Antti Metsola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antti Metsola (s. 28. tammikuuta 1923 Sakkola) on kuvitteellinen kainuulainen pienviljelijä Yle TV2:n televisiosarjassa Metsolat. Sarjassa häntä näytteli Ahti Haljala.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antti on kotoisin Karjalan Sakkolasta, josta hän joutui lähtemään evakkoon sodan jälkeen. Antin isä kuoli Antin ollessa vasta 15-vuotias.

Sodassa Antti haavoittui kranaatinsirpaleesta ja joutui sairaalaan, jossa hoitajana oli Annikki Leppävaara (Helinä Viitanen-Haljala). Ajan kuluessa Antti rakastui Annikkiin. Antin luonne on kiivas ja jääräpäinen; sairaalassa hän kirosi "iivanoita" mutta rauhoittui aina Annikin osuessa paikalle. Antti ja Annikki menivät naimisiin salaa Annikin äidiltä Maria Leppävaaralta. Antti muutti Kainuuseen Annikin kotitilalle. Hän hoiti peltotöitä ja oli isäntänä, koska Annikki peri puolet Leppävaaran tilasta isänsä kuoltua.

Antilla ja Annikilla on viisi lasta: Risto (Svante Martin), Heikki (Kim Floor), Erkki (Kari Hakala), Jaana (Jaana Raski) ja Eeva (Katriina Honkanen). Perheen toimeentulo oli karjanhoidon varassa. Vuonna 1987 perheen elinkeino vaaraantui, koska peltojen yli piti vetää tie. Syynä oli että Lintujärvellä, jonka päältä tien piti kulkea alun perin, oli Antin sanojen mukaan "joku helevetin kurppa" jonka vuoksi Lintujärvi oli suojeltava. Antti sai myös näihin aikoihin sydänkohtauksen, ja joutui syömään nitroja. Nitroista hän kertoi että "Tällä me sovan aikaan räjjäytettiin koko silta, pittää sanoa Annikille ettei enää paukuta ovia, ettei talo lennä ilmaan".

Tien teon jälkeen perheen piti luopua lehmistä, ja se harmitti suuresti Annikkia joka oli erittäin kiintynyt niihin. Lopulta Antti ja Annikki perustivat Leppävaaran tilalle karavaanarialueen Erkin perustaman laskettelukeskus Ski Urjan rinnalle. Antti sai uuden sydänkohtauksen, kun Kari Kaukovaara (Juha Hyppönen) veti esiin paperin, jonka mukaan lehmien hoidon loppuessa Leppävaarasta Leppävaara palaa osaksi Kaukovaaraa, jonka osa Leppävaaran tila oli aiemmin ollut. Lopulta paperi kuitenkin kumottiin.

Antti Metsola täytti 70 vuotta vuonna 1993.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aviopari Antti ja Annikki Metsolaa esittäneet näyttelijät, Ahti Haljala ja Helinä Viitanen-Haljala olivat aviopari myös tosielämässä.