Volna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Volna (suomeksi "aalto") on venäläinen pieni kolmivaiheinen kantoraketti, joka käyttää nestemäistä ajoainetta. Se laukaistaan Delta III-luokan sukellusveneistä.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Volna on kehitetty sukellusveneestä laukaistavasta ballistisesta ohjuksesta. Volnan perustana on R-29R-ohjus, jonka kehitti Makejevin suunnittelutoimisto. Samaa perustaa on Shtil-kantoraketti.

Sukellusvenelaukaisu mahdollistaa energiatehokkaan laukaisun eri inklinaation omaaville matalille kiertoradoille. Kantoraketin osoitettu nostokyky on 100 kg 400 km korkealle radalle, jonka inklinaatio on 79 astetta, jolloin laukaisut on tehty Barentsin mereltä. Nokkakartion koko on 1,3 m³. Ballistinen hyötykuorma voi olla 720 kg.

Laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 6. kesäkuuta 1995 tehtiin Volnan ensimmäinen ballistinen koelento. Mukana kulki Bremenin yliopiston tiedelaite.
  • 20. heinäkuuta 2001 laukaisuyritys kiertoradalle. Hyötykuormana oli Cosmos 1-satelliitti, joka testasi aurinkopurjetta, jonka oli tehnyt yhdysvaltalainen yhdistys Planetary Society. Kokeeseen kuuluin myös avaruudessa kaasulla muotoon täytettävä paluukapselin lämpökilpi. Volna laukaistiin Delta III-luokan sukellusveneestä K-496 Borisoglebsk ja laukaisupaikka oli taas Barentsin meri. Kantoraketti ja satelliitti eiväi irronneet toisistaan. Kyseessä oli ilmeisesti raketin ohjelmistovirhe.
  • 12. heinäkuuta2002 Volnaa käytettiin testaamaan ballistisella lennolla IRDT-2-paluualusta. Laukaisu tehtiin sukellusveneestä nimeltään K-44 Ryazan. Kantoraketin ja satelliitin välinen kiinnitys petti. Virhe voi olla samaa perus kuin edellisessä epäonnistumisessa.
  • 21. kesäkuuta2005 tehtiin uuden Cosmos 1-aluksen laukaisu. Se tehtiin sukellusveneestä K-496 Borisoglebsk. Kantoraketin yksi vaihe sammui ja satelliitti ei päässyt kiertoradalle. Toinen rakettivaihe sammui liian aikaisin ja toinen vaihe ei irtaantunut kolmannesta vaiheesta.
  • 6. lokakuuta2005 Volna teki onnistuneen ballistisen koelennon IRDT-2R-paluualukselle. Laukaisu tehtiin Borisoglebsk-nimisestä sukellusveneestä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]