Luettelo Suomen singlelistan ykkösistä vuosina 1951–1960

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Suomen singlelistan ykkösistä 1951–1960. Se sisältää ykkössijaa hallussaan pitäneet singlet vuosina 19511960, jolloin singlelistoja koottiin Suomessa epäsäännöllisesti. Epäsäännöllisyyden vuoksi tilastoinnissa esiintyy ajoittaisia puutteita. Ensimmäinen Suomessa julkaistu levymyyntilista ilmestyi Rytmi-lehden numerossa 4/1951 nimellä Mitä Suomi soittaa. Luettelo perustuu Rytmin koostamiin tietoihin aina 15.10.-1.12.1959 väliseltä ajalta kerättyyn listaan asti. Vuoden 1960 tiedot ovat peräisin Iskelmä-lehdestä.

Ennen vuotta 1954 Rytmi julkaisi äänitelistaansa ilman esittäjien nimiä, sillä niitä ei vielä koettu tärkeiksi tuolloisen kuluttajakiinnostuksen painottuessa enemmän kappaleisiin kuin esittäjiin. Samaa sävelmää ei myöskään eroteltu esitysten perusteella, vaan oli mahdollista, että listaykköseksi nousi samaan aikaan kaksi tai useampi saman kappaleen esittänyttä artistia.

Rytmi julkaisi erikseen suomalaisten ja ulkomaisten levyjen singlelistoja. Jake Nyman on kuitenkin yhdistänyt listat yhtenäisyyden vuoksi yhdeksi tilastoksi levyille annettujen pistemäärien perusteella (teoksessa Suomi Soi 4).

Listat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1951[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
Loppuvuosi Justeeri Rovaniemen markkinoilla

1952[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
Alkuvuosi Yhdysvaltain lippu Nat King Cole Too Young
Kevät Metro-tytöt ja Kipparikvartetti Pieni ankanpoikanen
1.5.-1.7. Sveitsin lippu Lys Assia Domino
1.8.-1.10. Yhdysvaltain lippu Delta Rhythm Boys Tula tullallaa
1.11.-15.12. Veikko Tuomi Vanhan vaahteran laulu

1953[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.1-15.3 Yhdysvaltain lippu Louis Armstrong / Yhdysvaltain lippu Georgia Gibbs Kiss of Fire
1.5.-1.7.
1.8.-1.10. Saksan lippu Evelyn Künneke Egon
1.10.-1.12. Yhdysvaltain lippu Percy Faith / Englannin lippu Mantovani The Song from Moulin Rouge

1954[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.1.-15.2. Italian lippu Silvana Mangano Anna
1.4.-1.6. Kanadan lippu Four Lads Istanbul
1.8.-1.10.
1.10.-1.12. Yhdysvaltain lippu Glenn Miller Moonlight Serenade

1955[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.12.1954-1.2.1955 Yhdysvaltain lippu Glenn Miller Moonlight Serenade
1.5.-31.5. Metro-tytöt Surujen kitara
1.6.-31.8. Yhdysvaltain lippu Rosemary Clooney Mambo Italiano
15.8.-15.10. Englannin lippu Eddie Calvert / Espanjan lippu Xavier Cugat Cherry Pink (and Apple Blossom White)
15.10.-1.12.

1956[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.1.-29.2. Annikki Tähti Muistatko Monrepos'n
1.4.-31.5. Yhdysvaltain lippu Louis Armstrong Mack the Knife
1.7.-25.8. Brita Koivunen Suklaasydän
1.10.-15.11.

1957[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.2.-28.2. Annikki Tähti Balladi Olavinlinnasta
1.5.-1.7.
1.9.-15.10. Italian lippu Umberto Marcato Guaglione
15.10.-1.12. Olavi Virta Poika varjoiselta kujalta

1958[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.12.1957-31.1.1958 Italian lippu Umberto Marcato Maruzella
1.2.-28.2. Trinidad ja Tobagon lippu Edmundo Ros Melodie d'amour
1.3.-31.3. Laila Kinnunen Lazzarella
1.5.-31.5. Annikki Tähti Budapestin yössä
1.6.-12.7.
15.7.-15.8. Yhdysvaltain lippu Louis Prima / Ruotsin lippu Little Gerhard Buona sera
15.8.-15.9.
15.9.-15.10. Helena Siltala Pikku midinetti
15.10.-1.12. Eila Pellinen Kaksi kitaraa

1959[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.12.1958-1.2.1959 Eila Pellinen Kaksi kitaraa
1.2.-1.3.
1.3.-15.4. Brita Koivunen Katinka
15.4.-31.5.
1.6.-15.7. Englannin lippu Chris Barber Petite fleur
15.7.-1.9. Yhdysvaltain lippu Steve Lawrence Only Love Me
1.9.-15.10.
15.10.-1.12. Tuula-Anneli Rantanen Unhoita menneet

1960[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajanjakso Artisti(t) Single
Maaliskuu Mauno Kuusisto Kertokaa se hänelle
Toukokuu Tuula-Anneli Rantanen Miksi kuljen
Heinäkuu Mauno Kuusisto Kertokaa se hänelle
Syyskuu Ranskan lippu Édith Piaf Milord

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lassila, Juha: Mitä Suomi soittaa? - Hittilistat 1954-87 (Jyväskylän yliopisto: nykykulttuurin tutkimusyksikkö, 1990)
  • Suomi soi 4: Suuri suomalainen listakirja (Tammi, 2005; toim. Jake Nyman)