Cygnaeuksen galleria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cygnauksen galleria heinäkuussa 2011.

Cygnaeuksen galleria on Museoviraston alaisuudessa toimiva Suomen kansallismuseoon kuuluva taidemuseo, joka käsittää etupäässä suomalaista 1800-luvun maalaus- ja veistotaidetta.

Cygnaeuksen galleria on avattu 1882, ja se on Suomen vanhin taidemuseo. Se syntyi professori Fredrik Cygnaeuksen testamenttaamasta taidekokoelmasta. Museo sijaitsee Helsingin Kaivopuistossa lahjoitukseen kuuluvassa Fredrik Cygnaeuksen huvilassa, jonka on suunnitellut saksalaissyntyinen arkkitehti Johan Wilhelm Friedrich Mieritz. Huvilan tyyli edustaa romantiikkaa, ja rakennus on harvoja Helsingin keskustassa säilyneitä puurakennuksia.

Lähinnä lahjoituksista muodostuvassa kokoelmassa on yli 450 teosta. Kokoelmassa on teoksia muun muassa Werner Holmbergilta, Hjalmar Munsterhjelmilta, Albert Edelfeltilta, Helene Schjerfbeckilta, Walter Runebergilta ja Johannes Takaselta. Galleriassa on järjestetty erikoisnäyttelyitä ja erilaisia yleisötilaisuuksia.

Museo lopetti vuonna 2014 toimintansa toistaiseksi johtuen Museoviraston määrärahojen vähennyksistä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juhani Karila: Suomen vanhimpiin taidemuseoihin kuuluva Cygnaeuksen galleria sulki ovensa Helsingin Sanomat. 16.7.2014. Sanoma company. Arkistoitu 11.3.2016. Viitattu 18.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cygnaeuksen galleria.