Meänteis

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Meänteis, tai Määnteinen (s. 27. heinäkuuta 1936 Sortavala[1]) on 1950- ja 1960-luvulla Saariselän Lankojärvellä turvekammissa asunut erakko.[2] Nimi tarkoitti saamelaisen mytologian metsänhaltijaa. Hänen oikea nimensä on Reijo Savinainen. Hän kuuluu Lapin legendaarisiksi henkilöiksi päätyneiden joukkoon, vaikkei ole niin tunnettu kuin esimerkiksi Mosku, Raja-Jooseppi tai Nätti-Jussi.

Muiden vastaavien henkilöiden tavoin tarinat hänestä ovat muokkautuneet eri muotoihin riippuen kulloisestakin kertojasta. Hän tuli hyvin tutuksi monelle 1950-luvulla Saariselän alueella vaeltaneelle. Kerrotaan kämppien jääneen hänen käyntinsä jälkeen erityisen siistiin kuntoon ja joskus vieraskirjaan oli jäänyt häneltä viesti.

Kirjailija Kullervo Kemppinen kertoo hänestä kirjoissaan. Kemppisen mukaan Meänteis pihisti retkeilijöiden eväitä ja muutenkin välillä hätyytteli, syyksi on sanottu halua karkottaa ihmiset pois erämaasta. Tästä hän joutui myös käräjille. Meänteis oli rakentanut Lankojärvelle kammin lisäksi niliaitan ja yhdestä puusta veistetyn ruuhen. Virkavalta ei antanut miehen elää erakkona pitkään, vaan Meänteis joutui lähtemään Lankojärveltä. Sittemmin Saariselän alueelle perustetun UKK-kansallispuiston vuoksi asuinkenttä hävitettiin. Jotain merkkejä asuinkentästä on silti vielä nähtävillä Lankojärvellä. Meänteis meni naimisiin ja muutti myöhemmin Koillismaalle, Taivalkoskelle, jossa hän nykyisin asuu.

Yrjö Teeriahon kirjassa Pitkin poikin Saariselkää ja muita Lapin takamaita (Ykin Kartat Oy, 2005 ISBN 9529181744) Meänteis kertoo oman tarinansa ja oikaisee samalla Kemppisen kirjoissa hänestä kerrottuja tietoja. Lapin Kansa-lehdessä julkaistiin myös silloin 69-vuotiaan Meänteisin haastattelu 1. lokakuuta 2005.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kullankaivajien henkilötiedosto S–Ö (PDF) kultahippu.fi. 28.7.2015. Viitattu 5.12.2015.
  2. Metsähallitus: Urho Kekkosen kansallispuiston historia luontoon.fi. 4.9.2008. Viitattu 28.8.2010.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.