Luettelo Ubuntun ohjelmaversioista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Ubuntun ohjelmaversioista.

Legend:
Vanha versio
Vanhempi versio, yhä tuettu
Viimeisin versio
Viimeisin testiversio tulevasta julkaisusta
Tuleva versio
Versio Koodinimi Julkaisupäivä Tuen päättyminen Huomioitavaa
Työpöytä Palvelin
Vanha versio, ei enää tuettu:   4.10 Warty Warthog 20. lokakuuta 2004 30. huhtikuuta 2006 Ensimmäinen julkaisu, tuki x86, x86-64 ja PowerPC-suoritinarkkitehtuureille, ShipIt-palvelu käyttöön, GNOME 2.8[1]
5.04 Hoary Hedgehog 8. huhtikuuta 2005[2] 31. lokakuuta 2006 Päivitysten hallinta / automaattiset päivitykset, laitteistotietokanta, Kickstart yhteensopivuus, keskeytystila ja lepotila kannettaville, suorittimen taajuuden hallinta, keskitetyt kielipaketit, UTF-8 oletuksena, APT-autentikointi, X.Org (korvasi XFree86:n)[3]
5.10 Breezy Badger 13. lokakuuta 2005[4] 13. huhtikuuta 2007 Graafinen käynnistys (USplash), Lisää/poista sovelluksia -työkalu, kieliasetustyökalu, tuki bluetooth-syötelaitteille oletuksena, tuki OEM-asennuksille, Launchpad käyttöön[5]
6.06 LTS Dapper Drake 1. kesäkuuta 2006 14. heinäkuuta 2009[6] 1. kesäkuuta 2011 Ensimmäinen pitkään tuettu versio (LTS), yhdistetty LiveCD ja asennuslevy, graafinen Ubiquity-asennusohjelma, graafinen sammutus (USplash), verkkoasetustyökalu, virranhallinnan asetustyökalu, asennus USB-laitteille, GDebi-paketinasentaja[7]
6.10 Edgy Eft 26. lokakuuta 2006[8] 25. huhtikuuta 2008 Automaattinen ongelmien raportointi, Upstart, Tomboy-muistilaput, F-Spot -valokuvien hallinta, muunneltu teema[9]
7.04 Feisty Fawn 19. huhtikuuta 2007[10] 19. lokakuuta 2008 Windows-muuttoavustaja (migration-assistant), KVM, helppo koodekkien sekä rajoitettujen ajureiden ja ohjelmien asennus, Compiz-työpöytätehosteet, zeroconf, WPA-tuki, levynkäytön analysointityökalu, virallinen tuki PowerPC:lle lopetettu[11]
7.10 Gutsy Gibbon[12] 18. lokakuuta 2007[13] 18. huhtikuuta 2009 Compiz Fusion -työpöytäefektit oletuksena, työpöytähaku, nopea käyttäjän vaihtaminen, integroitu Firefox-lisäosien hallinta, graafinen X:n hallintatyökalu, automaattinen tulostimien asennus, NTFS-kirjoitustuki oletuksena, AppArmor-tietoturvaohjelmisto[14]
8.04 LTS Hardy Heron[15] 24. huhtikuuta 2008[16] 12. toukokuuta 2011 huhtikuu 2013 Pitkään tuettu versio (LTS), PulseAudio oletusäänijärjestelmänä, PolicyKit-oikeuksienhallinta, Brasero-levynpoltto-ohjelma, Transmission-BitTorrent-latausohjelma, Vinagre-VNC-ohjelma, ufw-palomuurin asetusohjelma, muistinsuojaus, SELinux-tuki, parannettu virtualisointi-tuki, Wubi-asennusohjelma Windowsille[17][18]
8.10 Intrepid Ibex[19] 30. lokakuuta 2008[20][21] 30. huhtikuuta 2010[22] Vierasistunto, mahdollisuus salattuun kansioon, parannuksia verkkoyhteyksien hallintaan (esim. tuki 3G- ja PPPoE-yhteyksille), parantunut tuki irrotettaville syötelaitteille kuten näppäimistö ja hiiri, DKMS.[23][24][25]
9.04 Jaunty Jackalope[26] 23. huhtikuuta 2009[27] lokakuu 2010 Parannettu monen näytön hallinta, uusi ilmoitusjärjestelmä, nopeampi käynnistyminen, tuki ext4-tiedostojärjestelmälle.[28]
9.10 Karmic Koala[29] 29. lokakuuta 2009[30] 30. huhtikuuta 2011 Virtaviivaistettu käynnistystä, vaihto Upstartin yhteensopivuustilasta natiivitilaan, uudistettu ohjelmien asennus- ja poistotyökalu, pikaviestinohjelma Pidgin korvattu Empathylla, Ubuntu One -tiedostonjakopalvelu, ext4 oletustiedostojärjestelmäksi, GRUB 2-käynnistyslataaja.[31]
10.04 LTS Lucid Lynx[32] 29. huhtikuuta 2010[33] huhtikuu 2013 huhtikuu 2015 Pitkään tuettu versio (LTS), uusi oletusteema, uusi oletusajuri (nouveau) Nvidian näytönohjaimille, nopeutettu käynnistymistä, integraatio yhteisöpalvelujen (esim. Twitter, identi.ca, Facebook) kanssa, Ubuntu One -musiikkikauppa[34]
10.10 Maverick Meerkat[35] 10. lokakuuta 2010[36] huhtikuu 2012 Uusi käyttöliittymän kirjasintyyppi "Ubuntu Font Family", uudistettu asennusohjelma, kaupallisten ohjelmien hankkiminen Ubuntun sovellusvalikoimasta, valokuvienhallintaohjelma Shotwell korvannut F-Spotin.[37]
11.04 Natty Narwhal 28. huhtikuuta 2011[38] lokakuu 2012 Uusi Unity-työpöytä GNOMEn päällä, Firefox 4.0, LibreOffice korvannut OpenOffice.orgin, Banshee korvannut Rytmilaatikon, uusi versio Linux-ytimestä.
