Luettelo televisiosarjan Metsolat henkilöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo televisiosarjan Metsolat henkilöistä.

Metsolat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antti ja Annikki Metsola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Antti Metsola (es. Ahti Haljala[1], nuorta Antti Metsolaa esittää Eppu Salminen) on Annikin aviomies. Hänellä on viisi lasta: Risto, Heikki, Jaana, Erkki ja Eeva. Antti on kotoisin Sakkolasta Kannakselta, josta joutui lähtemään sodan aikana. Hän soti kaikissa Suomen itsenäisyyden sodissa, haavoittuen Lapin sodassa. Antti on sotilasarvoltaan reservin alikersantti. Avioiduttuaan Annikki Metsolan kanssa hän ryhtyi maanviljelijäksi Annikin kotitilalle Leppävaaraan Hoikkaan. Vanhemmalla iällä Antti sai sydänkohtauksen ja joutui ohitusleikkaukseen, mikä omalta osaltaan johti tilan lehmien myymiseen lokakuussa 1989, mutta toisaalta toi uudenlaisen elannon Erkin rinnebisneksen matkailuvaunualueen hoitajana. Antin intohimona on kaikenlainen rakentelu, erityisesti puulusikoiden vuoleminen.
  • Annikki Metsola (o.s. Leppävaara, es. Helinä Viitanen[1][2], nuorta Annikki Metsolaa esittää Anne Huhtakallio) on Antin vaimo, jolla Antin kanssa viisi yhteistä lasta. Hän tutustui Anttiin sotavuosina kainuulaisessa sotavammasairaalassa, missä Antti myös kosi häntä. Hänen edesmennyt äitinsä Maria Leppävaara (o.s. Nurmi) omisti alun perin Leppävaaran tilan. Annikki menetti isänsä ja veljensä Risto-Matin sodassa. Annikki on huolehtivainen niin viiden lapsensa, lapsenlapsiensa kuin lehmienkin suhteen. Siitä johtuen tilan lehmien myyminen oli Annikille kova pala.

Risto Metsolan perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Risto Metsola (es. Svante Martin[1]) on Antin ja Annikin esikoinen. Hän asui Tampereella vaimonsa Raijan, sekä lastensa Liisan ja Lassen kanssa. Ristoa huijattiin yrityskaupoissa hänen ostaessaan Mainosmotto Oy:n, ja firman mentyä konkurssiin hän joutui ikuiseen velkavankeuteen edellisen omistajan maksamattomien verojen vuoksi. Samoihin aikoihin tuli myös avioero Raijan oltua uskoton miehelleen. Kaiken tämän jälkeen Risto muutti vanhempiensa luo Hoikkaan, jossa hän työskenteli Urjan Rinteiden markkinoinnissa, sekä jatkoi taidemaalarin uraansa. Taidenäyttely Kirkkonummen kirjastossa sai kuitenkin huonot arvostelut, ja tämän sekä kaikkien muiden aiempien vastoinkäymisten seurauksena Risto sairastui reaktiiviseen depressioon. Tästä toivuttuaan Risto opetti kuvataidetta kansanopistossa. Risto pääsi pois velkavankeudesta. Risto alkoi tapailla kansanopiston rehtoria, mutta pari erosi myöhemmin. Myöhemmin myös Riston ja Raijan välit lämpenivät huomattavasti. Risto on myös isoisä, Liisan tyttärelle Emmille.
  • Raija Metsola (o.s. Virtanen, es. Hellevi Seiro[1]) on Risto Metsolan entinen vaimo sekä Liisan ja Lassen äiti. Raija otti avioeron Ristosta ja muutti Tampereelta Kirkkonummelle saatuaan töitä televisiotoimittajana. Välit Ristoon olivat eron jälkeen kuitenkin lämpimät. Raijalla on yksi lapsenlapsi, Liisan tytär Emmi.
  • Lasse Metsola (es. Miika Korkiakoski) on Riston ja Raijan vanhin lapsi. Hän lähti opiskelemaan Kadettikouluun ja lähti sieltä YK:n palvelukseen. Myöhemmin hän seurusteli ja meni kihloihin Veera Heikkisen kanssa, ja he muuttivat Raijan luo asumaan Veeran aloittaessa ravintola-alan koulutuksen. Myöhemmin he muuttivat yhdessä Veeran kanssa Hoikkaan asumaan.
  • Liisa Metsola (myöh. Lampinen, es. Anna-Leena Härkönen[3]) on Riston ja Raijan tytär. Hänen perheeseensä kuuluu myös isoveli Lasse. Sarjan alussa Liisa asui Tampereella perheensä kanssa, mutta ylioppilaaksi päästyään ei tiennyt, mitä tulevaisuudelta halusi. Liisa seurusteli Stig Eklundin kanssa. Suhde päättyi kuitenkin eroon ja Liisa muutti pysyvästi Hoikkaan. Hoikassa Liisa tapasi luontoaktivistien mielenosoituksessa tulevan avomiehensä Osmo Lampisen. Yhdessä Osmon kanssa Liisa osti autiotilan, jossa he kokeilivat luonnonmukaista maanviljelyä sekä yrttien viljelyä. Liisa ja Osmo muuttivat Helsinkiin, kun Osmo valittiin kansanedustajaksi. Pariskunta sai myös myöhemmin lapsen, jonka nimeksi annettiin Emmi Amanda Eleonoora Lampinen.
  • Osmo Antero Lampinen (es. Jari Salmi) on Liisan avomies ja Emmin isä. Hän on luontoaktivisti ja myöhemmin maanviljelijä, sekä toimi opettajana Hoikassa. Hän tuli valituksi myöhemmin Hoikan kunnanvaltuustoon ja hänet valittiin myös kansanedustajaksi. Valinnan myötä hän muutti Liisan kanssa Helsinkiin.

