Avainsana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avainsana on tiedonhaussa ja indeksoinnissa käytetty viittaus tietokokonaisuuteen. Teknisesti avainsana on merkkijono, johon liittyy linkki tai muu osoitin siihen kohteeseen, johon se viittaa. Avainsanoja käytetään erilaisissa hakemistoissa ja kortistoissa, nykyisin myös tietokannoissa. Käyttäjälle avainsanat näkyvät esimerkiksi hakukoneissa ja muissa tietolähteiden hakemistoissa.

Avainsanan merkitys ja tehtävä voidaan ymmärtää eri tavoin: sen voidaan ajatella olevan tietystä näkökulmasta tehty tiivistelmä kohteestaan, mutta toisaalta se voidaan nähdä myös kohteessa olevan yksittäisen käsitepiirteen tai semanttisen piirteen edustajana. Etenkin jälkimmäisessä tapauksessa on luontevaa, että tiettyä kohdetta vastaavia avainsanoja on useita.

Avainsanat tuotetaan joko automaattisesti indeksointiohjelman avulla tai sisällönkuvailijan, esimerkiksi kirjastonhoitajan tai informaatikon suorittamassa indeksointiprosessissa. Avainsanat voivat olla suoraan dokumentissa esiintyviä tai niistä muokattuja. Avainsana voi olla vapaa tai tietyn sanaston, tesauruksen mukainen. Jälkimmäisessä tapauksessa avainsanoja nimitetään asiasanoiksi.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.