Luettelo Mars-luotaimista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikkalaisen Viking-laskeutujan ottama kuva Marsin pinnalta 1970-luvun lopuilla.

Tämä on luettelo ensisijaisesti Marsia tutkimaan lähetetyistä luotaimista. Marsia kohti alettiin jo vuonna 1960 lähettää miehittämättömiä avaruusluotaimia. Maasta Marsiin kannattaa lähettää luotaimia noin kahden vuoden välein niin sanottujen laukaisuikkunoiden kuluessa, joissa planeettojen väliset asennot ovat sopivia Marsiin kohtalaisen nopeasti ja pienin polttoainekustannuksin lentämiseksi.

Poimintoja Mars-luotaimista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14. kesäkuuta 1965 amerikkalainen Mariner 4 lensi Marsin ohi paljastaen planeetan kraatterit. Lisää kuvia lähettivät 1960-luvun lopulla amerikkalaiset Mariner 6 ja 7. Amerikkalaisten menestys jatkui 1971 ensimmäisellä kiertorataluotaimella Mariner 9:llä, joka kartoitti koko planeetan pinnan. 1970-luvulla Neuvostoliiton Mars-ohjelma kärsi monia takaiskuja varsinkin laskeutumisyrityksissä. 1976 amerikkalaiset onnistuivat laskeutumaan ensimmäistä kertaa Marsiin Viking 1 ja Viking 2 -luotaimilla.

Neuvostoliiton 1988 laukaistut Phobos-luotaimet menetettiin Marsin lähellä. Myös Venäjän Mars 1996 -ohjelma meni pieleen. Japanin ensiyritys Nozomi epäonnistui myös. 1996 lähetetty Yhdysvaltain Mars Pathfinder laskeutui Marsin pinnalle, mutta Mars Polar Lander epäonnistui. Amerikkalaiset Mars-mönkijät (engl. lyhenne MER) Spirit ja Opportunity saapuivat Marsiin tammikuussa 2004 ja ovat kestäneet toiminnassa pitkästi yli odotusten. Samoihin aikoihin Esan ensimmäinen Mars-luotain Mars Express kiersi Marsia ja kuvasi muun muassa amerikkalaisten Mars-kulkijoiden laskautumispaikan. Amerikkalaisten Phoenix laukaistiin 2007 ja se laskeutui onnistuneesti 26. toukokuuta 2008.

2014 Intia onnistui Mars Orbiter Missionilla asettumaan kiertoradalle. Vuonna 2012 Marsiin laskeutunut Nasan Mars Science Laboratory avasi uuden kokoluokan Mars-kulkijoihin. Vuonna 2021 sekä Arabiemiirikunnat että Kiina onnistuivat saamaan ensi kertaa luotaimensa Marsin kiertoradalle.

Mars-luotaimia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960–luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
Neuvostoliitto Marsnik 1 (Mars 1960A) 10. lokakuuta 1960 10. lokakuuta 1960 Ohilento Laukaisuvika
Neuvostoliitto Marsnik 2 (Mars 1960B) 14. lokakuuta 1960 14. lokakuuta 1960 Ohilento Laukaisuvika
Neuvostoliitto Sputnik 22 (Mars 1962A) 24. lokakuuta 1962 24. lokakuuta 1962 Ohilento Rikkoutui pian laukaisun jälkeen.
Neuvostoliitto Mars 1 1. marraskuuta 1962 21. maaliskuuta 1963 Ohilento Lähetti joitain mittauksia, mutta yhteys katkesi matkalla Marsiin.
Neuvostoliitto Sputnik 24 (Mars 1962B) 4. marraskuuta 1962 Tammikuu 1963 Laskeutuja Jäi Maan kiertoradalle.
Yhdysvallat Mariner 3 5. marraskuuta 1964 5. marraskuuta 1964 Ohilento Laukaisu ohjasi luotaimen väärälle radalle Aurinkoa kiertämään.
Yhdysvallat Mariner 4 28. marraskuuta 1964 14. heinäkuuta 1965 21. joulukuuta 1967 Ohilento Onnistui.
Neuvostoliitto Zond 2 30. marraskuuta 1964 Toukokuu 1965 Ohilento Yhteys katkesi.
Yhdysvallat Mariner 6 25. maaliskuuta 1969 31. heinäkuuta 1969 Elokuu 1969 Ohilento Onnistui.
Yhdysvallat Mariner 7 27. maaliskuuta 1969 5. elokuuta 1969 Elokuu 1969 Ohilento Onnistui.
Neuvostoliitto Mars 1969A 27. maaliskuuta 1969 27. maaliskuuta 1969 Kiertolainen Laukaisuvika
Neuvostoliitto Mars 1969B 2.

