Marilyn Manson (muusikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marilyn Manson
Marilyn Manson esiintymässä Norjassa vuonna 2009
Marilyn Manson esiintymässä Norjassa vuonna 2009
Henkilötiedot
Koko nimi Brian Hugh Warner
Syntynyt5. tammikuuta 1969 (ikä 55)
Ammatti laulaja, lauluntekijä
Muusikko
Taiteilijanimi Marilyn MansonView and modify data on Wikidata
Aktiivisena 1989–
Tyylilajit industrial metal
Soittimet kitara
Yhtyeet Marilyn Manson
Levy-yhtiöt Cooking Vinyl, Nothing Records ja Interscope RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.marilynmanson.com

Marilyn Manson, oikealta nimeltään Brian Hugh Warner, (s. 5. tammikuuta 1969 Canton, Ohio Yhdysvallatlähde?) on yhdysvaltalainen muusikko, näyttelijä ja industrial metal -yhtye Marilyn Mansonin laulusolisti ja perustaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhemmat laittoivat Brianin kristilliseen (Heritage Christian) kouluun. Hän kuitenkin lakkasi arvostamasta kirkkoa, kun opettajat ja papit kertoivat Raamatun kuvauksia maailmanlopusta. Hänelle selvisi, ettei tieto ehkä pitänyt paikkaansa. Koulu kielsi tietynlaisen musiikin, ja siksi hän salakuljetti sinne kasetteja, joissa oli muun muassa David Bowien ja Kissin musiikkia, joiden koulu uskoi sisältävän ”saatanallisia” viestejä. Myöhemmin Brian Warner perusti yhtyeen nimeltä Marilyn Manson and the Spooky Kids, joka tunnetaan nykyään nimellä Marilyn Manson. Yhtye tunnetaan kristinuskoa ja Yhdysvaltoja kritisoivista sanoituksista ja esiintymisestä.lähde?

Yhtyeen perustamisen aikoihin Brian Warner otti taiteilijanimekseen nimen Marilyn Manson. Nimi on yhdistelmä edesmenneestä näyttelijästä Marilyn Monroesta ja kulttijohtaja Charles Mansonista sekä kuvaa tulkinnasta riippuen kaunotarta ja hirviötä, ihmisen hyvää ja pahaa puolta, pimeää ja valoisaa ja muita vastakohtaisuuksia. Ideaa käytettiin Marilyn Manson -yhtyeen alkuperäisjäsenten taiteilijanimissä, kuten Twiggy Ramirezin, Ginger Fishin ja M.W. Gacyn nimistä huomaa. Hän on yhä vuonna 1989 perustetun yhtyeen johtohahmo.lähde?

Ennen muusikonuraa Brian Warner kirjoitti novelleja ja runoja lehtiin, kuten Night Terrors Magazineen. Warner erotettiin lehdestä, mutta hän siirtyi rocktoimittajaksi Tonight Today -lehteen, jonka jälkeen hän siirtyi toimituspäälliköksi 25th Parallel -lehteen. Warner tutustui Trent Reznoriin haastatellessaan häntä 25th Prallel -lehteen. Myöhemmin Trent Reznor tuotti Marilyn Mansonin kolme ensimmäistä levyä: Portrait of an American Family (1994), Smells Like Children (1995) ja Antichrist Superstar (1996).lähde?

Manson on julkaissut Neil Straussin kanssa kirjan nimeltä Long Hard Road Out of Hell, joka ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 1998. Suomessa kirja on ilmestynyt vuonna 2003 ja sen on suomentanut nimellä Helvettiin ja takaisin Hanna Sola.lähde?

Manson harrastaa maalaamista. Hänen taulujaan on ollut esillä eri puolilla maailmaa, ja ne ovat saaneet huomiota muun muassa Ranskassa sattuneessa tapauksessa, jossa väitettiin niiden innoittaneen 16-vuotiaan pojan murhaamaan tyttöystävänsä. Murha toi Mansonille paljon kielteistä julkisuutta.lähde?

Saatanan kirkon perustaja Anton LaVey on myöntänyt Mansonille kirkkonsa papin arvonimen. Manson on kertonut pitävänsä LaVeyn satanistista filosofiaa itselleen läheisenä ja on suositellut tämän kirjoituksia kaikille.[1] Manson ei kuitenkaan seuraa satanismia. [2] Kirjassaan Manson sanoo, ettei ole koskaan ollut satanismin puolestapuhuja. Se on vain yksi osa siitä mihin hän uskoo. [3] Hänen mielestään satanismi on väärinymmärretty. Myös Raamatusta on Mansonin mielestä löydettävissä monia hyviä opetuksia.[4] Hän on sanonut löytävänsä satanismin ja kristinuskon lisäksi tärkeitä elementtejä juutalaisuudesta ja buddhalaisuudesta.[2] Manson on kiinnostunut myös filosofiasta, kuten Nietzschestä, Freudista ja Darwinista. [4]