Heikki Metsolan perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikki Metsola (es. Kim Floor[1]) on Antin ja Annikin toiseksi vanhin poika. Heikki tapasi tulevan ruotsalaisen vaimonsa Kristinan jo varhain. Pari päätti mennä naimisiin ja muuttaa Kristinan kotimaahan Ruotsiin. Heikillä ja Kristinalla on kolme poikaa, Fredrik, Fabian ja Hampus. Heikki tuo usein kesälomilla perheensä kotiin Leppävaaraan. Hän toimii myös insinöörinä ja avustajana Erkin rinnetamppariprojektissa.
  • Kristiina Metsola (o.s. Larsson, es. Elisabeth Öhman) on Heikki Metsolan vaimo ja Fredrikin, Fabianin ja Hampuksen äiti. Hän on kotoisin Ruotsista, missä asuukin Heikin ja lastensa kanssa.
  • Fabian Metsola (es. Fabian Arnberg), Heikki ja Kristiina Metsolan poika.
  • Fredrik Metsola (es. Filip Arnberg), Heikki ja Kristiina Metsolan poika.
  • Hampus Metsola (es. Hampus Wallen), Heikki ja Kristiina Metsolan poika.

Jaana Järvenheimon o.s. Metsolan perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jaana Järvenheimo (o.s. Metsola, es. Jaana Raski[3]) on Antin ja Annikin vanhin tytär. Jaanaa voi kuvata pyrkyriksi ja opportunistiksi, joka pyrkii komentelemaan nuorempia sisaruksiaan. Jaana ja hänen aviomiehensä Jaakko asuivat alun perin Sotkamossa, mutta muuttivat Jaakon työn perässä Tampereelle. Jaana on työskennellyt kosmetologina ja tuote-esittelijänä sekä ollut mukana yrityksissä muun muassa kuntosali- ja ravintola-alalla. Jaanalla on ollut rintasyöpä, josta hän kuitenkin parantui.
  • Jaakko Järvenheimo (es. Esko Raipia) on Jaanan aviomies. Hän toimi pitkään pankinjohtajana ja asianajajana. Työnsä puolesta hän on auttanut etenkin Jaanan sukulaisia lakiasioissa. Jaakko erotettiin Tampereella pankinjohtajan virasta hänen myönnettyään ylisuuria lainoja muun muassa Jaanan veljelle, Erkille, ja jouduttuaan kiristetyksi. Niinpä hän siirtyi asianajajan toimeen.

