Vintage

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli tarkoitta käsitettä, Huge L:n albumista, katso Vintage (albumi).

Vintage (suom. hyvä vuosikerta) tarkoittaa menneiden vuosikymmenten vaatteita ja esineitä. Sana on lainattu englannin kielestä, johon se on tullut vanhasta ranskan kielestä, vendange. Alun perin sana käytettiin ainoastaan viinien yhteydessä. Viineistä puhuttaessa termi vintage tarkoittaa vuosikertaviiniä.[1]

Vintage-sanasta on myöhemmin tullut käsite myös niin hifi-laitteissa kuin monessa muussakin menneen ajan tuotteistuksessa (veneet, autot, kirjat, soittimet ja musiikki jne.). Määritys vintage ilmenee jo muutaman kymmenen vuoden ikäisissä kulutustavaroissa. Yleensä sana vintage liittyy vanhojen tuotteiden keräilyyn tai käyttöesineisiin, tunnettuihin parempiin brändeihin ja yleensä merkkeihin, joiden tunnettavuus tai harvinaisuus on rinnastettavissa yleensä varsin laadukkaisiin tuotteisiin, joiden tyyppimerkin tai mallin valmistus on lopetettu.

Vintage-vaatteet ovat yleensä 1920–1960-luvuilla valmistettuja vaatekappaleita ja pukineita.[2] Nykyisin termin merkitys on hieman muuttunut, ja vintagella saatetaan tarkoittaa vanhanoloisiksi kulutettuja uusia vaatteita tai second hand -liikkeistä haalittuja käytettyjä tavaroita. Maailmalla ehkäpä tunnetuin vintage-vaatteita myyvä second hand -liike on New Yorkissa sijaitseva What goes around comes around.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.