Mecha

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Mechoja)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mecha on kuvitteellinen, ihmispilotin kontrolloima ja humanoidirobottia muistuttava ulkoinen tukiranka. Ne ovat suosittu aihe science fictionissa ja tietokonepeleissä, mutta toisinaan niitä esiintyy myös fantasioissa yleensä esitettynä kadonneena teknologiana.

Mechoja kuvataan kätettävän yleensä sotakoneina tai rakennustehtävissä, mutta myös pelastustehtävissä tai raskaassa tehdastyössä tai kaivostoiminnassa. Toisinaan Mechoja käytetään myös gladiaattorimaisissa taisteluissa, tai jopa urheilussa. Ensimmäisinä mechoina scifikirjallisuudessa pidetään vuonna 1898 ilmestyneessä H. G. Wellsin Maailmojen sota -kirjassa esiintyviä tripodeja.lähde? Erityisen suosittuja mechat ovat olleet kautta vuosikymmenien Japanissa, jossa ne esiintyvät niin lastenohjelmissa kuin scifimangassa ja -animessakin.

Kokoluokkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mechojen koot voivat vaihdella niiden käyttötarkoituksen ja tarinankerronnan mukaan. Jotkut niistä eivät ole juurikaan suurempia kuin tankit (Armored Trooper Votoms, Megazone 23), toiset suurempia kuin kerrostalot (Gundam, Escaflowne, Saber Rider) ja toiset pilvenpiirtäjän luokkaa (Space Runaway Ideon, Genesis of Aquarion, Neon Genesis Evangelion). On olemassa myös Mechoja jotka ovat tarpeeksi suuria sisältääkseen koko kaupungin väestön (Macross), jotkut voivat sisältää jopa koko planeetan väestön (Transformers, Diebuster) lopuksi jopa koko galaxin (Getter Robo, Tengen Toppa Gurren Lagann). Välillä törmää vihjeisiin, että jopa koko universumin (Demonbane).

Mecha vai Mech[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mecha ja mech tarkoittavat molemmat käytännössä samaa asiaa, mutta yleisesti mecha ymmärretään japanilaiseksi robotiksi ja mech taas länsimaiseksi robotiksi. Mecha-termi juontuu japanin sanaan meka, joka on lyhennetty lainasana englannin sanasta mechanical, mekaaninen. Sana mech puolestaan juontaa juurensa amerikkalaiseen Battletech-lautapeliin, jossa se on sana jättimäisille sotakoneille.

Yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia eri medioiden välillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka mechat voivat eroata toisistaan paljonkin, on niillä muutamia yhtäläisyyksiä. Ensinnäkin termi "jättirobotti" on harhaanjohtavat, sillä robotti on itsenäinen, tekoälyllä toimiva laite. Mecha taas on jonkun ohjastama laite. Mechan ei tarvitse myöskään olla kokonaan mekaaninen ja voi sisältää biologisia komponentteja, tai olla myös kokonaan biologista alkuperää.Komponentteina tässä tapauksessa voidaan mainita esim. "neurologinen käyttöliittymä" jolla Mecha liitetään yhteyteen laitteisiin.Jotkin Mechat voivat olla myös osittain biologisia rakenteeltaan, kuten animesarjoissa Neon Genesis Evangelion, Eureka Seven sekä Zoids.

Yleinen ero mechan ja mechin välillä on ulkomuoto. Mecha on yleisesti enemmän "ihmismäinen" , kun taas mech on "rakenteellinen".Tämä tarkoittaa sitä, että Mecha muistuttaa osiltaan anatomisesti ihmistä, sillä on yleensä pää/kypärä kädet jossa sormet jne, kun taas Mech on kone, jossa pilotin hytti, käsinä toimii tarttuimet, jalkoina voi toimia telaketjut jne.

Esimerkit

Tosielämän mechoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mechan innoittamia tosielämän projekteja on tehty prototyyppi vaiheeseen, mutta tällä hetkellä ne ovat liian kömpelöitä tai epäkäytännöllisiä käytännön sovellutuksiin.

  • Landwalker: Sakakibara Kikai kehittämä runko, joka jäljittelee kaksijalkaista Mechia.[1]
  • T-52 Enryu: Kielikäännös nimestä "Pelastus Lohikäärme", Tämä 3½M, hydraulisesti ohjattu robottinen laite on Tmsuk-yhtiön suunnittelema. Laitteessa on 2 kättä, jotka mimikoivat käyttäjän liikkeitä. Robotin käyttötarkoitus on raivata romua pelastusväen tieltä.
  • Wasillassa, Alaskassa Carlos Owens on rakentanut monta Mecha-prototyyppiä, joilla on rajoitettu liikkuvuus.[2]
  • MegaBots Inc on rakentanut sisältä käsin ohjattavan robotin, jota voidaan pitää mechan tunnusmerkit täyttävänä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]