Erkki Metsolan perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Erkki Lasse Olavi Metsola (es. Kari Hakala[3]) on Antin ja Annikin nuorin poika. Nuorempana Erkki oli olympiatason hiihtäjä, mutta hänen takiaan Suomen viestijoukkue jäi olympialaisissa pronssille, mikä johti Erkin alkoholismiin ja lopulta hiihdon valmennusporukasta erottamiseen. Sarjan alkuaikoina Erkki perusti kaivinkonefirman, joka johti lopulta Urjan rinnekeskukseen, vaikka laman tuomat rahavaikeudet varjostivatkin yrityksen alkutaipaletta. Hän seurusteli nuoruudessaan vihamiehensä Kari Kaukovaaran siskon Helena Meriläisen (o.s. Kaukovaara, myöh. Metsola) kanssa, josta myöhemmin tuli myös hänen vaimonsa. Lähes viimeisillään raskaana ollut Helena kuitenkin menehtyi kaaduttuaan portaissa ja keisarinleikkauksella syntynyt lapsi ehti elää 15 minuuttia. Lapsen ansiosta Erkki peri Helenan, jonka kanssa hänellä oli ollut avioehto. Myöhemmin Helenan kuoleman jälkeen Erkki rupesi seurustelemaan ja myöhemmin avioitui Riitta Vanhasen kanssa. Riitalla oli jo ennestään tytär nimeltä Leena suhteestaan Erkin edesmenneeseen ystävään Einoon. Erkille ja Riitalle syntyi myöhemmin yhteinen lapsi, joka nimettiin Eero Eerikki Metsolaksi.
  • Helena Inkeri Metsola (ent. Meriläinen, o.s. Kaukovaara, es. Anu Hälvä[3]) on Erkki Metsolan edesmennyt vaimo ja Kari Kaukovaaran sisko. Hän toimi vastaavana sairaanhoitajana Hoikan terveyskeskuksessa. Helena seurusteli nuoruudessaan Erkin kanssa, mutta muutti Ouluun ja meni myöhemmin naimisiin eläinlääkäri Mauno Meriläisen kanssa, mutta avioliitto päättyi eroon Maunon alkoholismin vuoksi vuonna 1989. Helenalla oli Erkkiä kohtaan tunteita avioliittonsa aikana. Eron seurauksena hän muutti takaisin kotitilalleen Kaukovaaraan ja alkoi miltei heti seurustelemaan Erkin kanssa. Pari avioitui ja Helena kertoi odottavansa lasta. Helena menehtyi kaaduttuaan kotitilansa ullakon portaissa. Kaatumishetkellä Helena oli raskaana ja heille syntyi keisarileikkauksella lapsi, joka kuitenkin kuoli 15 minuuttia operaation jälkeen. Lapsen myötä Erkki peri Helenan, mistä Helenan veli raivostui Erkille.
  • Riitta Vanhanen (es. Miisa Lindén) on Eino Vanhasen entinen vaimo ja Leenan äiti. Myöhemmin Riitta työskenteli Erkki Metsolan yrityksessä toimistonhoitajana. Miehensä kuoleman jälkeen hän ihastui Erkkiin, joka tosin ei antanut vastakaikua ollessaan ihastunut Helenaan. Erkin vaimon Helenan kuoleman jälkeen, Riitta ja Erkki alkoivat seurustella ja myöhemmin avioituvat. Riitalla oli jo yksi tytär suhteestaan Einon kanssa, Leena. Liitosta Erkin kanssa syntyi lapsi nimeltä Eero Eerikki Metsola.
  • Eero Eerikki Metsola (es. Valtteri Lehtinen) on Erkki Metsolan ja Riitta Vanhasen poika, joka kutsutaan Erkki Junioriksi. Hänet nähtiin sarjan viimeisessä jaksossa vauvaikäisenä. Hänellä on isosiskopuoli Leena, jonka isä on Eino Vanhanen.

