Luettelo Stanley Cupin voittaneista suomalaisista jääkiekkoilijoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Stanley Cupin voittaneista suomalaisista jääkiekkoilijoista. Ensimmäinen luettelo koostuu varsinaisista Stanley Cupin voittajista ja toinen luettelo pelaajista, jotka ovat olleet mukana Stanley Cupin voittaneessa joukkueessa, mutta joiden nimiä ei vähäisen ottelumäärän vuoksi ole kaiverrettu pokaaliin. Luetteloissa mainittuina ovat pelaajan nimen lisäksi voittojen määrä sekä joukkue ja vuosi.

Saadakseen nimensä palkintopokaaliin on pelaajan pelattava kauden aikana vähintään 41 runkosarjaottelua tai yksi ottelu Stanley Cup -finaaleissa.[1]

Stanley Cupin voittaneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stanley Cup -voittaja vuodelta 2011 Tuukka Rask.
Ensimmäinen suomalainen Stanley Cup -voittaja, Jari Kurri.
× Pelaaja Vuosi ja joukkue
5 Jari Kurri 1984, 1985, 1987, 1988, 1990 (Edmonton Oilers)
5 Esa Tikkanen 1985, 1987, 1988, 1990 (Edmonton Oilers), 1994 (New York Rangers)
2 Reijo Ruotsalainen 1987, 1990 (Edmonton Oilers)
2 Olli Määttä 2016, 2017 (Pittsburgh Penguins)[2]
1 Jere Lehtinen 1999 (Dallas Stars)
1 Ville Nieminen 2001 (Colorado Avalanche)
1 Teemu Selänne 2007 (Anaheim Ducks)[3]
1 Valtteri Filppula 2008 (Detroit Red Wings)[4]
1 Antti Niemi 2010 (Chicago Blackhawks)
1 Tuukka Rask 2011 (Boston Bruins)
1 Teuvo Teräväinen 2015 (Chicago Blackhawks)
1 Kimmo Timonen 2015 (Chicago Blackhawks)[5]

Stanley Cupin voittaneisiin joukkueisiin kuuluneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

× Pelaaja Vuosi ja joukkue
2 Raimo Summanen 1984, 1985 (Edmonton Oilers)
1 Kari Jalonen 1984 (Edmonton Oilers)
1 Ari Ahonen 2003 (New Jersey Devils)
1 Janne Pesonen 2009 (Pittsburgh Penguins)
1 Antti Raanta 2015 (Chicago Blackhawks)

Stanley Cup -finaalit hävinneissä joukkueissa pelanneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

× Pelaaja Vuosi ja joukkue
1 Pentti Lund 1950 (New York Rangers)[6]
1 Matti Hagman 1977 (Boston Bruins)[6]
2 Jari Kurri 1983 (Edmonton Oilers), 1993 (Los Angeles Kings)
2 Ilkka Sinisalo 1985, 1987 (Philadelphia Flyers)
1 Jyrki Lumme 1994 (Vancouver Canucks)[6]
1 Janne Niinimaa 1997 (Philadelphia Flyers)[6]
1 Esa Tikkanen 1998 (Washington Capitals)
1 Jere Lehtinen 2000 (Dallas Stars)
1 Sami Kapanen 2002 (Carolina Hurricanes)
1 Miikka Kiprusoff 2004 (Calgary Flames)
1 Toni Lydman 2004 (Calgary Flames)
1 Ville Nieminen 2004 (Calgary Flames)
1 Jussi Markkanen 2006 (Edmonton Oilers)
1 Jarkko Ruutu 2008 (Pittsburgh Penguins)
2 Ville Leino 2009 (Detroit Red Wings), 2010 (Philadelphia Flyers)
2 Valtteri Filppula 2009 (Detroit Red Wings), 2015 (Tampa Bay Lightning)
1 Kimmo Timonen 2010 (Philadelphia Flyers)
1 Sami Salo 2011 (Vancouver Canucks)
2 Tuukka Rask 2013, 2019 (Boston Bruins)
1 Joonas Donskoi 2016 (San Jose Sharks)
1 Pekka Rinne 2017 (Nashville Predators)
1 Juuse Saros 2017 (Nashville Predators)
1 Miikka Salomäki 2017 (Nashville Predators)
1 Erik Haula 2018 (Vegas Golden Knights)

Muut suomalaiset Stanley Cup -voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkue saa kaiverruttaa pokaaliin enintään 52 nimeä (pelaajien lisäksi mm. johtohenkilöstöä, valmentajat, kykyjenetsijöitä) [7] Suomalaisista nimensä pokaaliin on saanut Matti Väisänen kolmesti (1985, 1987 ja 1990), sekä Joni Lehto (2001) ja Kari Kettunen (2004) kerran.[8]

Seuraavana lista kaikista Stanley Cup -voittajajoukkueisiin kuuluneista suomalaisista.

