Majuri Tuho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Majuri Tuho
Luoja(t) Gardner Fox
Gil Kane
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Green Lantern (Vol. 2) nro 43 (maaliskuu 1966)
Henkilötiedot
Oikea nimi Paul Booker
Status aktiivinen
Pituus 180 cm
Paino 89 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Joe Smith
Bennett Brodsky
Herra Palmer
Voimat katastrofien luominen
Suhteet
Sukulaiset Trish (entinen vaimo)

Majuri Tuho (engl. Major Disaster), oikealta nimeltään Paul Booker on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, joka on ajoittain toiminut myös moraalittomana sankarina. Gardner Foxin ja Gil Kanen luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1966 Green Lantern -sarjakuvalehden toisen osan numerossa 43.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorena Paul Booker ei seurannut isänsä jalanjälkiä ja ryhtynyt hammaslääkäriksi vaan sortui rikollisuuden teille. Hän joutui pakenemaan Coast Cityn poliiseja ja piiloutui auki olleeseen asuntoon, joka kuului Bookerin tietämättä Vihreän Lyhdyn entiselle ystävälle Thomas Kalmakulle. Booker tutki taloa ja käynnisti vahingossa Kalmakun salaisen ohjauspaneelin, jossa oli miehen oikeuskirja Vihreästä Lyhdystä. Lukiessaan päiväkirjaa läpi hän sai selville Vihreän Lyhdyn ja Salaman salaiset henkilöllisyydet. Booker ajatteli saavansa mainetta rikollisten keskuudessa mikäli hän kykenisi tuhoamaan molemmat sankarit. Booker päätti palkata useita tiedemiehiä luomaan hänelle laitteita, joilla voisi tehdä luonnontuhoja. Hän nimesi samalla itsensä Majuri Tuhoksi. Hänen palkkaamansa tiedemiehet eivät löytäneet keinoa poistaa sankareiden supervoimat, mutta he keksivät säteen, jolla kykenisi vaihtamaan sankareiden supervoimia keskenään mikä voisi aiheuttaa hämmennystä.

Majuri Tuho hyökkäsi Vihreän Lyhdyn ja Salaman kimppuun uusine voimineen ja onnistui tiedemiesten luomalla aseella vaihtamaan sankareiden voimat. Se ei kuitenkaan estänyt heitä vaan kaksikko päihitti yhdessä Majuri Tuhon. He olettivat Tuhon kuolleen räjähdyksen seurauksena. Heidän tietämättä Majuri Tuho oli pitänyt yllään laitetta, joka suojeli häntä miltä tahansa tuholta, jonka hän itse oli luonut. Muutaman viikon aikana Majuri Tuho oli kerännyt takaisin ihmismuotonsa räjähdyksen jäljiltä ja palasi takaisin rikollisuuden teille. Hän tapasi sattumalta Hal Jordanin alias Vihreän Lyhdyn High Cityssä, jossa Jordanista oli tullut vakuutusten myyjä. Majuri Tuho otti selville Jordanin työnantajan yhtiön nimen ja suuntasi rakennuksen toimistoon ottamaan selville missä asunnoissa Jordan oli käynyt tarjoamassa vakuutuksia. Sittemmin Majuri Tuho suuntasi asuntoja kohti luomaan luonnonkatastrofeja henkilöille jotka olivat ostaneet vakuutuksen. Myöhemmin hän kävi manipuloimassa Vihreän Lyhdyn asua ja sormusta yrittäen myöhemmin pakottaa Jordania pukeutumaan niihin. Ilmestyttyään vakuutusyhtiön eteen rikollisasu päällään, Jordan vaihtoi asunsa Vihreäksi Lyhdyksi, mutta ei kyennyt estämään Majuri Tuhoa. Tämän myötä Majuri Tuho pakeni paikalta jättäen Jordanin kärsimään paikalleen. Jordan sai selville Majuri Tuhon energian tehneen mahdottomaksi ladata voimasormusta. Hän kuitenkin loi suunnitelman, jolla saisi Majuri Tuhon energian murretuksi.

Myöhemmin Majuri Tuho yllytti Vihreää Lyhtyä kohtaaman hänet High Cityn pankissa, jossa hän antoi ylimielisesti Vihreän Lyhdyn lyödä vapaasti, tietäen ettei sankari kykenisi vahingoittamaan häntä ilman voimasormusta. Majuri Tuhon yllätykseksi Vihreä Lyhty oli ottanut mukaansa näkymättömän voima-akun, jolla Vihreät Lyhdyt lataavat voimasormuksensa ja löi Majuri Tuhon tajuttomaksi. Ennen kuin Jordan vei roiston poliisien huostaan hän tutki sormuksellaan Majuri Tuhon mielen ja yritti löytää taajuuden Majuri Tuhon tuhon energioille, joilla hän oli aiheuttanut ihmisille harmia. Lisäksi Jordan pyyhki Majuri Tuhon muistista Salaman henkilöllisyyden, mutta ironisella kostolla jätti oman salaisen henkilöllisyytensä Majuri Tuhon muistiin. Herättyään Majuri Tuho oli raivoissaan Jordanille ja yritti paljastaa sankarin henkilöllisyyden mutta ei kyennyt sanomaan Hal Jordanin nimeä, koska Jordan oli luonut hänen mieleensä kiellon, joka esti nimen lausumisen.

