GNU GRUB

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GNU GRUB
GRUB screenshot.png
Kehittäjä GNU-projekti
Kehityshistoria
Vakaa versio 2.04 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi käynnistyslataaja
Lisenssi GPLv3
GNU GRUB on MBR-partitioned hard disk drives
GNU GRUB on GPT-partitioned hard disk drives

GNU GRUB (GRand Unified Bootloader) on GNU-projektin kehittämä käyttöjärjestelmän lataaja. GRUB mahdollistaa käynnistysvalikon tekemisen ja usean käyttöjärjestelmän käyttämisen samalla tietokoneella. Se on GNU-projektin ja Hurd-ytimen virallinen käynnistyslataaja, monet GNU/Linux-jakelut käyttävät GRUBia, ja monen jakelun osalta se on korvannut aikaisemmin suositun LILO-käynnistyslataajan. GRUBin etuna LILOon nähden on se, että sitä ei tarvitse asentaa ydinpäivityksen jälkeen uudelleen, ja se tukee monimutkaisempia komentosarjoja ja valikoita. GRUB 2 tukee tekstitilan lisäksi myös graafiikkatiloja, ja monet Linux-jakelut käyttävätkin GRUB-valikoissa taustakuvia.

GRUB tukee kahdenlaista käynnistysprosessia: Joko komentoihin pohjautuvaa ytimen lataamista ja käynnistämistä, tai ketjutettua käynnistystä. Ketjutettu käynnistys käynnistää toisen käynnistyslataajan; tätä käytetään esimerkiksi Windowsin käynnistämiseksi (NTLDR). Ytimen lataaminen taas on monipuolinen prosessi: GRUB tukee tiedostojen lataamista monilta erilaisilta tiedostojärjestelmätyypeiltä, ja komentosarjojen antamista käynnistystiedostossa.

GRUB tukee MD5-salasanoja.[2]

GRUB-käynnistysprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

boot.img has the exact size of 446 Bytes and is written to the MBR (sector 0). core.img is written to the empty sectors between the MBR and the first partition, if available (for legacy reasons the first partition starts at sector 63 instead of sector 1, but this is not mandatory). The /boot/grub-directory can be located on an distinct partition, or on the /-partition.
  1. BIOS valitsee kiintolevyn (tai muun laitteen), jolta käyttöjärjestelmä ladataan, ja lataa siltä Master Boot Recordin (MBR).
  2. MBR sisältää GRUBin boot.img-tiedoston (GRUB 1:ssä nimellä "Stage 1"). Koska MBR:ssä voi olla vain 512 tavua ohjelmakoodia, tämä osa ei juuri tee muuta kuin lataa seuraavan osan GRUBista.
  3. Mikäli tarpeen, ladataan kiintolevyn alusta "Stage 1.5", joka sisältää lisää tukikoodia. GRUB 2:ssa core.img:n alku voidaan ladata mistä kohdasta kiintolevyä tahansa.
  4. Tämän jälkeen Stage 1 tai 1.5 lataa "Stage 2":n. GRUB 2:ssa tämä osa on nimeltään core.img. Tämä sisältää GRUBin varsinaisen toiminnallisuuden, ja antaa käyttäjälle joko valikon, tai jos valikkotiedostoa ei voi lukea, GRUBin komentorivin.
  5. GRUB lataa käyttäjän valitseman (tai oletusvalitun) ytimen ja siirtää kontrollin sille. Tässä vaiheessa voidaan myös ketjuladata toinen käyttöjärjestelmän lataaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. GRUB 2.04 release, (viitattu ). Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Boot loader showdown: Getting to know LILO and GRUB ibm.com. 24.8.2005. Viitattu 18.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.