Taikatyttögenre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkkinä Wikipe-tan tavallisena oppilaana...
ja muodonmuutoksen jälkeen.

Taikatyttögenre (魔法少女, mahō shōjo, "maagiset tytöt", "noitatytöt") on mangan ja animen tyylisuunta, jonka tärkein elementti on taikavoimat nuorilla tytöillä.

Teoksen päähenkilöllä on tyypillisesti kaksoishenkilöllisyys. Arkielämässä hän esimerkiksi on tavallinen koululainen, mutta tilanteen vaatiessa hän muuntautuu toiseksi minäkseen, jolla on poikkeuksellisia kykyjä. Erityisvoimiensa avulla hän selvittää ongelma- tai vaaratilanteen palatakseen sitten takaisin arkiseen olemukseensa.

Kyseessä voi olla myös ryhmä, jonka jäsenillä on kullakin jokin erikoiskyky. Muuntautuminen tapahtuu jonkin taianomaisen keinon avulla, joka voi olla esimerkiksi yhteenkokoontuminen, esine tai erityinen sana tai loitsu. Hahmon kyvyt voivat olla perittyjä tai keino löydetään sattumalta, mutta sattuma voi osoittautua lopulta näennäiseksi. Päähenkilöllä tai -henkilöillä on tavallisesti neuvonantaja, joka niin ikään esiintyy toisessa hahmossa tai saapuu pyynnöstä.

Kaksoishenkilöllisyyden salaaminen, taikatytön tehtävän luonne sekä hänen alkuperänsä ovat usein keskeisiä elementtejä tarinankuljetuksessa mahdollisine ristiriitoineen arjessa ja ihmissuhteissa. Varsinaisen juonen ohella tarinassa on tavallisesti syvyyttä tuovia piirteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi tehtävien ja vastuun mukanaan tuoma henkinen kasvaminen sekä suhde ystäviin ja itsensä hyväksyminen. Jos tarinassa on pääosassa ryhmä, teemoina voivat olla yhteistyön ja solidaarisuuden merkitys tai kielteisesti itsekkyyden ja omanedun tavoittelu. Näiden elementtien painotus vaihtelee tarinan juonen ja luonteen mukaisesti.