Taidegalleria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee taiteen esittelypaikkaa. Sanalla galleria on myös muita merkityksiä.
Tate Liverpool on yksi neljästä englantilaisesta Tate gallerian toimipaikasta.
Joensuun taidemuseon ensimmäisen kerroksen näyttelytiloja.

Taidegalleria on paikka, jossa esitellään tai myydään tavallisesti kuvataidetta, kuten maalauksia, taidegrafiikkaa, veistoksia, valokuvia tai nykytaidetta ja joskus myös taideteollisuutta. Galleriassa voi olla myös performansseja tai muita esityksiä.

Sanaa taidegalleria on käytetty myös synonyyminä taidemuseolle, esimerkiksi vuonna 1882 avattu Cygnaeuksen galleria on Suomen vanhin taidemuseo. Kansallisgalleria on Valtion taidemuseon tilalle vuonna 2014 tullut kolmen museon kokonaisuus. Taidemuseoita ovat myös Tate Gallery Englannissa ja Tretjakovin galleria Moskovassa.

Taidegallerian toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

La Familia galleriassa Seattlessa.

Aikaisemmin taidegalleriaa kutsuttiin myös nimellä taidesalonki. Niistä pitkäaikaisin Suomessa on Strindbergin taidesalonki, joka toimi Helsingissä 1898–1991.

Taiteen myyntigalleriat sijaitsevat yleensä liike- tai toimistohuoneiksi suunniteluissa tiloissa, jotka on saneerattu näyttelytiloiksi. Suurissa kaupungeissa saattaa olla useita galleria-alueita. Galleriassa esitetään tavallisesti joko yksityis- tai yhteisnäyttelyitä. Yleensä taidegalleriassa esitetään uutta taidetta. Galleriat saattavat erikoistua esimerkiksi nykytaiteen, valokuvauksen tai joskus yhden yksittäisen taiteilijan tuotannon esittelyyn.

Gallerian toiminnasta vastaa galleristi. Galleria voi olla joko yksityinen, tai se voi olla yhdistyksen, taiteilijaseuran tai julkisen yhteisön, kuten kunnan tai kaupungin omistuksessa.

Suomessa taidegalleria toimii yleensä siten, että teoksiaan esittävä taiteilija maksaa galleriavuokran. Siihen saattaa kuulua sopimuksen mukaan näyttelytilan vuokra, päivystys sekä muita menoja kuten avajaiskustannuksia. Galleria saattaa periä myydyistä teoksista myyntiprovision. Jotkut galleriat voivat ottaa taiteilijan teoksia myytäväksi. Yleensä galleriat laativat näyttelyohjelman useiden kuukausien ajaksi etukäteen ja taiteilijan täytyy hakea näyttelyaikaa hyvissä ajoin.

Yleensä sisäänpääsy taidegallerioihin on ilmainen. Tavallisesti gallerianäyttelyt ovat auki 3–4 viikkoa. Galleriatiloissa on taideteosten lisäksi esillä yleensä taiteilijaa, näyttelyä, gallerian toimintaa koskevaa tai muuta informaatiota. Näyttelystä julkaistaan teosluettelo, jossa on teosten tiedot sekä hinnat. Myydyt teokset merkitään punaisella ja varatut teokset vihreällä merkillä.

Taidegallerioita Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingissä

Muualla

Muita

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taidegalleria.