ExoMars

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
ExoMars-ajokki.

ExoMars on ESA:n ja Roskosmosin Mars-luotainprojekti, jonka on tarkoitus laukaista 2016 kiertorataluotain ja 2018 kulkijaluotain Marsiin. Luotaimet laukaistaan kahdella Proton-rakettilaukaisulla. Luotaimilla on tarkoitus etsiä jälkiä elämästä.

2016 on tarkoitus laukaista ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) kiertorataluotain ja EDM stationary lander (myös 'Schiaparelli') laskeutuja. 2018 on tarkoitus laukaista ExoMars kulkijaluotain. TGO:ta käytetään muun ohessa määrittämään laskeutumis paikkaa kulkijalle ja sen viestintälinkkinä.

Kulkijan laskeutuja, osa mittalaitteista ja raketit ovat Venäjältä Roskosmosilta, loput pääosin ESA:lta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ExoMars-projekti alkoi vuonna 2002 ESA:n itsenäisenä hankkeena.

Kesällä 2011 ESA:n osuuden Exomarsista arveltiin olevan 1 miljardia euroa. [1] Ranska ja Englanti, jotka rahoittavat yhteensä 35% sidostusta 850 miljoonan euron panostuksesta, lausuivat julkisesti kesäkuun lopulla 2011 epäilynsä projektin toteutumisesta. [2]

Alkuperäinen ESA:n suunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2016 alus laukaistaan Floridan Cape Canaveralista kuljettaen Mars-luotaimen ja sen mukana laskeutujan. Mars-ajokki laukaistaan vuonna 2018 toisella raketilla. Missio maksaa ESA:lle noin yhden miljardin euron verran.[3] [4] [5] Ajokki painaa 205 kiloa.[6] [7]

Suomesta ExoMarsiin voisi tulla Marsin kaasukehää mittaavia laitteita. [8] Elokuun alussa 2010 ESA ilmoitti valinneensa ExoMars Trace Gas Orbiter-avaruusalukseen viisi tieteellistä avaruulaitetta[9], jotka ovat:

  • Kaasukehäspektrometri "Mars Atmospheric Trace Molecule Occultation Spectrometer (MATMOS)"
  • High-resolution solar occultation and nadir spectrometer (SOIR/NOMAD)
  • ExoMars Climate Sounder (EMCS)
  • High-resolution Stereo Color Imager (HiSCI)
  • Mars Atmospheric Global Imaging Experiment (MAGIE)

Nasa yhteistyövaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ESA joutui ottamaan NASAn partneriksi, Exomars-missioonsa projektin kustannusten ja teknisten vaikeuksien kasvaessa 2000-luvulla. Vuodesta 2009 sen kehitystyötä toteutettiiin yhteistyössä NASAn kanssa, jolla oli myös omia Mars-ohjelmiensa (esim. MAX-C) kustannus- ja rahoitusongelmia. 2012 yhteistyö Nasan kanssa lakkasi Nasan budjettileikkausten myötä.

Yhteistyö Roskosmosin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2009 Roskosmos ja ESA solmivat pienimuotoisemman yhteistyösopimuksen ja 2013 laajemman sopimuksen, jossa projektista tuli käytännössä yhteisprojekti.

2015 projektin tilanne on seuraava. 2016 on tarkoitus laukaista kiertorataluotain ja 2018 kulkijaluotain Marsiin. Luotaimet laukaistaan kahdella Proton-rakettilaukaisulla. 2016 on tarkoitus laukaista ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) kiertorataluotain ja EDM stationary lander (myös 'Schiaparelli') laskeutuja. 2018 on tarkoitus laukaista ExoMars kulkijaluotain. Kulkijan laskeutuja, osa mittalaitteista ja raketit ovat Venäjältä Roskosmosilta, loput pääosin ESA:lta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta ExoMars.