GSLV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GSLV Mk I/II
GSLV Mk III:n pienoismalli.

GSLV (engl. Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) on intialainen keskiraskas kantoraketti, jolla laukaistaan parin tonnin painoinen satelliitti geosynkroniselle kiertoradalle tai viisi tonnia hyötykuormaa matalalle kiertoradalle.

Raketin ensimmäinen onnistunut koelaukaisu tehtiin keväällä 2001. GSLV:n laukaisujen luotettavuus nousi pian korkealle tasolle. Kantoraketissa on kiinteäajoaine-boosterit ja nestemäisiä ajoaineita käyttäviä rakettivaiheita. Nestevetyä nestehapella polttavat ns. kryogeenimoottorit on ostettu Venäjältä, kuten Yhdysvallat on tehnyt Atlas V-kantorakettinsa kohdalla.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GSLV Mk.I (a)

Käytöstä poistunut versio, jossa ensimmäinen rakettivaihe oli 125 000 kilogrammaa painava (S-125). Raketti pystyi nostamaan 1500 kg painavan satelliittin geosynkrooniselle siirtoradalle (GTO).

GSLV Mk.I (b)

Käytöstä poistuva versio, jonka ensimmäisen vaiheen massa oli 139 000 kg (S-139). Sen boosterirakettien ja toisen raketivaiheen ajoaine oli aiempaa tehokkaampaa. Raketti pystyi nostamaan 1900 kg GTO-radalle.

GSLV Mk.II

Käyttöön tulossa oleva versio, jonka ylin kryogeeninen rakettivaihe on intialainen. Aiemmin tämä moottori on hankittu Venäjältä. Raketti pystyy laukaisemaan 2500 kg painavan satelliitin GTO-radalle.[1] Epäonnistuneen laukaisun 15.4.2010 syy löydettiin heinäkuussa 2010: intialaisen kryogeenisen moottorin nestevetyä syöttävä turbopumppu lakkasi toimivasta noin kaksi sekuntia rakettivaiheen käynnistämisen jälkeen, vaurioituminen johtui ilmeisesti ylipaineesta ja lämpöjännityksistä.[2]

Intia on kehittänyt pitkään suurempaa GSLV-Mk III-rakettia, jonka koelaukaisu on vuonna 2010 tai 2011. Sen kryogeenisen rakettimoottorit ovat kotimaisia.

Laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raketti Ajankohta Laukaisupaikka Hyötykuorma Hyötykuorman massa Onnistuminen
GSLV Mk.I(a) 18.4.2001 Sriharikota Intia GSAT-1 1 540 kg Onnistui, koelaukaisut[3]
GSLV Mk.I(a) 8.5.2003 Sriharikota Intia GSAT-2 1 825 kg Onnistui, koelaukaisu[4]
GSLV Mk.I(b) 20.9.2004 Sriharikota IntiaEDUSAT 1 950 kg Onnistui, ensimmäinen operatiivinen laukaisut[5]
GSLV Mk.I(b) 10.7.2006 Sriharikota Intia INSAT-4C 2 168 kg Epäonnistui. Raketti räjäytettiin Bengalin lahden yläpuolella väärän lentoradan vuoksi[6]
GSLV Mk.I(b) 2.9.2007 Sriharikota Intia INSAT-4CR 2 160 kg Osittainen epäonnistuminen, radan apogeen jäi liian matalaksi ja inklinaatio liian korkeaksi, koska raketin suoritusteho huonompi kuin laskettu. [7][8] Satelliitti nousi omalla ajoaineellaan ja rakettimoottorillaan oikealle paikalleen, sen toiminta-aika kenties lyheni 5 vuodella. [9][10]
GSLV MK.II 16.4.2010 Sriharikota Intia Healthsat
Epäonnistui uuden intialaisen ylimmän rakettivaiheen toimimattomuuden takia. ISRO palaa jatkossa venäläisten ylimpien rakettivaiheiden käyttöön. [11]
GSLV MK.II 25.12.2010 Sriharikota Intia GSat 5P Epäonnistunut laukaisu, ensimmäinen rakettivaihe toimi väärin, raketti räjäytettiin.[12] ISRO syyttänyt tuhosta venäläisen ylimmän vaiheen 10 liittimen avautumista [13], joka kuulostaa oudolta, koska tuho tapahtui ensimmäisen Intiassa toteutetun vaiheen palamisen aikana. ISROn poliittisena pyrkimyksenä tällaiseen analyysiin voisi olla länsiyhteistyön aloittamisen halu. Todellinen syy tuhoon oli 2. ja 3. rakettivaiheen välisten liittimien irtoaminen, joka esti raketin tietokoneen ja alimman vaiheen välisen tietoliikenteen. [14] Syy voi olla liittimien asentajan ja tarkastan virhe.
Tulevia laukaisuja
GSLV MK.?? 2012 Sriharikota Intia Aditya  

GSLV:n kokoisia kantoraketteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sojuz, Venäjä
  • Delta II, Yhdysvallat (käyttö päättyy vuonna 2010)
  • Ariane 3, Eurooppa (käyttö päättynyt)
  • Pitkä Marssi (keskikokoinen versio), Kiinan kansantasavalta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta GSLV.