Marilyn Manson (muusikko)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marilyn Manson
Marilyn Manson.jpg
Marilyn Manson esiintymässä Norjassa vuonna 2009
Syntynyt 5. tammikuuta 1969 (ikä 46)
Aktiivisena 1989–
Tyylilajit industrial metal
Ammatit laulaja, lauluntekijä
Soittimet kitara
Yhtyeet Marilyn Manson

Marilyn Manson, oikealta nimeltään Brian Hugh Warner, (s. 5. tammikuuta 1969 Canton, Ohio) on yhdysvaltalainen muusikko ja industrial metal -yhtye Marilyn Mansonin laulusolisti ja perustaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhemmat panivat Brianin kristilliseen (Heritage Christian) kouluun. Hän kuitenkin lakkasi arvostamasta kirkkoa, kun opettajat ja papit kertoivat Raamatun kuvauksia maailmanlopusta. Hänelle selvisi, ettei tieto ehkä pitänyt paikkaansa. Koulu kielsi tietynlaisen musiikin, ja siksi hän salakuljetti sinne kasetteja, joissa oli muun muassa David Bowien ja Kissin musiikkia, joiden koulu uskoi sisältävän ”saatanallisia” viestejä.

Myöhemmin Brian Warner perusti yhtyeen nimeltä Marilyn Manson and the Spooky Kids. Yhtye tunnettiin kristinuskoa ja Yhdysvaltoja pilkkaavista sanoituksista ja esiintymisestä.

Yhtyeen perustamisen aikoihin Brian Warner otti taiteilijanimekseen nimen Marilyn Manson. Nimi on yhdistelmä edesmenneestä näyttelijästä Marilyn Monroesta ja kulttijohtaja Charles Mansonista sekä kuvaa tulkinnasta riippuen kaunotarta ja hirviötä, ihmisen hyvää ja pahaa puolta, pimeää ja valoisaa ja muita vastakohtaisuuksia. Ideaa käytettiin Marilyn Manson -yhtyeen alkuperäisjäsenten taiteilijanimissä, kuten Twiggy Ramirezin, Ginger Fishin ja M.W. Gacyn nimistä huomaa. Hän on yhä vuonna 1989 perustetun yhtyeen johtohahmo.

Ennen muusikonuraa Brian Warner kirjoitti novelleja ja runoja lehtiin, kuten Night Terrors Magazineen. Warner erotettiin lehdestä, mutta hän siirtyi rocktoimittajaksi Tonight Today -lehteen, jonka jälkeen hän siirtyi toimituspäälliköksi 25th Parallel -lehteen. Warner tutustui Trent Reznoriin haastatellessaan häntä 25th Prallel -lehteen. Myöhemmin Trent Reznor tuotti Marilyn Mansonin kolme ensimmäistä levyä: Portrait of an American Family (1994), Smells Like Children (1995) ja Antichrist Superstar (1996).

Manson on julkaissut Neil Straussin kanssa kirjan nimeltä Long Hard Road Out of Hell, joka ilmestyi Yhdysvalloissa 1998. Suomessa kirja on ilmestynyt 2003 ja kirjan on suomentanut Hanna Sola. Sen suomenkielinen nimi on Helvettiin ja takaisin.

Manson harrastaa maalaamista. Maalauksia on ollut esillä eri puolilla maailmaa, ja ne ovat saaneet huomiota muun muassa Ranskassa sattuneessa tapauksessa, jossa väitettiin maalausten innoittaneen 16-vuotiaan pojan murhaamaan tyttöystävänsä. Murha toi Mansonille paljon kielteistä julkisuutta.

Saatanan kirkon perustaja Anton LaVey on myöntänyt Warnerille kirkkonsa papin arvonimen. Warner on kertonut pitävänsä LaVeyn satanistista filosofiaa itselleen läheisenä ja on suositellut tämän kirjoituksia kaikille.[1]

Manson on ollut kihloissa näyttelijä Rose McGowanin kanssa, mutta he erosivat McGowanin aloitteesta, kun McGowan kyllästyi Mansonille lähetettyihin toistuviin pommiuhkauksiin. Manson avioitui burleskitaiteilija Dita Von Teesen kanssa 3. joulukuuta 2005. Von Teese haki avioeroa Mansonista tammikuussa 2007,[2] luultavasti uskottomuuden takia. Myös Mansonin alkoholinkäyttöä ja etäistä käyttäytymistä on myös arveltu eron syyksi. Huhtikuussa Manson julkisti suhteensa uuden tyttöystävänsä, Evan Rachel Woodin kanssa, johon ihastui elokuvansa, Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carrollin kuvauksissa. Marilyn Manson on omistanut Eat Me, Drink Me -albuminsa Evanille, muun muassa kansilehtisessä kiitos -osuudessa, on kirjoitus ”Most of all, this is for Evan”. Vuoden 2008 lopussa Manson ja Evan erosivat. Vuoden 2009 lopussa olleessa haastattelussa Manson ilmoitti Evanin ja hänen olevan taas yhdessä.

Vaikutus populaarikulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mansonia pidetään celebritarianismi (engl: Celebritarian Corporation) -nimisen taide/tyylisuuntauksen kehittäjänä. Hän on antanut sille moton: We will sell our shadow to those who stand within it.

Manson on avannut myös oman suuntausta esittelevän taidegallerian, The Celebritarian Corporation Gallery of Fine Artin.

Tyylisuunnan edustajat Mansonin mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]