huhtikuuta 1969

2. huhtikuuta 1969 Kiertolainen Laukaisuvika

1970 -80 –luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
Yhdysvallat Mariner 8 8. toukokuuta 1971 8. toukokuuta 1971 Kiertolainen Laukaisu epäonnistui.
Neuvostoliitto Cosmos 419 10. toukokuuta 1971 12. toukokuuta 1971 Kiertolainen Laukaisu epäonnistui.
Neuvostoliitto Mars 2 19. toukokuuta 1971 27. marraskuuta 1971 22. elokuuta 1972 Kiertolainen Kiertolainen onnistui, laskeutuja epäonnistui.
27. marraskuuta 1971 Laskeutuja, kulkija[1] Murskaantui Marsin pintaan.
Neuvostoliitto Mars 3 28. maaliskuuta 1971 2. joulukuuta 1971 22. elokuuta 1972 Kiertolainen Kiertorataosa

onnistui, laskeutuja epäonnistui.

2. joulukuuta 1971 Laskeutuja, kulkija[1] Pehmeä laskeutuminen, lähetys lakkasi (virallinen ilmoitus).
Yhdysvallat Mariner 9 30. maaliskuuta 1971 14. marraskuuta 1971 Maaliskuu 1972 Kiertolainen Onnistui kartoittamaan Marsin pinnan.
Neuvostoliitto Mars 4 21. heinäkuuta 1973 Tammikuu 1974 Kiertolainen Lensi Marsin ohi jarrutuksen mentyä pieleen.
Neuvostoliitto Mars 5 25. heinäkuuta 1973 12. helmikuuta 1974 21. helmikuuta 1974 Kiertolainen Osittainen onnistuminen: asettui kiertoradalle, lähetti tietoja, mutta sammui 9:ssä päivässä.
Neuvostoliitto Mars 6 5. elokuuta 1973 12. maaliskuuta, 1974 Laskeutuja Osittainen onnistuminen. Lähetti tietoja laskeutumisen aikana, muttei pinnalta.
Neuvostoliitto Mars 7 9. elokuuta 1973 9. maaliskuuta 1974 Laskeutuja Laskeutuja irtautui ennen aikojaan ja päätyi Aurinkoa kiertämään.
Yhdysvallat Viking 1 20. elokuuta 1975 19. kesäkuuta 1976 17. elokuuta 1980 Kiertolainen Onnistui.
20. heinäkuuta 1976 13. marraskuuta 1982 Laskeutuja Onnistui. Ensimmäinen onnistunut pehmeä laskeutuminen Marsiin.
Yhdysvallat Viking 2 9. syyskuuta 1975 7. elokuuta 1976 25. heinäkuuta 1978 Kiertolainen Onnistui.
3. syyskuuta 1976 11.

huhtikuuta 1980

Laskeutuja Onnistui.
Neuvostoliitto Phobos 1 7. heinäkuuta 1988 2. syyskuuta 1988 Kiertolainen Yhteys katkesi matkalla Marsiin.
Phobos-laskeutuja Ei toteutunut.
Neuvostoliitto Phobos 2 12. kesäkuuta 1988 29. tammikuuta 1989 27. maaliskuuta 1989 Kiertolainen Osittainen onnistuminen, joitain tietoja tuli maahan. Yhteys katkesi juuri ennen laskeutujien irrotusta.
2 Phobos-laskeutujaa Eivät toteutuneet.

1990–luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
Yhdysvallat Mars Observer 25. syyskuuta 1992 21. elokuuta 1993 Kiertolainen Yhteys katkesi juuri ennen saapumista Marsiin.
Yhdysvallat Mars Global Surveyor 7. marraskuuta 1996 12. syyskuuta 1997 5. marraskuuta 2006 Kiertolainen Onnistui.
Venäjä Mars 96 16. marraskuuta 1996 17. marraskuuta 1996 Kiertolainen / laskeutujat Laukaisuvika, putosi maan kiertoradalta
Yhdysvallat Mars Pathfinder 4. joulukuuta 1996 4. heinäkuuta 1997 27. syyskuuta 1997 Laskeutuja / kulkija Onnistui.
Japani Nozomi (Planet-B) 3. heinäkuuta 1998 9. joulukuuta 2003 Kiertolainen Vaikeuksia matkalla Marsiin, ei päässyt Marsin kiertoradalle.
Yhdysvallat Mars Climate Orbiter 11. joulukuuta 1998 23. syyskuuta 1999 Kiertolainen Kova laskeutuminen, luotain murskaantui Marsin pintaan amerikkalaisten ja metristen yksiköiden sekoittuessa.
Yhdysvallat Mars Polar Lander 3. tammikuuta 1999 3. joulukuuta 1999 3. joulukuuta 1999 Laskeutuja Törmäsi liian suurella nopeudella ja yhteys katkesi.
Yhdysvallat Deep Space 2 (DS2) Kovia laskeutujia