11.10 Oneiric Ocelot 13. lokakuuta 2011[39] huhtikuu 2013 Parannettu 32-bittisten ohjelmien tukea 64-bittisessä järjestelmässä, Linux-ydin versio 3.0, uusittu Ubuntun Sovellusvalikoima, GNOME 3.2, Firefox 7, Mozilla Thunderbird 7 korvannut Evolution-sähköpostiohjelman, LibreOfficen versio 3.4.3, Unity-valikon ja käynnistimen ulkoasua ja toimintoja on paranneltu, uusi kirjautumis- ja lukitusnäkymä.
12.04 LTS Precise Pangolin 26. huhtikuuta 2012 huhtikuu 2017[40] HUD-valikko, kirjautumisnäkymää uudistettu, Sovellusvalikoimaan lisätty suositukset, Landscape-hallintapalvelu integroituna, viiden vuoden työpöytätuki, videonäkymä Unity-valikkoon, Unity-valikon etusivu uudistettu, Tomboy poistettu, Rytmilaatikko korvannut Bansheen.[41]
12.10 Quantal Quetzal 18. lokakuuta 2012[42] huhtikuu 2014 Verkkosivujen integrointi järjestelmään, uusi painiketeema, Unity-valikon esikatselunäkymä, Amazon-tuotteiden näkyminen Unity-valikon hakutulosten joukossa, verkkotilien (esim. Facebook, Google ja Twitter) integrointi järjestelmään, muutoksia järjestelmävalikkoon ja sen yhdistäminen käyttäjävalikon kanssa
13.04 Raring Ringtail 25. huhtikuuta 2013[43] tammikuu 2014 Wubi-asennusohjelma poistettu, yksinkertaistettu ohjelmistopäivitysnäkymä, Friends-palvelu, Linux 3.8.8, Unity 7, Upstart 1.8, LibreOffice 4.0, CUPS 1.6.2, Python 3.3[44]
13.10 Saucy Salamander 17. lokakuuta 2013[45] heinäkuu 2014
Vanhempi versio, yhä tuettu:   14.04 LTS Trusty Tahr 17. huhtikuuta 2014[46] huhtikuu 2019
Vanha versio, ei enää tuettu:   14.10 Utopic Unicorn 23. lokakuuta 2014 kesäkuu 2015
15.04 Vivid Vervet 23. huhtikuuta 2015 tammikuu 2016
15.10 Wily Werewolf 22. lokakuuta 2015 kesäkuu 2016
Vanhempi versio, yhä tuettu:   16.04 LTS Xenial Xerus 21. huhtikuuta 2016 huhtikuu 2021 Ubuntu Software Center, Brasero-levykirjoitusohjelma ja Empathy-pikaviestin poistetaan[47]
Vanha versio, ei enää tuettu:   16.10 Yakkety Yak 13. lokakuuta 2016 heinäkuu 2017 [48]
Vanha versio, ei enää tuettu:   17.04 Zesty Zapus 13. huhtikuuta 2017 tammikuu 2018
Nykyinen versio:   17.10 Artful Aardvark 19. lokakuuta 2017 heinäkuu 2018 [49][50]
Tuleva versio:   18.04 LTS Bionic Beaver 26. huhtikuuta 2018 huhtikuu 2023 [51]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WartyWarthogFinalReleaseAnnouncement Ubuntu Wiki. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
  2. Ubuntu Wiki: HoaryReleaseSchedule
  3. 5.04 Release Notes ubuntu.com. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
  4. Ubuntu Wiki: BreezyReleaseSchedule
  5. 5.10 Release Notes ubuntu.com. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
  6. Ubuntu 6.06 LTS Desktop Edition reaches end-of-life on July 14, 2009
  7. 6.06 Release Notes ubuntu.com. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
  8. Ubuntu Wiki: EdgyReleaseSchedule
  9. 6.10 Release Notes ubuntu.com. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
  10. Ubuntu Wiki: FeistyReleaseSchedule
  11. Ubuntu 7.04 Feature Tour ubuntu.com. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
  12. Ubuntu-devel-announce -sähköpostilista: Introducing the Gutsy Gibbon
  13. Ubuntu Wiki: GutsyReleaseSchedule
  14. 7.10 More Info ubuntu.com. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
