Polar Satellite Launch Vehicle

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta PSLV)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

PSLV eli Polar Satellite Launch Vehicle on intialainen kertakäyttöinen kantoraketti, josta on eri variantteja. Sen kehitti Intian avaruustutkimusjärjestö ISRO.

PSLV voi kuljettaa GTO-radalle pienen satelliitin. Kantoraketissa on kaksi kiinteää ajoainetta käyttävää rakettivaihetta (vaiheet 1 ja 3) ja kaksi nestemäistä ajoainetta käyttävää vaihetta (2 ja 4).

Raketilla on tehty 39 laukaisua ja näistä vain ensimmäinen epäonnistui (tilanne 2017-02).[1]

Rakettia laukaistaan Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PSLV rakennettiin laukaisemaan Intian kaukokartoitussatelliitti IRS (Indian Remote Sensing) aurinkosynkroniselle kiertoradalle. Aiemmin Intia oli laukaissut kaukokartoitussatelliittinsa Neuvostoliiton kantoraketeilla.

PSLV:n ensimmäinen laukaisu tapahtui 20. syyskuuta 1993. Kaikki moottorit toimivat hyvin, mutta toisen ja kolmannen vaiheen asennonsäädössä oli ongelmia. Kolmas koelaukaisu oli täydellinen onnistuminen. Kantorakettia käytettiin 1997, 1999 ja 2001. Laukaisut olivat onnistuneita. Syyskuussa 2002, 1 060 kg painava intialainen KALPANA-1-satelliitti laukaistiin PSLV-C4-raketilla GTO-radalle. 17. lokakuuta 2003 1 360 kg painava kaukokartoitussatelliitti ResourceSat1 laukaistiin PSLV-C5:llä. Vuoden 2007 alussa tehtiin menestyksellinen laukaisu.

Rakettia on käytetty myös syvän avaruuden laukaisuihin. Sillä on laukaistu Intian ensimmäinen kuuluotain Chandrayaan-1 sekä intian ensimmäinen Mars-luotain Mars Orbiter Mission.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Polar Satellite Launch Vehicle.