2000–luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos/Kommentteja
Yhdysvallat 2001 Mars Odyssey 7. huhtikuuta 2001 24. lokakuuta 2001 Toimii Kiertolainen Onnistui.
Euroopan unionin lippu Mars Express Orbiter 2. kesäkuuta 2003 25. joulukuuta 2003 Toimii Kiertolainen Onnistui.
Euroopan unionin lippu Beagle 2 25. joulukuuta 2003 Laskeutuja Laskeutuminen onnistui, mutta käyttöönotto epäonnistui.
Yhdysvallat MER-A Spirit 10. heinäkuuta 2003 4. tammikuuta 2004 25. toukokuuta 2011 Kulkija Onnistui.
Yhdysvallat MER-B Opportunity 7. heinäkuuta 2003 25. tammikuuta 2004 Heinäkuu 2018 Kulkija Onnistui. Yhteys katkesi luotaimen todennäköisesti vikaannuttua hiekkamyrskyssä heinäkuussa 2018.
Yhdysvallat Mars Reconnaissance Orbiter 1. elokuuta 2005 10. maaliskuuta 2006 Toimii Kiertolainen Onnistui.
Yhdysvallat Phoenix 4. elokuuta 2007 25. toukokuuta 2008 Marraskuu 2008 Laskeutuja Onnistui.

2010–luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
Venäjä Phobos-Grunt 8. lokakuuta 2011 8. lokakuuta 2011 Kiertolainen, laskeutuja, paluualus Yritys tuoda näytteitä Phobosista 2014.[2][3] Ei lähtenyt Maan kiertoradalta kohti Marsia, tuhoutui ilmakehään tammikuussa 2012.
Kiina Yinghuo-1 Kiertolainen Matkasi yhdessä Phobos-Gruntin kanssa ja tuhoutui samalla kertaa,
Yhdysvallat MSL Curiosity 26. marraskuuta 2011 6. elokuuta 2012 Toimii Kulkija Onnistui. Voimanlähteenä RTG-generaattori, Marsin maaperän ja kaasukehän kemiallisia ja fysikaalisia analyysejä.
Intia Mars Orbiter Mission 5. marraskuuta 2013 24. syyskuuta 2014 Toimii Laukaisu ISROn PSLV. Kaasukehän tutkimus.[4] Onnistui. Asettui onnistuneesti kiertoradalle.
Yhdysvallat MAVEN

18. marraskuuta 2013

22. syyskuuta 2014 Toimii Kiertolainen Onnistui. Asettui onnistuneesti kiertoradalle.
Euroopan unionin lippu ja Venäjä: ExoMars 2016

14. maaliskuuta 2016

19. lokakuuta 2016 Toimii Kiertolainen Onnistui. Asettui onnistuneesti kiertoradalle.
19. lokakuuta 2016 Laskeutuja Pääosa mittausdatasta saatiin talteen, mutta laskeutuminen oletettavasti epäonnistui loppuvaiheessa.
Yhdysvallat InSight ja Mars Cube One 5. toukokuuta 2018 26. marraskuuta 2018 Toimii Laskeutuja Onnistui.
2 ohilentoluotainta

2020–luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
Arabiemiirikunnat Al-Amal[5] 19. heinäkuuta 2020 9. helmikuuta 2021 Toimii Kiertolainen Onnistui. Asettui onnistuneesti kiertoradalle.
Kiina Tianwen-1[5] 23. heinäkuuta 2020 10. helmikuuta 2021 Toimii Kiertolainen Onnistui. Asettui onnistuneesti kiertoradalle.
Pinnalla touko–kesäkuussa 2021 Laskeutuja, kulkija
Yhdysvallat Mars 2020 30. heinäkuuta 2020 18. helmikuuta 2021 Toimii Kulkija Onnistui
Lentolaite Ensimmäinen Marsissa kokeiltava ilma-alus.

Suunnitteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
ExoMars osa 2 2022 Laskeutuja
Kulkija
Red Dragon 2020 Projekti peruutettu 2017
Mars Sample Return Mission Kiertolainen, laskeutuja, mönkijä, näytteen paluualus Ei suunniteltua laukaisua mutta harkinnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The first Rover on Mars - The Soviets did it in 1971 The Planetary Society. Viitattu 24.11.2007. (englanniksi)
  2. Russia to study Martian moons once again
  3. Russia to Delay Martian Moon Mission
  4. http://www.thehindu.com/sci-tech/science/article3775271.ece
  5. a b Simojoki, Niilo: Punaisen planeetan ympärillä on nyt vilskettä – myös Kiinan Mars-luotain onnistui jarruttamaan kiertoradalle. Salon seudun sanomat, 10.2.2021. Artikkelin verkkoversio Viitattu 11.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]