Glenn Miller

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Glenn Miller
Glen miller.jpg
Syntynyt 1. maaliskuuta 1904
Kuollut 15. joulukuuta 1944 (40 vuotta)
Ammatit orkesterinjohtaja
säveltäjä
Soittimet pasuuna
Yhtyeet Glenn Miller Big Band

Alton Glenn Miller (1. maaliskuuta 190415. joulukuuta 1944) oli yhdysvaltalainen orkesterinjohtaja, säveltäjä ja pasunisti.[1] Millerin big band oli swing-kauden suosituimpia orkestereita. Hänen kuuluisimpia levytyksiään ovat mm. "Pennsylvania 6–5000", "American Patrol", "In the Mood" ja "Moonlight Serenade". Viimeksi mainittu on myös Millerin säveltämä.

Milleriä kuljettanut yksimoottorinen Noorduyn C-64 Norseman-lentokone katosi sodan aikana lennolla Englannin Kanaalin yli. Hän oli kadotessaan musiikkimajuri.

Millerin ja hänen lentäjänsä kohtalot ovat edelleen hämärän peitossa. Koneen putoaminen on edelleen arvoitus. Yleisin ja todennäköisin oletus on se, että kone on tuhoutunut, kun siihen on osunut epähuomiossa ylempää pudotettu pommi. Monet Saksaan matkalla olleet pommikoneet joutuivat varhaisten vaurioiden tai konevikojen vuoksi kääntymään takaisin, ja pysyväismääräyksen mukaan niiden oli pudotettava pommilastinsa mereen ennen laskeutumista. On mahdollista, että jokin tällainen hätäpudotettu lasti on osunut satunnaisen sumupilven kätkemään pieneen kuriirikoneeseen - tai, mikä vielä ilmeisempää, kone on osunut tällaisen meren pinnassa räjähtäneen pommilastin aiheuttamaan paineaaltoon jota sen rakenne ei kestänyt.

Yhdysvalloissa olevaan Millerien perhehautaan on haudattu hänen vaimonsa ja lapsensa ja myös Glenn Millerin nimi on hautakivessä.

Glenn Milleristä tehtiin elämäkertaelokuva vuonna 1954, Glenn Miller Storyn pääosissa näyttelivät James Stewart ja June Allyson.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Glenn Miller Hollywood Walk of Fame. LA Times. Viitattu 23.6.2014.