Maria Teresia (Ranskan kuningatar)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Teresia, Louis XIV:n puoliso. Taiteilija Charles Beaubrun.

Maria Teresia (ransk. Marie-Thérèse d'Autriche; 10. syyskuuta 1638 Madrid30. heinäkuuta 1683 Versailles) oli Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n puoliso, Espanjan infanta eli kruunuprinsessa ja Ranskan kuningatar.[1]

Maria Teresian vanhemmat olivat Espanjan kuningas Filip IV ja Elisabet Ranskalainen. Lapsen ollessa vasta 6-vuotias, hänen äitinsä kuoli ja kaksi vuotta myöhemmin kuoli veli. Maria Teresiasta tuli Espanjan kruunun suunnattomien omistusten perijä.

Maria Teresia oli luonteeltaan ujo ja uskonnollinen, hänellä oli vaaleat hiukset ja siniset silmät. Hän oli myös lyhyt ja pyylevyyteen taipuvainen.[2] Maria Teresia sai lyhyen ja tiukan, syvästi katolisen kasvatuksen ja jo varhaisesta nuoruudesta pidettiin selvänä, että hän avioituisi dynastisista syistä serkkunsa, Habsburgien keisarillisen itävaltalaishaaran päämiehen kanssa. Arkkiherttua Ferdinard kuitenkin kuoli 1654 ja sen jälkeen puolisoksi suunniteltiin tämän veljeä, joka hallitsi vuodesta 1658 alkaen nimellä Leopold I.

Maria Teresia oli kuitenkin salaa vakuuttunut, että hänen puolisonsa olisi Ranskan Ludvig XIV, joka oli hänen kaksoisserkkunsa, mutta hovin vihollinen. Ranska ja Espanja olivat olleet sodassa vuodesta 1635 alkaen. Espanjalaiset hyväksyivät 7. marraskuuta 1659 ns. Pyreneiden sopimuksen allekirjoittamisen. Sopimuksella määrättiin tarkoin Ranskan ja Espanjan välinen raja Pyreneillä. Ludvig XIV hyväksyi sopimuksen pykälien noudattamisen, jopa sen, missä hänen odotettiin avioituvan infanta Maria Teresian kanssa. Avioliiton oli tarkoitus lähentää rauhansopimuksen osapuolia toisiinsa. Maria Teresian oli tarkoitus luopua oikeuksistaan Espanjan kruunuun avioituessaan, mutta ranskalaiset saivat ehdot sille rauhansopimukseen. Espanjan tulisi maksaa 500 000 ecu d’oria, jotta oikeuksista luopuminen olisi ollut pätevä.[3] Espanja ei koskaan maksanut kyseistä summaa ja tätä Ludvig käytti oikeutuksenaan Dévolution-sodalle valloittaakseen Espanjan Alankomaat.

Vihkiminen tapahtui 9. kesäkuuta 1660 Saint-Jean-de-Luzissa. Puolisot tunsivat toisensa vasta kolmen päivän ajalta, eikä Maria Teresia puhunut sanaakaan ranskaa. Hän toi kuitenkin Ranskaan suklaata ja ensimmäisen appelsiinin. Vaikka hän oppikin hallitsemaan hyvin ranskan kieltä, hän ei selvästikään ollut maailmannainen ja niinpä julkiset esiintymiset olivat vain tilaisuuksia, joissa hänen kömpelyytensä tuli näkyviin.

Ludvigin ja Maria Teresian avioliitto alkoi lupaavasti ja nuori vaimo rakastuikin palavasti mieheensä. Ludvig kuitenkin kyllästyi vaimoonsa pian ja palasi seurustelemaan lukuisten suosikkiensa kanssa. Maria Teresia tuli hyvin toimeen anoppinsa ja tätinsä Anna Itävaltalaisen kanssa. Uskonnollisuus yhdisti heitä. He rukoilivat ja vierailivat luostareissa yhdessä.[4] Maria Teresia vietti eristynyttä elämää hovissa muodostaen palvelijoineen oman pienen espanjankielisen piirinsä. Miehensä suhteilleen hän ei voinut mitään, vaikka olikin mustasukkainen. Silti hän kesti miehensä uskottomuuden hyvin valittaen harvoin mistään.

1670-luvun lopulla Madame de Maintenonin myötävaikutuksesta Ludvig vietti enemmän aikaa laiminlyödyn kuningattarensa kanssa, mikä teki Maria Teresiasta hyvin onnellisen.[5] Miehensä huomaavaisuudesta Maria Teresia ei ehtinyt nauttia kauaa. Heinäkuun lopulla 1683, Maria Teresian kädestä löydettiin paise. Lääkärien antamasta hoidosta huolimatta kuningattaren tila heikkeni nopeasti ja Maria Teresia kuoli kivuliaasti 30. heinäkuuta Versaillesissa.[6] Kuningas sanoi vaimonsa kuoleman jälkeen: "Tämä oli ensimmäinen suru mitä hän minulle koskaan aiheutti."[7]

Ludvig XIV ja Maria Teresia saivat kuusi lasta, mutta vain yksi jäi eloon, Ludvig, jonka pojasta tuli Espanjan Filip V.[1]

  • Ludvig (Louis), ”Grand Dauphin” (1.11.1661–14.4.1711), kuoli 49-vuotiaana isorokkoon
  • Anne-Élisabeth (18.11.–30.12.1662), kuoli alle 2 kuukauden ikäisenä
  • Marie-Anne (16.11.–26.12.1664), kuoli alle 2 kuukauden ikäisenä
  • Marie-Thérèse, ”la Petite Madame Royal" (2.1.1667–1.3.1672), kuoli 5-vuotiaana
  • Philippe (5.8.1668–10.7.1671), Anjoun herttua, kuoli alle 3-vuotiaana
  • Louis-François (14.6.–4.11.1672), Anjoun herttua, kuoli alle 6 kuukauden ikäisenä

Lähteet ja lähdeviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Martin Mutschlechner: Philip IV: marriage and offspring World of Habsburgs. Viitattu 25.4.2018.
  2. Fraser, s.67
  3. Fraser, s.68
  4. Fraser, s.75
  5. Fraser, s.212
  6. Fraser, s.235-236
  7. Wolf, John B.: Louis XIV, s. 328. W.W. Norton & Company, Inc, 1968.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maria Teresia (Ranskan kuningatar).

Marie-Thérèse d'Espagne n. 10 septembre 1638 d. 30 juillet 1683 (Espanjan Marie-Thérèse) 28. helmikuuta, 2012. Rodovit. Viitattu 23.3.2012. (ranskaksi)

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.