Luettelo suomalaisista olympiaratsastajista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli erittelee suomalaiset olympiaratsastajat eli kaikki olympialaisten ratsastuslajeihin osallistuneet suomalaiset hevosineen ja sijoituksineen.

Nykyiset ratsastuksen olympialajit (kouluratsastus, rataesteratsastus ja kenttäratsastus) ovat kaikki olleet mukana kesäolympialaisissa Tukholman olympialaisista 1912 lähtien. Suomalaisratsukoita ei lainkaan osallistunut vuosien 1912, 1932, 1960, 1964, 1968, 1972, 1976 eikä 2004 kesäolympialaisiin.

Kesäolympialaiset 1920, Antwerpen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Oskar Vilkama (Wilkman) Memo (Meno?) 18.

Kesäolympialaiset 1924, Pariisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Lars Ehrnrooth Salome (Salomé?) keskeytti (41.)

Kouluratsastuksessa kultaa voittanut Ernst Linder oli syntynyt Suomessa, mutta edusti Ruotsia jonne oli nuorena muuttanut. Olympialaisiin lähti myös kenttäkilpailuratsukko Viljo Forssell / Amor, joka kuitenkaan ei voinut kilpailla hevosen ontumisen takia.

Kesäolympialaiset 1928, Amsterdam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Hans Olof von Essen El Kaid 5.

Kesäolympialaiset 1936, Berliini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Werner Walldén Ennätys keskeytti (33.)

Kesäolympialaiset 1948, Lontoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Esteratsastus, henkilökohtainen kilpailu Tauno Rissanen Viser 23.
Veikko Vartiainen Pontus keskeytti (31.)
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Adolf Ehrnrooth Lilia 20.
Mauno Roiha Roa 28.
Arvo Haanpää Upea hylättiin (45.)
Kenttäratsastus, joukkuekilpailu Adolf Ehrnrooth Lilia 13.
Arvo Haanpää Upea
Mauno Roiha Roa

Kesäolympialaiset 1952, Helsinki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Esteratsastus, henkilökohtainen kilpailu Henrik Lavonius Lassi hylättiin (49.)
Viktor Jansson Jessa hylättiin (50.)
Mauno Roiha Roa hylättiin (51.)
Esteratsastus, joukkuekilpailu Viktor Jansson Jessa 15.
Henrik Lavonius Lassi
Mauno Roiha Roa
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Ilmari Haimi Keija 32.
Mauno Roiha Laaos keskeytti (44.)
Veikko Vartiainen Sabine keskeytti (51.)
Kenttäratsastus, joukkuekilpailu Ilmari Haimi Keija 16.
Mauno Roiha Laaos
Veikko Vartiainen Sabine

Kesäolympialaiset 1956, Melbourne (Tukholma)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australian tiukkojen eläinkaranteenisäännösten vuoksi ratsastuslajeissa kilpailtiin erillisissä "ratsastusolympialaisissa" Tukholmassa.

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Mauno Roiha Laaos 31.
Esteratsastus, henkilökohtainen kilpailu Wilhelm Stewen Lojal 40.
Kauko Paananen Lassi keskeytti/hylättiin? (54.)
Arvi Tervalampi Marras keskeytti (55.)
Esteratsastus, joukkuekilpailu Kauko Paananen Lassi 14.
Wilhelm Stewen Lojal
Arvi Tervalampi Marras
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Reijo Kuistila Lamora 36.
Kaarlo Anttinen Locarno keskeytti (49.)
Kari O. Tolvanen Lariina keskeytti (50.)
Kenttäratsastus, joukkuekilpailu Kaarlo Anttinen Locarno 15.
Reijo Kuistila Lamora
Kari O. Tolvanen Lariina

Kesäolympialaiset 1980, Moskova[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Kyra Kyrklund Piccolo 5.
Esteratsastus, henkilökohtainen kilpailu Christopher Wegelius Monday Morning 12.

Kesäolympialaiset 1984, Los Angeles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Kyra Kyrklund Nør 13. (karsiutui finaalista)

Kesäolympialaiset 1988, Soul[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Kyra Kyrklund Matador II 5.
Tuulikki (Tutu) Sohlberg Pakistan 35.
Jennifer (Jenny) Eriksson GWS My Way 39.
Maarit Raiskio Nør 48.
Kouluratsastus, joukkuekilpailu Jennifer (Jenny) Eriksson GWS My Way 6.
Kyra Kyrklund Matador II
Maarit Raiskio Nør
Tuulikki (Tutu) Sohlberg Pakistan

Kesäolympialaiset 1992, Barcelona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Kyra Kyrklund Edinburg 5.

Kyra Kyrklundin menestyksekäs ratsu Matador II oli myyty edellisenä vuonna Japaniin, ja se päätyi uuden ratsastajansa Yoshinaga Sakurain kanssa 41. sijalle.

Kesäolympialaiset 1996, Atlanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Kyra Kyrklund Flyinge Amiral 28.

Piia Pantsulla olisi hevosellaan Cyna ollut osallistumisoikeus kenttäratsastukseen, mutta hevosen loukkaantumisen vuoksi hän ei voinut lähteä olympialaisiin.

Kesäolympialaiset 2000, Sydney[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Elisabeth Ehrnrooth Harald 37.
Heidi Svanborg Bazalt 46.
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Piia Pantsu SW Uppercut keskeytti (37.)

Kouluratsastukseen oli tarkoitus lähettää nelihenkinen joukkue. Kyra Kyrklundin hevonen Lillemarkens Arkibal kuitenkin sairastui karanteeniaikana eikä voinut matkustaa olympialaisiin, ja Janne Bergh hevosellaan Chimkent joutui jäämään pois kilpailusta hevosen loukkaannuttua kilpailupaikalla.

Kesäolympialaiset 2004, Ateena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyra Kyrklundin (Andiamo Tyme) oli tarkoitus osallistua kouluratsastukseen ja Piia Pantsun (Ypäjä Karuso) kenttäratsastukseen, mutta molemmat joutuivat jäämään pois olympialaisista hevosen loukkaantumisen takia.

Kesäolympialaiset 2008, Peking[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Kyra Kyrklund Max 8.

Kesäolympialaiset 2012, Lontoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kouluratsastus, henkilökohtainen kilpailu Emma Kanerva Spirit 22.
Mikaela Lindh Más Guapo 30.

Kesäolympialaiset 2016, Rio de Janeiro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji Ratsastaja Hevonen Sijoitus
Kenttäratsastus, henkilökohtainen kilpailu Elmo Jankari[1] Duchess Désirée 31.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]