Luettelo Andorran ruhtinaskumppaneista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaakuna, jota käyttävät Andorran ruhtinaskumppanit sekä hallituksen johto.
Urgellin piispa ja Andorran ruhtinaskumppani Joan Enric Vives Sicília.
Ranskan presidentti ja Andorran ruhtinaskumppani Emmanuel Macron.

Tämä on luettelo Andorran ruhtinaskumppaneista.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piisparuhtinaskumppani Vallassa Ranskalainen ruhtinaskumppani Vallassa
Urgellin piispa Foix’n kreivi
Blason du comté de Foix.svg Foix’n suku
Pere d’Urtx 1278–1293 Roger-Bernard III 1278–1302
Montcadan Guillem 1295–1308
Blason de Foix-Béarn.svg Foix-Béarnin suku
Gaston I 1302–1315
Ramon Trebaylla 1309–1326
Gaston II 1315–1343
Arnau de Llordà 1326–1341
Pere de Narbona 1341–1347
Gaston III Fébus 1343–1391
Nicolau Capoci 1348–1351
Hugó Desbach 1351–1361
Guillem Arnau de Patau 1362–1364
Pere de Luna 1365–1370
Berenguer d’Erill i de Pallars 1371–1388
Galcerand de Vilanova 1388–1396
Mathieu 1391–1396
Ensimmäinen liittäminen Aragoniaan
Andorra liitettiin joksikin aikaa Aragonian kruunun alaisuuteen vuonna 1396.
Urgellin piispa (palautettu valtaan) Foix’n kreivi (palautettu valtaan)
Blason de Foix-Béarn.svg Foix-Béarnin suku (palautettu valtaan)
Galcerand de Vilanova (palautettu valtaan) 1396–1415 Mathieu (palautettu valtaan) 1396–1398
Isabella 1398–1413
Armoiries Navarre Foix.svg Foix-Graillyn suku
Jean I 1413–1436
Francesc de Tovia 1416–1436
Gaston IV 1436–1472
Arnau Roger de Pallars 1437–1461
Jaume de Cardona i de Gandia 1462–1466
Roderic de Borja i Escrivà 1467–1472
Pere de Cardona 1472–1512 Navarran kuningas
Francis Phoebus 1472–1483
Caterina 1483–1512
Toinen liittäminen Aragoniaan
Andorra liitettiin joksikin aikaa Aragonian kruunun alaisuuteen vuosina 1512–1513.
Urgellin piispa (palautettu valtaan) Navarran kuningas (palautettu valtaan)
Armoiries Navarre Foix.svg Foix-Graillyn suku (palautettu valtaan)
Pere de Cardona (palautettu valtaan) 1513–1515 Caterina (palautettu valtaan) 1513–1517
Joan Despés 1515–1530
Armoiries Navarre-Albret.svg Albretin suku
Henrik II 1517–1555
Pedro Jordà de Urríes 1532–1533
Francesc de Urríes 1534–1551
Miquel Despuig 1552–1556
Jeanne III 1555–1572
Joan Pérez García de Oliván 1556–1560
Pere de Castellet 1561–1571
Joan Dimas Loris 1572–1576 Coat of arms of France and Navarre (1589-1789).svg Bourbonin suku
Henrik III 1572–1610
Miquel Jeroni Morell 1577–1579
Hugó Ambrós de Montcada 1580–1586
Andreu Capella 1587–1609
Bernat de Salbà i de Salbà 1610–1620 Ludvig II 1610–1620
Luís Díes Aux de Armendáriz 1621–1627 Ranskan kuningas
Ludvig XIII 1620–1643
Antoni Pérez 1627–1633
Pau Duran 1634–1651
Ludvig XIV 1643–1715
Joan Manuel de Espinosa 1655–1663
Melcior Palau i Boscà 1664–1670
Pere de Copons i de Teixidor 1671–1681
Joan Desbach Martorell 1682–1688
Oleguer de Montserrat Rufet 1689–1694