  15. Ubuntu-devel-announce -sähköpostilista: Introducing the Hardy Heron
  16. Ubuntu Wiki: HardyReleaseSchedule
  17. Ubuntu 8.04 Release Candidate ubuntu.com. Viitattu 19.4.2008. (englanniksi)
  18. Ubuntu 8.04 LTS - uudet ominaisuudet Ubuntu Suomen wiki. Viitattu 19.4.2008.
  19. Shuttleworth, Mark: Planning for Ubuntu 8.10ish – The Intrepid Ibex Ubuntu-devel -sähköpostilista. 20.2.2008. Viitattu 21.2.2008. (englanniksi)
  20. IntrepidReleaseSchedule Ubuntu Wiki. 20.2.2008. Viitattu 21.2.2008. (englanniksi)
  21. http://www.tietokone.fi/pda/uutinen.asp?news_id=35572
  22. Ubuntu 8.10 reaches end-of-life on April 30, 2010
  23. Introduction to Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex ubuntu.com. Viitattu 21.2.2009. (englanniksi)
  24. Ubuntu 8.10 – uudet ominaisuudet Ubuntu Suomen wiki. Viitattu 21.2.2009.
  25. Uudistunut Ubuntu 8.10 on saatavana Tietokone. Viitattu 21.2.2009.
  26. Mark Shuttleworth: Introducing the Jaunty Jackalope Ubuntu-devel -sähköpostilista. 8.9.2008. Viitattu 26.9.2008. (englanniksi)
  27. https://wiki.ubuntu.com/JauntyReleaseSchedule
  28. Ubuntu 9.04 Technical Overview ubuntu.com. Viitattu 18.4.2009. (englanniksi)
  29. Shuttleworth, Mark: Introducing the Karmic Koala, our mascot for Ubuntu 9.10 Ubuntu-devel -sähköpostilista. 20.2.2009. Viitattu 21.2.2009. (englanniksi)
  30. Ubuntu Wiki: KarmicReleaseSchedule
  31. Ubuntu 9.10 Technical Overview (beta-julkaisu) ubuntu.com. Viitattu 2.10.2009. (englanniksi)
  32. Michael Larabel: Ubuntu 10.04 LTS Is The Lucid Lynx phoronix.com. 20.9.2009. Viitattu 21.9.2009. (englanniksi)
  33. Ubuntu Wiki: LucidReleaseSchedule
  34. Ubuntu 10.04 LTS Technical Overview ubuntu.com. Viitattu 24.4.2010. (englanniksi)
  35. Michael Larabel: Ubuntu 10.10 Is The Maverick Meerkat phoronix.com. 2.4.2010. Viitattu 24.2.2010. (englanniksi)
  36. Ubuntu Wiki: MaverickReleaseSchedule
  37. MaverickMeerkat/ReleaseNotes wiki.ubuntu.com. Viitattu 11.10.2010. (englanniksi)
  38. Ubuntu Wiki: NattyReleaseSchedule
  39. Ubuntu 11.10 on "unenomainen oselotti"
  40. Ubuntu 12.04 to feature extended support period for desktop users 21.10.2011. Lontoo: Canonical Ltd.. Viitattu 9.1.2012. (englanniksi)
  41. Canonical: New Features in Ubuntu 12.04 LTS 26.04.2012. (englanniksi)
  42. Quantal Quetzal Release Schedule Ubuntu Wiki. Viitattu 27.4.2012. (englanniksi)
  43. Raring Ringtail Release Schedule Ubuntu Wiki. Viitattu 22.10.2012. (englanniksi)
  44. New features in 13.04 20.4.2013. Viitattu 12.8.2013. (englanniksi)
  45. Saucy Salamander Release Schedule Ubuntu Wiki. Viitattu 22.8.2012. (englanniksi)
  46. Ubuntu 14.04 LTS Named ‘Trusty Tahr’ OMG! Ubuntu!. Viitattu 19.10.2013. (englanniksi)
  47. Tamminen, Timo: Ubuntu 16.04 LTS: Pitkään muhinut päätös konkretisoituu: Ubuntu Software Center saa lähtöpassit MBnet. 5.11.2015. Viitattu 5.11.2015.
  48. Conrad, Adam: Ubuntu 16.10 (Yakkety Yak) reaches EOL on July 20 2017 4.7.2017. Canonical. Viitattu 27.7.2017. (englanniksi)
  49. Bruce Byfield: Ubuntu in transition with the new 17.10 release Linux Magazine. Viitattu 26.9.2017.
  50. Ubuntu 17.10 Ships Today – Arguably Its Most Interesting Release in Years Phoronix. Viitattu 25.10.2017.
  51. Ubuntu 18.04 LTS Is The "Bionic Beaver" Phoronix. Viitattu 25.10.2017.