Lusofoniset kisat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Judoa vuoden 2009 kisoissa

Lusofoniset kisat (port. Jogos da Lusofonia) ovat neljän vuoden välein järjestettävät urheilukilpailut, joihin saavat ottaa osaa portugalia kielenään puhuvien maiden tai alueiden urheilijat. Kisoja hallinnoi ACOLOP, joka on portugalinkielisten maiden olympiakomiteoiden muodostama järjestö. Ensimmäiset kisat käytiin vuonna 2006 Macaossa ja siitä lähtien kisat on käyty vaihtelevalla välillä yleensä noin 3-5 vuoden välein. Vuodenaikakin on vaihdellut kisakohtaisesti. Lusofoniset kisat ovat samantyyppiset kuin Brittiläisen kansainyhteisön maiden Kansainyhteisön kisat ja frankofonian maiden Frankofoniset kisat.

Kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset kisat käytiin 2006 lokakuussa Macaossa. Seuraavat kisat käytiin 2009 heinäkuussa Portugalin Lissabonissa ja viimeisimmät, vuoden 2014 kisat käytiin Intian Goassa. Seuraavat kisat olisi tarkoitus käydä vuonna 2017.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisissä kisoissa Macaossa 2006 oli mukana kahdeksan eri lajia. Niistä vain futsal on pudonnut pois. Vuoden 2014 Lusofonisissa kisoissa oli jo kahtatoista eri urheilulajia. Vammaisurheilu on ollut mukana vuodesta 2009 näytöslajina.

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lusofonisiin kisoihin on osallistunut kaiken kaikkiaan 12 ACOLOP:in jäsenmaata. Maiden kaikkien aikojen mitalitaulukkoa johtaa Portugali 175 mitalillaan ennen Brasiliaa (139 mitalia) ja Goan osavaltiota (102).

Lista osallistujista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.