John Galliano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Galliano vuonna 2010.

John Galliano (s. 28. marraskuuta 1960 Gibraltar) on brittiläinen muotisuunnittelija. Hän työskenteli ranskalaisen Christian Diorin muotitalon pääsuunnittelijana 1997–2011. Hänellä on myös omaa nimeään kantava muotimerkki John Galliano sekä pienempi merkki Galliano by John Galliano. Hänet tunnetaan teatraalisista vaatteistaan.

Galliano muutti Gibraltarilta Lontooseen ollessaan vasta lapsi. Hän valmistui St Martins College of Art & Designista vuonna 1983 Ranskan vallankumouksesta inspiroituneella kokoelmallaan Les Incroyables. Galliano perusti oman merkkinsä vuonna 1984, ja vuonna 1987 hän voitti parhaan brittiläisen muotisuunnittelijan palkinnon. Gallianolla oli kuitenkin ongelmia yhtiönsä talousasioissa, ja hän jätti Lontoon vuonna 1990 ja siirtyi suunnittelemaan muotia Pariisiin. Ennen kuin Galliano teki sopimuksen muoti- ja luksustavarajätti LVMH Moet Hennessy Louis Vuittonin kanssa, hän oli monta kertaa lähellä konkurssia. Näistä tilanteista hän pelastui lähinnä muotimaailmassa työskentelevien ystäviensä lojaaliudella.

Vuonna 1995 Gallianosta tuli ranskalaisen Givenchyn muotitalon pääsuunnittelija, ja seuraavana vuonna hän sai arvostetun paikan Christian Diorin muotitalon pääsuunnittelijana, esitellen ensimmäisen haute couture -kokoelmansa Diorille vuonna 1997.

Galliano joutui pois Diorin pääsuunnittelijan paikalta keväällä 2011 toistaiseksi hänen nimiteltyään pariisilaisessa kahvilassa siellä ollutta pariskuntaa ”likaiseksi juutalaiseksi” ja ”aasialaiseksi äpäräksi”. Hän oli myös lausunut väkivaltauhkauksia.[1] Tapaus ei ollut ensimmäinen laatuaan. Gallianolla itselläänkin on juutalaiset juuret.[2]

Galliano on voittanut parhaan brittiläisen muotisuunnittelijan palkinnon neljä kertaa; 1987, 1994 ja 1995, sekä vuonna 1997, jolloin hän jakoi palkinnon Alexander McQueenin, seuraajansa Givenchyn muotitalossa, kanssa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]