Eeva Metsola-Eklundin perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eeva Maria Metsola-Eklund (o.s. Metsola, es. Katriina Honkanen) on Antin ja Annikin kuopus. Sarjan alussa hän opiskeli Tampereella lääkäriksi. Myöhemmin on avustanut kotipitäjänsä terveyskeskuksessa ja valmistumisensa jälkeen hän myös palasi sinne laillistettuna lääkärinä. Eeva oli välillä töissä myös Tampereella, jolloin hän asui siskonsa Jaanan luona. Eeva rakastui Stig Eklundiin oltuaan kesän Hoikassa. Pari meni naimisiin, mutta hääpäivänä humaltunut Mauno Meriläinen ajoi heidän autoaan päin omalla autollaan. Stig halvaantui jaloista ja parin arki muuttui kertaheitolla. Stig ei uskonut Eevan rakastavan häntä enää alaraajahalvaantumisen myötä, mutta Eeva pysyi Stigin rinnalla. Keväällä 1993 he muuttivat takaisin Hoikkaan saatuaan molemmat sieltä töitä. He saivat vuonna 1994 tytön, joka nimettiin Eevan mummin Marian ja Eevan ystävän ja Erkin edesmenneen vaimon Helenan mukaan Maria-Helenaksi.
  • Stig Ragnar Eklund (es. Mikael Andersson) on Eevan aviomies. Hän on syntyjään Paraisilta. Valmistuttuaan metsänhoitajaksi hän suoritti asepalveluksen samaan aikaan Lasse Metsolan kanssa. Hän seurusteli Lassen pikkusiskon, Liisan kanssa, kunnes rakastui Eevaan. Stig halvaantui vyötäröstään alaspäin jouduttuaan Eevan kanssa vakavaan auto-onnettomuuteen hääpäivänään. Onnettomuuden aiheutti humalassa heihin törmännyt kunnan eläinlääkäri Mauno Meriläinen. Stigistä tuli myöhemmin Urjan rinnekeskuksen talouspäällikkö.
  • Maria-Helena Eklund (es. Frida Andersson) on Eevan ja Stigin tytär, joka syntyi vuonna 1994. Hänet nimettiin Eevan mummin Maria Leppävaaran ja Eevan ystävän ja Erkin edesmenneen vaimon Helena Metsolan mukaan.

Muut henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari Kaukovaara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kari Kyösti Kaukovaara (es. Juha Hyppönen[3]) on Kaukovaaran tilan omistaja, Helena Metsolan o.s. Kaukovaaran vanhempi veli, ja Hoikan kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Hän asustaa kunnan suurimmalla tilalla. Kari ajattelee useimmiten omaa etuansa, minkä vuoksi hänelle aiheutuu hankaluuksia muiden ihmisten ja siskonsa kanssa. Karilla on usein erimielisyyksiä Metsoloiden kanssa, mutta välillä yhteisymmärryskin löytyy. Kaukovaara on myös tunnettu naistenmies, hän on muun muassa yrittänyt pitemmän aikaa iskeä Eeva Metsolaa, tuloksetta. Kari Seurusteli pankinjohtaja Laila Heikkisen kanssa.

Leppävaarat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maria Leppävaara (o.s. Nurmi, es. Hellin Auvinen-Salmi) on Annikki Metsolan äiti, perheen mummo. Hän asuu Leppävaaran tilalla olevassa vanhassa mökissä.
  • Risto-Matti Leppävaara (es. Pasi Kivimäki, esiintyy vain takaumissa) on Annikki Metsolan sodassa kadonnut veli.

Heikkiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laila Heikkinen (es. Anneli Ranta) saapui Turusta pankinjohtajaksi Hoikan Säästöpankkiin Veikko Niemisen jälkeen. Hän seurusteli Kari Kaukovaaran kanssa. Hänellä on tytär nimeltä Veera, joka työskenteli Urjan rinnekeskuksessa ja seurusteli Lasse Metsolan kanssa.
  • Veera Heikkinen (myöh. Metsola, es. Rosa Meriläinen) on pankinjohtaja Laila Heikkisen tytär ja Lasse Metsolan puoliso.

Vanhaset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eino Vanhanen (es. Antti Ahtinen) oli Erkin paras ystävä, Riitan entinen aviomies ja Leenan isä. Hän oli alkoholisti, alkoholismiin hänet vei työttömyydestä johtuvat syyt. Eino asui vaimonsa Riitan ja tyttärensä Leenan kanssa syrjässä kylältä. Erkki tarjosi hänelle töitä, mutta työnteosta ei tullut juomisen vuoksi mitään. Eino teki itsemurhan jouduttuaan jälleen työttömäksi.
  • Arvo Iivarinpoika Vanhanen (es. Kalevi Kahra), kutsumanimeltään AIV, on Antin hyvä ystävä ja Eino Vanhasen setä, joka asui Riitan luona. Hän oli nuorena ollut Annikin veljen Risto-Matti Leppävaaran kanssa ruotukaveri. Hän on ollut maailmalla paljon ennen kuin tuli takaisin Hoikkaan. Myöhemmin AIV sairastui Parkinsonin tautiin.

