Rosemary Clooney

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rosemary Clooney
Henkilötiedot
Syntynyt23. toukokuuta 1928
Maysville, Kentucky, Yhdysvallat
Kuollut29. kesäkuuta 2002 (74 vuotta)
Beverly Hills, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti laulaja, näyttelijä
Puoliso José Ferrer
Dante DiPaolo
Aiheesta muualla
www.rosemaryclooney.com
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas
Rosemary Clooney ja Bing Crosby.

Rosemary Clooney (23. toukokuuta 1928 Maysville, Kentucky29. kesäkuuta 2002 Beverly Hills, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen laulajatar ja näyttelijätär.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clooney toimi laulajana etenkin 1940- ja 1950-luvuilla. Hän loi uran myös näyttelijänä ja hänen tunnetuin elokuvansa on Valkea joulu (engl. White Christmas, 1954) jossa hän näytteli yhdessä Bing Crosbyn, Vera-Ellenin ja Danny Kayen kanssa. Vuonna 2002 hänet palkittiin elämäntyö-Grammyllä. Hän sai myös laulajan urastaan tähden Hollywood Walk of Famelle.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosemary Clooney oli George Clooneyn täti; George Clooneyn isä, televisioesiintyjä Nick Clooney, oli hänen veljensä. Rosemary Clooney oli naimisissa kolme kertaa, joista näyttelijä José Ferrerin kanssa kahdesti. Heillä oli viisi lasta. Hänen kolmas ja viimeinen avioliittonsa solmittiin vuonna 1997 Dante DiPaolon kanssa. Se kesti aina Clooneyn kuolemaan asti. Rosemary Clooney kuoli keuhkosyöpään.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Crossland, Ken & Macfarlane, Malcolm: Late Life Jazz: The Life and Career of Rosemary Clooney. Oxford University Press, 2013. ISBN 978-0-19-979857-5. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]