Tankotanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tankotanssissa tehtäviä liikkeitä ja niiden variaatioita on satoja ja niitä tulee edelleen lisää. Kuvassa linkkuveitsi-niminen liike.

Tankotanssi on tanssi- ja liikuntamuoto, jossa käytetään lattiasta kattoon ulottuvaa tankoa. Liikuntamuotona laji kehittää erityisesti voimaa, notkeutta ja koordinaatiota.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tankotanssi alkoi kehittyä 800 vuotta sitten Mallakhamba-nimisestä intialaisesta urheilulajista, jossa hyödynnetään noin kolme metriä pitkää puutankoa. Myös sirkuksen kiinalaisesta tolppaa voidaan pitää osana tankotanssin historiaa. Kiinalainen tolppa on 6–8 m korkea tolppa, jolla voidaan tehdä erilaisia voimaliikkeitä ja liukuja.lähde?

Ensimmäiset tankotanssin kansainväliset kilpailut järjestettiin Amsterdamissa vuonna 2005.[1]

Suomen ensimmäinen tankotanssikoulu, Rock the Pole, perustettiin vuonna 2007 Helsinkiin Maria Kekkosen ja Olha Venäläisen toimesta.[2]

Suomen ensimmäinen tankotanssitapahtuma Artpole järjestettiin vuonna 2009. Kilpailun voitti Oona Kivelä. Kivelä voitti myös vuonna 2010 järjestetyt ensimmäiset tankotanssin SM-kilpailut.lähde?

Ympäriaskel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ympärisaskel on tankotanssin alkeistason liike. Tämän liikkeen kautta on helppo tutustua tankoon. Se rohkaisee tanssijaa muun muassa laskemaan koko kehon painonsa tangon varaan.

Liikkeen lähtöasennossa seisotaan tangon vierellä. Tankoa lähempi käsi tarttuu tankoon noin tanssijan pään korkeudelta. Tämän jälkeen nojataan poispäin tangosta, ja käsi suoristuu. Tässä kohtaa on erittäin tärkeä muistaa pitää lapa alhaalla ja olkapään alue hallittuna tiukkana pakettina.

Tarkoituksena olisi pysyä koko liikkeen ajan mahdollisimman kaukana tangosta. Sisempi jalka asetetaan aivan tangon juureen ja ulompi jalka nousee korkealle ilmaan. Tarkoituksena on ottaa liikkeeseen vauhtia heilauttamalla jalkaa ilmassa. Kun tanssija samalla kaatuu eteenpäin, hän pääsee astumaan ilmavan askeleen tangon ympäri siten, että ilmassa oleva jalka astuu maahan aivan toisen jalan viereen. Liikettä voi jatkaa tästä astumalla uuden askeleen tällä kertaa sisemmällä jalalla, minkä jälkeen voi jälleen jatkaa matkaa ulommalla jalalla. Näin liike voi jatkua teoriassa loputtomiin[3]tarvitaan parempi lähde

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tankotanssi.
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.