Burleski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo viihdemuodosta. Burleski on myös elokuva.
Burleskiesityksen mainos vuodelta 1898.
Nykyajan burleskiesitys

Burleski (ital. burlesco, ransk. burlesque 'pilaileva, liioitellun hullunkurinen, irvokas, parodioiva, ilveilevä') tarkoittaa teatterin keinoin esitettyä parodista huumoriviihdettä, johon yleensä kuuluu sketsejä. Sitä pidetään usein commedia dell'arten suoranaisena jatkajana, joskin termi on syntynyt samoihin aikoihin kuin commedia dell'arte. Käsitettä burleski käytetään myös kirjallisuustieteessä, ja se tarkoittaa vakavan osoittamista naurettavaksi sen aiheen ja toisaalta tyylin ristiriidan avulla.

Burleskin viihteen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1700-luvulla burleski tyylisuunta oli kirjallisuusmuoto, jossa korkeaa aihetta kuvattiin matalalla tyylillä ja päinvastoin.[1]

Burleskiesitykset saivat alkunsa 1800-luvulla Yhdysvaltojen varietee- ja vaudevilleteattereista, ja ne muuttuivat puhtaaksi stripteaseksi 1960-luvulla. Tämän päivän burleskissa viihteessä yhdistyy dragshow'ta, performanssia, luovaa stripteasea, komediaa, parodiaa, satiiria ja friikkishow'ta.[2]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menneinä aikoina oli Suomessa lähimpänä burleskiteatteria Kabaree Punainen Mylly joka toimi vuosina 1946–1965 Ossi Elstelän johdolla. Uusi burleski rantautui Suomeen noin 2007. Ensimmäinen suuri tapahtuma oli Helsinki Burlesque Festival vuonna 2008 Ravintola Kaisaniemessä.

Tunnettuja artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yliopisto-lehti 4/2010, Vuosisadan kirjat
  2. Utain.fi luettu 26.01.2010

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Baldwin, Michelle: Burleskin paluu. (Burlesque and the new bump-n-grind, 2004.) Alkusanat: Tiia Aarnipuu & Dixie Evans. Suomentanut Tytti Heikkilä. Helsinki: Like, 2010. ISBN 978-952-01-0420-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]