Julià Cano Thebar 1695–1714
Simeó de Guinda y Apeztegui 1714–1737
Ludvig XV 1715–1774
Jordi Curado y Torreblanca 1738–1747
Sebastià de Victoria Emparán y Loyola 1747–1756
Francesc Josep Catalán de Ocón 1757–1762
Francesc Fernández de Xátiva y Contreras 1763–1771
Joaquín de Santiyán y Valdivielso 1772–1779
Ludvig XVI 1774–1792
Juan de García y Montenegro 1780–1783
Josep de Boltas 1785–1795
Ranskan ensimmäinen tasavalta
Ranska kieltäytyy ruhtinaskumppanuudesta.[1]
Francesc Antoni de la Dueña y Cisneros 1797–1816
Ranskan keisari
Imperial Coat of Arms of France (1804-1815).svg Bonaparten suku
Napoleon I 1806–1814
Ranskan kuningas (palautettu valtaan)
Bourbonin suku (palautettu valtaan)
Ludvig XVIII 1814–1815
Ranskan keisari (palautettu valtaan)
Bonaparten suku (palautettu valtaan)
Napoleon I (palautettu valtaan) 1815
Napoleon II 1815
Bernat Francés y Caballero 1817–1824 Ranskan kuningas (palautettu valtaan)
Bourbonin suku (palautettu valtaan)
Ludvig XVIII (palautettu valtaan) 1815–1824
Bonifaci López y Pulido 1824–1827 Kaarle X 1824–1830
Simó de Guardiola y Hortoneda 1827–1851
Blason duche fr Orleans (moderne).svg Orléansin suku
Ludvig Filip I 1830–1848
Ranskan toisen tasavallan presidentti
Louis Napoléon Bonaparte 1848–1852
Ranskan keisari (palautettu valtaan)
Bonaparten suku (palautettu valtaan)
Napoleon III 1852–1870
Josep Caixal i Estradé 1853–1879
Ranskan kolmannen tasavallan presidentti
Louis-Adolphe Thiers 1871–1873
Patrice MacMahon 1873–1879
Salvador Casañas i Pagés 1879–1901 Jules Grévy 1879–1887
Sadi Carnot 1887–1894
Jean Casimir-Perier 1894–1895
Félix Faure 1895–1899
Émile Loubet 1899–1906
Ramon Riu i Cabanes 1901
Toribio Martín 1902
Joan Josep Laguarda i Fenollera 1902–1906
Josep Pujargimzú 1907 Armand Fallières 1906–1913
Juan Benlloch i Vivó 1907–1919
Raymond Poincaré 1913–1920
Jaume Viladrich i Gaspa 1919–1920
Justí Guitart i Vilardebó 1920–1940 Paul Deschanel 1920
Alexandre Millerand 1920–1924
Gaston Doumergue 1924–1931
Paul Doumer 1931–1932
Albert Lebrun 1932–1940
Ricard Fornesa 1940–1943 Ranskan valtion presidentti
Philippe Pétain 1940–1944
Ramon Iglesias i Navarri 1943–1969
Väliaikaishallinnon puheenjohtaja
Charles de Gaulle 1944–1946
Félix Gouin 1946
Georges Bidault 1946–1947
Ranskan neljännen tasavallan presidentti
Vincent Auriol 1947–1954
René Coty 1954–1959
Ranskan viidennen tasavallan presidentti
Charles de Gaulle 1959–1969
Ramon Malla Call 1969–1971 Georges Pompidou 1969–1974
Joan Martí Alanis 1971–2003
Valéry Giscard d'Estaing 1974–1981
François Mitterrand 1981–1995
Jacques Chirac 1995–2007
Joan Enric Vives Sicília 2003–
Nicolas Sarkozy 2007–2012
François Hollande 2012–2017
Emmanuel Macron 2017-

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andorra Rulers.org. Viitattu 14.3.2016. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of Co-Princes of Andorra