Luettelo Ranskan presidenteistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Ranskan tasavallan presidenteistä. Luettelossa ovat mukana Ranskan toinen tasavalta 1848–1852, kolmas tasavalta 1871–1940, neljäs tasavalta 1947–1959 ja viides tasavalta vuodesta 1959 alkaen.

Ranskan presidentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan toinen tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
Napoleon III, målning av Franz Xaver Winterhalter från 1857.jpg Louis Napoléon Bonaparte
(1808–1873)
20. joulukuuta 1848 – 2. joulukuuta 1852 bonapartisti

Ranskan kolmas tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
Adolphe Thiers Nadar 2.JPG Adolphe Thiers
(1797–1877)
31. elokuuta 1871 – 24. toukokuuta 1873 opportunistinen tasavaltalainen
Macmahon.jpg Patrice de Mac-Mahon
(1808–1893)
24. toukokuuta 1873 – 30. tammikuuta 1879 monarkisti
Bonnat Portrait of Jules Grevy.jpg Jules Grévy
(1807–1891)
30. tammikuuta 1879 – 2. joulukuuta 1887 opportunistinen tasavaltalainen
Mfscarnot.jpg Marie François Sadi Carnot
(1837–1894)
3. joulukuuta 1887 – 25. kesäkuuta 1894 opportunistinen tasavaltalainen
Jean Casimir-Perier.jpg Jean Casimir-Perier
(1847–1907)
27. kesäkuuta 1894 – 16. tammikuuta 1895 opportunistinen tasavaltalainen
Felix Faure.jpg Félix Faure
(1841–1899)
17. tammikuuta 1895 – 16. helmikuuta 1899 opportunistinen tasavaltalainen
Emile Loubet.jpg Émile Loubet
(1838–1929)
18. helmikuuta 1899 – 18. helmikuuta 1906 opportunistinen tasavaltalainen
Armand Fallieres.jpg Armand Fallières
(1841–1931)
18. helmikuuta 1906 – 18. helmikuuta 1913 opportunistinen tasavaltalainen
Poincare larger.jpg Raymond Poincaré
(1860–1934)
18. helmikuuta 1913– 18. helmikuuta 1920 liberaalikonservatiivi
Paul Deschanel 01.jpg Paul Deschanel
(1855–1922)
18. helmikuuta 1920 – 21. syyskuuta 1920 liberaalikonservatiivi
Alexandre Millerand, 12e président de la République française.jpg Alexandre Millerand
(1859–1943)
23. syyskuuta 1920 – 11. kesäkuuta 1924 sitoutumaton
Gaston Doumergue.jpg Gaston Doumergue
(1863–1937)
13. kesäkuuta 1924 – 13. kesäkuuta 1931 radikaali
Paul Doumer.jpg Paul Doumer
(1857–1932)
13. kesäkuuta 1931 – 7. toukokuuta 1932
(murhattiin)
radikaali
Albert Lebrun 1932 (2).jpg Albert Lebrun
(1871–1950)
10. toukokuuta 1932 – 11. heinäkuuta 1940 liberaalikonservatiivi

Vichyn Ranska (1940-1944)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut) [1]
Virassa[1] Puolue[1]
Philippe Pétain (en civil, autour de 1930).jpg Philippe Pétain
(1856–1951)
11. heinäkuuta 1940 – 20. elokuuta 1944 sitoutumaton

Tasavallan väliaikainen hallinto (1944–1947)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väliaikaishallinnon puheenjohtajat

Ranskan neljäs tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
VincentAuriol.png Vincent Auriol
(1884–1966)
16. tammikuuta 1947 – 16. tammikuuta 1954 sosialisti
René Coty en 1948.JPG René Coty
(1882–1962)
16. tammikuuta 1954 – 8. tammikuuta 1959 keskustalainen

Ranskan viides tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
Charles de Gaulle-1963.jpg Charles de Gaulle
(1890–1970)
8.tammikuuta 1959 – 28. huhtikuuta 1969 UNR
Alain Poher en 1968.JPG Alain Poher
(1909–1996)
28. huhtikuuta 1969 – 20. kesäkuuta 1969(virkaa tekevä) kristillisdemokraatis-keskustalainen
Georges.Pompidou (cropped).jpg Georges Pompidou
(1911–1974)
20. kesäkuuta 1969 – 2. huhtikuuta 1974 UDR (gaullisti)
Alain Poher en 1968.JPG Alain Poher
(1909–1996)
2. huhtikuuta 1974 – 27. toukokuuta 1974(virkaa tekevä) kristillisdemokraatis-keskustalainen
Valéry Giscard d’Estaing 1978.jpg Valéry Giscard d'Estaing
(s.1926)
27. toukokuuta 1974 – 21. toukokuuta 1981 UNR (gaullisti)
Reagan Mitterrand 1984 (cropped).jpg François Mitterrand
(1916–1996)
21. toukokuuta 1981 – 17. toukokuuta 1995 sosialisti
Jacques Chirac.jpg Jacques Chirac
(s.1932)
17. toukokuuta 1995 – 16. toukokuuta 2007 UMP (gaullisti)
Flickr - europeanpeoplesparty - EPP Summit October 2010 (105).jpg Nicolas Sarkozy
(s.1955)
16 . toukokuuta 2007 – 15. toukokuuta 2012 UMP (gaullisti)
Francois Hollande 2015.jpeg François Hollande
(s.1954)
15. toukokuuta 2012 – 14. toukokuuta 2017 Sosialistinen puolue
Emmanuel Macron in July 2017.jpg Emmanuel Macron
(s.1977)
14. toukokuuta 2017 – En Marche!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Les présidents de la République depuis 1848 (La Présidence République de France) Élysése Palas. République de France. Viitattu 24.11.2014.