Nimi Tehtävä Vuosi ja joukkue
Matti Väisänen kykyjenetsijä 1984, 1985, 1987, 1988, 1990 (Edmonton Oilers)
Jonne Väisänen kykyjenetsijä 1999 (Dallas Stars)
Joni Lehto kykyjenetsijä 2001 (Colorado Avalanche)
Kari Kettunen kykyjenetsijä 2004 (Tampa Bay Lightning)
Ari Vuori kykyjenetsijä 2008 (Detroit Red Wings)
Jukka Holtari kykyjenetsijä 2011 (Boston Bruins)
Christian Ruuttu kykyjenetsijä 2012, 2014 (Los Angeles Kings)
Markus Korhonen kykyjenetsijä 2015 (Chicago Blackhawks)
Petri Pakaslahti kykyjenetsijä 2016, 2017[9] (Pittsburgh Penguins)
Timo Koskela kykyjenetsijä 2019 (St. Louis Blues)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Stanley Cup... NHL.com. Viitattu 1.11.2007. (englanniksi)
  2. Pittsburgh Stanley Cupin voittoon – Olli Määttä juhlii mestaruutta toistamiseen Keskisuomalainen (KSML.fi). 12.6.2017 kello 06.10. Keskisuomalainen Oyj. ”Määttä juhli Stanley Cupia myös viime vuonna Pittsburghin voittaessa.” Viitattu 15.12.2017.
  3. Rautio, Maria: Muistatko vielä? Teemu Selänne voitti uransa ainoan Stanley Cupin 2007 yle.fi. 6.6.2017. Yleisradio Oy. ”Selänne nappasi samalla pitkän uransa ensimmäisen ja viimeisen Stanley Cupin.” Viitattu 14.6.2017.
  4. Valtteri Filppula - Suomen seitsemäs Stanley Cup -voittaja yle.fi. 5.6.2008 (päivitetty 21.12.2009 kello 08:48). Yleisradio Oy. ”Valtteri Filppulasta tuli Detroitin Stanley Cup -mestaruuden myötä seitsemäs suomalainen, jonka nimi on kaiverrettu himoitun pystin kylkeen.” Viitattu 14.6.2017.
  5. Lampinen, Ville: Kimmo Timonen poistui kaukaloista voittajana Jatkoaika.com. 16.6.2015 kello 22.34. Jatkoaika ry. ”Kimmo Timosen ura sai arvoisensa päätöksen viime yönä, kun Chicago Blackhawks juhli seurahistoriansa kuudetta Stanley Cup -voittoa.” Viitattu 15.12.2017.
  6. a b c d Suomalaisten Stanley Cupin finaalit hävinneiden lista on valtava – Muistatko kaikki? SuomiKiekko. 3.6.2015. ”Lundia pidetään ensimmäisenä suomalaisena NHL-pelaajana. Hän oli Rangersin miehistössä, kun joukkue hävisi finaalit Detroitille 3-4. [ – – ] Hagman ei pelannut Bruinsin joukkueessa finaaleissa, mutta sai kauden aikana vyölleen riittävästi runkosarjaotteluita eli olisi ollut oikeutettu Stanley Cupiin, mikäli Boston ei olisi hävinnyt Montrealilla finaaleja 0-4. [ – – ] Lumme ylsi finaaleihin Vancouverin mukana New York Rangersia vastaan. Tappio tuli seitsemännessä ottelussa. [ – – ] Niinimaan kohtalona oli jäädä Philadelphian paidassa Detroitin jyräämäksi voitoin 4-0.” Viitattu 14.6.2017.
  7. http://thehockeywriters.com/... Hockeywriters.com.
  8. http://www.hhof.com/... hhof.com.
  9. Lehtinen, Lauri: Olli Määtän tarina on hieno kiekkotarina – edes syöpä, sikotauti tai munuaisvaurio ei pysäyttänyt aamulehti.fi. 12.6.2017. Alma Media Kustannus Oy. ”Jääkiekkomaailman maineikkaimpaan pokaaliin raapustetaan suomalaisista puolustaja Olli Määtän ja kykyjenetsijä Petri Pakaslahden nimet.” Viitattu 14.6.2017.