F-Spot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
F-Spot
F-Spot logo.svg
Kuvien selailua F-Spotissa
Kuvien selailua F-Spotissa
Kehittäjä Ettore Perazzoli
Larry Ewing
Stephane Delcroix
Gabriel Burt
Ruben Vermeersch
Kehityshistoria
Vakaa versio 0.8.2 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Digitaalisten valokuvien hallinta
Alusta BSD, Linux, Solaris, muut Unixin kaltaiset
Lisenssi MIT
Aiheesta muualla
F-Spot

F-Spot on digitaalisten valokuvien hallintaan tarkoitettu vapaa sovellus GNOME-työpöytäympäristölle. Sovelluksen nimi on leikittelyä englannin aukkosuhdetta tarkoittavalla sanalla f-stop.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F-Spotin päämääränä on olla helppokäyttöinen, mutta se tukee myös edistyneitä toimintoja kuten avainsanojen liittämistä kuviin sekä Exif- ja XMP-metatiedon näyttämistä ja vientiä.

F-Spot tukee kaikkia keskeisimpiä kuvatiedostomuotoja kuten JPEGiä, PNG:tä, TIFFiä, DNG:tä sekä useita valmistajakohtaisia Raw-muotoja (CR2, PEF, ORF, SRF, CRW, MRW ja RAF). Aiemmin Raw-muotoisia kuvia ei pystynyt muokkaamaan F-Spotilla, mutta uudemmissa versioissa on mukana UFRaw:ta käyttävä laajennus, jonka avulla Raw-kuvat voi muuntaa JPEG:iksi ja tuoda sitten takaisin F-Spotiin alkuperäiskuvan muunnelmana.

Kuvia voi tuoda F-spotiin suoraan GPhoton ajurikokoelman tukemista kameroista.

F-Spotin kuvanmuokkaimesta löytyy kuvien rajaamisen ja suoristamisen kaltaisten perustoimintojen ohella edistyneempiä toimintoja kuten punasilmäisyyden vähentäminen. Värejä voi säätää kirkkauden, kontrastin, sävyn, kylläisyyden ja lämmön osalta.

Kuvista voi F-Spotilla koostaa Photo CD -yhteensopivan valokuvalevyn.

F-Spotiin ladattuja kuvia voi laajennuksien avulla lähettää sovelluksesta eri verkkopalveluihin, muiden muassa Flickriin, Picasaan ja Facebookiin.

Taustatietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F-Spot-projektin käynnisti Ettore Perazzoli, ja sen ylläpitäjänä toimii nykyisin Larry Ewing. F-Spot on ohjelmoitu C#-kielellä ja sen perustana on Mono.

F-Spot on monien GNOME-pohjaisten Linux-jakelupakettien vakiokuvanhallintaohjelma. Fedorassa F-Spot korvattiin Shotwellilla versiossa 13.[2] Myös Ubuntu siirtyi Shotwelliin versiossa 10.10.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (en) F-Spot 0.8.2 Released!, . Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. 4. Changes in Fedora for Desktop Users Fedora Documentation. Viitattu 3. tammikuuta 2011. (englanniksi)
  3. Maverick Meerkat ReleaseNotes: Ubuntu Desktop Edition Ubuntu Wiki. 19. marraskuuta 2010. Canonical Ltd.. Viitattu 3. tammikuuta 2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]