Hoikan kyläläisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Esko Tolonen (es. Esko Roine), Hoikan kunnanjohtaja.
  • Veikko Nieminen (es. Reijo Lahtinen), pankinjohtaja Hoikan Säästöpankissa.
  • Nils Eklund (es. Algot Böstman) on Stig Eklundin isä Eeva Metsola-Eklundin appiukko ja Maria-Helena Eklundin isoisä, joka asuu Paraisilla. Eeva ja Stig asuivat hänen luonaan jonkin aikaa Stigin halvaantumisen jälkeen.
  • Teuvo Takala (es. Ahti Jokinen), Hoikan kunnanvaltuuston jäsen ja Kari Kaukovaaran ystävä. Myöhemmin Takalasta tulee kunnanvaltuuston puheenjohtaja.
  • "Partanen" (es. Seppo Juusonen), Hoikan kunnanvaltuuston jäsen. Partanen työskentelee Erkki Metsolan työntekijänä sekä kaivinkonefirmassa että Urjan hiihtokeskuksessa.
  • Tahko Ronkainen (es. Esko Pesonen) on Hoikan koulun opettaja ja luonnonsuojelija.
  • Mauno Meriläinen (es. Taneli Rinne) on edesmenneen Helena Metsolan entinen aviomies ja Hoikan entinen kunnaneläinlääkäri. Helena erosi hänestä tämän alkoholiongelman ja väkivaltaisuuden takia. Humalassa autoa ajanut Meriläinen oli toinen osapuoli liikenneonnettomuudessa, jossa Stig Eklund halvaantui. Hän sai potkut eläinlääkärin virasta niin Hoikassa kuin Oulussakin.
  • Veikko Tuutti (es. Esko Hukkanen) on Metsoloiden naapuri, Antti Metsolan ystävä ja Hoikan kunnanvaltuuston jäsen.
  • Jaakko Perälä (es. Mauno Käpyaho), Hoikan kunnanvaltuuston jäsen ja Kari Kaukovaaran ystävä.
  • Tarja Laitinen (es. Rita Polster), Hoikan opiston rehtori ja Risto Metsolan esimies.

Henkilöitä Tampereella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lisbeth Nylund (es. Soili Markkanen), Risto Metsolan entisen esimiehen johtaja Nylundin puoliso ja Jaana Järvenheimon ystävä.
  • "Nylund" (es. Curt Ulfstedt), Risto Metsolan esimies joka myy Ristolle Mainosmotto oy:n.
  • "Jyrki" (es. Martti Palo), Risto Metsolan työkaveri Mainosmotto oy:ssä.
  • Make Rantala (es. Vesa Kietäväinen) on Eevan entinen poikaystävä ja opiskelukaveri, jonka Eeva jätti hänet kyllästyttyään hänen valehteluunsa ja mustasukkaisuuteensa. Myöhemmin Make työskenteli Kajaanissa lääkärinä ja oli myös Stigin lääkäri tämän onnettomuuden jälkeen.
  • Turo Mikkonen (es. Teemu Lehtilä) on muusikko ja Liisan entinen koulukaveri Tampereelta. Liisa rakastui Turoon ja jätti tämän takia Osmon. Hän lähti asumaan Turon luokse Tampereelle. Liisa palasi kuitenkin takaisin Osmon luokse Hoikkaan tajuttuaan tämän merkityksen itselleen ja kyllästyttyään Turon tyhjiin lupauksiin.
  • "Kirsi" (es. Sari Lilliestierna), Jaakko Järvenheimon ystävä ja sihteeri.
  • professori Senjanen (es. Pentti Järventie), Jaana Järvenheimon rintasyövän leikannut lääkäri.

Sivurooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Pajukallio, Arto: Suosikkisarja Metsolat on julkaistu kokonaisuudessaan Areenassa TV-Maailma. 19.12.2017. Seura. Viitattu 4.1.2019.
  2. Metsolat-sarjan rakastettu näyttelijä on kuollut Viihde. 10.12.2013. MTV Uutiset (ent. MTV3 Uutiset). Viitattu 4.1.2019.
  3. a b c d e Metsoloiden tekijä Carl Mesterton paljastaa: Tämän takia otin Helenan hengiltä Viihdeuutiset. 13.1.2018. Iltalehti. Viitattu 3.1.2018.