Red Dragon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Red Dragon on SpaceX:n aiottu miehittämämätön Mars-ohjelma ja siinä käytettävä alus. Laukaisu on tarkoitus tehdä Falcon Heavyllä ja aluksena on tarkoitukseen muokattu versio SpaceX Dragon V2:sta, myös nimeltään Red Dragon. Ensimmäinen laukaisu on aikaisintaan 2020 (tilanne 2016). Lennolla on tarkoitus testata propulsiivista laskeutumista Marsiin. Laukaisuja on sitten tarkoitus tehdä aina, kun laukaisuikkuna avautuu 26 kuukauden välein.[1]

Hyötykuorma-kapasitteetti olisi noin 1000 kg luokkaa[2]

Kun kriteerinä pidetään vesijään esintymisen todennäköisyyttä vuonna 2016 laskeutumispaikka suunnittelussa on mukana pohjoisen pallonpuoliskon paikkoja kuten Deuteronilus Mensae, Phlegra Montes, Utopia Planitia ja Arcadia Planitia.[2]

Red Dragon toimii myös Mars Colonial Transporterin kehityshankkeena.

Ainakin alkuvaiheessa Spacex ja NASA tekisivät läheistä yhteistyötä. Esimerkiksi Nasa saisi laskeutumisesta EDL-tietoja ja Spacex vuorostaan Nasalta teknistä tukea ja telemetriaa.

Laskeutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirros: propulsiivinen laskeutuminen.

Tiedot ovat alustavia, koska kyseessä on uuden tyyppinen laskeutumistapa ja alus. Kapselityyppiseen alukseen kuulu normaaliin tapaan lämpökilpi mutta ei laskuvarjoa. Lisäksi kapselissa on integroidut suuren työntövoiman moottorit. Kapseli voi suorittaa itsenäisesti kaikki entry, descent ja landing (EDL) -toimenpiteet. Lämpökilven jarrutuksen pitäisi riittää hidastaman nopeutta niin, että kapselin SuperDroco-moottorit riittävät pehmeään laskeutumiseen. Moottoreiden tulee kuitenkin toimia jo yliääninopeudessa. Laskeutumisen arvoidaan vaativan 1900 kg ajoainetta riittävän delta-v:n saamiseksi.

Propulsiivisella laskeutumisella pitäisi päästä laskeutumaan korkeammille leveysasteille ja tarkemmin (10 km tarkkuus) haluttuun paikkaan kuin laskuvarjolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nasa puntaroi vaihtoehtojaan osallistua SpaceX:n lennoille Marsiin www.avaruus.fi. Viitattu 12.8.2016.
  2. a b SpaceX studying landing sites for Mars missions - SpaceNews.com SpaceNews.com. 20.3.2017. Viitattu 21.3.2017. (englanniksi)