Vuosia myöhemmin Majuri Tuho liittyi kenraali Scarrin Army of Crime ryhmään, jossa hän sieppasi rikkaita Gotham Cityn asukkaita ja vaati heistä lunnaita ostaakseen ryhmälle uusia superaseita. Heidän ryhmänsä kuitenkin hajosi Teräsmiehen ja Batmanin vuoksi.[1]

Toimittuaan väliaikaisesti Injustice Leaguen, Justice League Antarctican ja Suicide Squadin jäsenenä, Teräsmies antoi hänelle mahdollisuuden todistaa sankarillisen arvonsa kukistamalla useita Teräsmiehen vihollisia. Myöhemmin Batman valitsi hänet varajäseneksi Justice League of Americaan. Lopulta sankarina toiminut ja ensimmäistä kertaa urallaan kunnioitusta saanut Majuri Tuho käytti tilaisuutta hyväkseen ja pysyi tiimissä heidän paluunsa ja sitä seuranneen taistelun jälkeen voimakkaan atlantislaisen noidan Gamemnaen kanssa. Liityttyään hänestä tuli erittäin läheinen Faithille ja hän on ainoa henkilö liigassa, joka on nähnyt hänen todellisen muodonsa.

Majuri Tuho liittyi myöhemmin Justice League Elite -järjestöön, Justice Leaguen salaiseen johtoryhmään, jota johti Sister Superior. JLElite-sarjan aikana paljastettiin, että hän oli alkoholisti. Myöhemmin taistellessaan Justice Society of America:n kanssa Booker käytti voimiaan humalassa, minkä seurauksena Haukkatyttö loukkaantui vakavasti ja myöhemmin johti joukkuetoverinsa Manitou Ravenin kuolemaan. Justice League Elite -sarjan lopussa hän erosi liigasta ja pyysi heitä "odottamaan muutaman kuukauden ennen kuin lähettävät viitallisia vieraita".

Infinite Crisis tarinassa Majuri Tuho oli läsnä Metropolisin taistelussa. Superboy-Prime tappoi hänet nopeasti kaaoksen keskellä.

The New 52 sarjakuvissa Majuri Tuho palasi Superman/Wonder Woman #15 -tarinassa kohtaamaan sankarit Atomikallon rinnalla. Hänen tyttärensä Penny eli Minor Disaster debytoi Harley Quinn Vol 3 #52 -sarjakuvassa käyttämällä H-Dial-versiota nimeltä "Disaster Dial" ja liittoutuen laiminlyövän isänsä kanssa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majuri Tuho teki ensimmäisen esiintymisensä animaatiosarjassa Justice League Unlimitedin jaksossa "Dead Reckoning", jossa hänellä oli mykkä cameo-rooli. Hän kuului Lex Luthorin ja Gorilla Groddin järjestämään rikollisjärjestöön.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majuri Tuho Batman – pelottomissa.

Majuri Tuho esiintyi toista kertaa animaationa vuonna 2009 Batman – pelottomat -sarjan jaksossa "Hail the Tornado Tyrant!", jossa hahmon äänenä toimi James Arnold Taylor.

Jaksossa Majuri Tuho hyökkäsi rannikolla olevalle karnevaalialueelle vaatimaan 500 000 000 dollarin lunnaita ja mikäli hän ei saisi rahoja uhkaisi kaupunkia todella suuri hurrikaanin aiheuttama tuho. Majuri Tuhon aikeet kuitenkin estettiin Batmanin ja Red Tornadon saapuessa paikalle. Samaisessa tappelussa tietämättään hän loi Red Tornadon luomalle ns. pojalle Tornado Championille tunteet ampumalla tätä salamalla. Jakson myöhemmällä vaiheella Majuri Tuho karkaa vankilasta, jossa hän saa jälleen vastaansa Red Tornadon ja Batmanin, mutta on joutua Tornado Championin uhriksi, kun hän vahingoittaa Red Tornadoa.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2009 James Arnold Taylor Batman – pelottomat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World's Finest Comics numerot 279-281 Viitattu 7.12.2009