Manson on ollut kihloissa näyttelijä Rose McGowanin kanssa, mutta he erosivat McGowanin aloitteesta, kun McGowan kyllästyi Mansonille lähetettyihin toistuviin pommiuhkauksiin ja huumeidenkäyttöön.[5] Manson avioitui burleskitaiteilija Dita Von Teesen kanssa 3. joulukuuta 2005. Von Teese haki avioeroa Mansonista tammikuussa 2007.[6] Syyksi hän kertoi Mansonin liiallisen juhlimisen ja suhteen toiseen naiseen, jonka uskotaan olleen Evan Rachel Wood.[7] Myös Mansonin alkoholinkäyttöä ja etäistä käyttäytymistä on arveltu eron syyksi. Eron johdosta hän kirjoitti kappaleen "Putting holes in happiness".[7] Huhtikuussa Manson julkisti suhteensa uuden tyttöystävänsä, Evan Rachel Woodin kanssa, johon ihastui elokuvansa, Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carrollin kuvauksissa. Marilyn Manson on omistanut Eat Me, Drink Me -albuminsa Evanille. Muun muassa kansilehtisessä kiitososuudessa on kirjoitus ”Most of all, this is for Evan”. Vuoden 2008 lopussa Manson ja Evan erosivat, palasivat yhteen 2009 lopussa ja erosivat jälleen vuonna 2010. Manson on julkisesti katunut suhdettaan Woodiin. Wood on myöhemmin kertonut Mansonin pahoinpidelleen häntä fyysisesti ja seksuaalisesti.[8]

Vuodesta 2012 lähtien Manson on seurustellut valokuvaaja Lindsay Usichin kanssa, mutta he erosivat vuoden 2015 alussa. Vuonna 2017 he ovat kuitenkin jälleen parisuhteessa [9]

Näyttelijä Johnny Depp on Mansonin hyvä ystävä ja heillä on useita yhteisiä tatuointeja. Manson on Deppin tyttären Lily-Rose Deppin kummisetä.lähde?

Mansonin sadistinen käytös on ollut julkisuudessa muun muassa Rolling Stone -lehdessä syksyllä 2021. Hän on väitetysti harjoittanut fyysistä ja psykologista vallankäyttöä, ensin imarrellut naisia, joita hän on sitten kohdellut väkivaltaisesti, raiskannut ja sulkenut pieneen koppiin ja kiduttanut psyykkisesti tuntien ajan. Häntä vastaan on nostettu kanteita. Syytteisiin on yhtynyt hänen entinen kihlattunsa Evan Rache Wood.[10] Yhden jutuista, näyttelijä Esmé Biancon nostaman, Manson sai sovittua ilman oikeudenkäyntiä tammikuussa 2023. Kanteen mukaan Manson piti Biancoa nälässä ja unenpuutteessa, lukitsi tämän makuuhuoneeseen, ruoski ja antoi sähköshokkeja. Oikeudessa häntä ei ole toistaiseksi tuomittu syylliseksi tekoihin. Ashley Morgan on perunut syytöksensä Mansonia kohtaan ja kertonut joutuneensa Woodin manipuloinnin kohteeksi Mansonia vastaan.[11]

https://kaaoszine.fi/ashley-morgan-smithline-peruu-syytoksensa-marilyn-mansonia-kohtaan-minusta-tuntuu-etta-minua-manipuloitiin/

Vaikutus populaarikulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mansonia pidetään celebritarianismi (engl: Celebritarian Corporation) -nimisen taide/tyylisuuntauksen kehittäjänä. Hän on antanut sille moton: We will sell our shadow to those who stand within it.lähde?

Manson on avannut oman suuntausta esittelevän taidegallerian, The Celebritarian Corporation Gallery of Fine Artin.lähde?

Tyylisuunnan edustajat Mansonin mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chad Hensley: The Voice of Generation Hex: An interview with Marilyn Manson esoterra.org. Viitattu 15.2.2014.
  2. a b Marilyn Manson Interview On his Spritual Beliefs, His Pets and His Lunchboxes youtube.com. 25.6.2015. Viitattu 23.12.2015.
  3. Marilyn Manson, Neil Strauss: The long hard road out of hell. ReganBooks, 1998. ISBN 978-0060987466. (englanniksi)
  4. a b Marilyn Manson "Interview About Satanism" youtube.com. Viitattu 23.12.2015.
  5. Esther Lee: Rose McGowan Blames Marilyn Manson Split on Cocaine, Shares Best and Worst Parts of Relationship 26.6.2015. usmagazine. Viitattu 23.12.2015.
  6. People.com
  7. a b The Marilyn Manson Encyclopedia Dita Von Teese The Marilyn Manson Encyclopedia. Viitattu 23.12.2015.
  8. Evan Rachel Wood says Marilyn Manson ‘horrifically abused me for years’ NBC News. Viitattu 4.2.2021. (englanniksi)
  9. The Marilyn Manson Encyclopedia Lindsay Usich The Marilyn Manson Encyclopedia. Viitattu 9.8.2016.
  10. Arla Kanerva, Marlyn Manson vangitsi naisia pieneen huoneeseen. Helsingin Sanomat 17.11.2021 s. B 5
  11. Marilyn Manson sopi raiskausjutun ilman oikeudenkäyntiä – Game of Thrones -tähti esitti karmivia syytöksiä. www.iltalehti.fi. Viitattu 27.1.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]