Linnut (Aristofanes)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Linnut (muinaiskreikaksi Ὄρνιθες Ornithes) on antiikin kreikkalainen, Aristofaneen kirjoittama komedia. Se on kirjoitettu vuonna 414 eaa. ja esitetty saman vuoden Dionysia-juhlassa Ateenassa helmi-maaliskuun vaihteessa. Juhlien kilpailussa se sai toisen palkinnon. Ensimmäiseksi tuli Ameipsiaan Mellastajat (aiheena ehkä edellisenä vuonna tapahtunut Hermeen patsaiden särkeminen) ja kolmanneksi jäi Frynikhoksen Yksineläjä (kuvaus ihmisvihaajasta).[1]

Päinvastoin kuin suurin osa Aristofaneen näytelmistä, Linnut ei hyökkää mitään tiettyä henkilöä tai tapahtumaa vastaan. Se on todennäköisesti kuitenkin saanut inspiraationsa Ateenan epäonnistuneesta Sisilian kreikkalaisten siirtokuntien valtauksesta vuonna 415 eaa. Siirtokunnat tukivat peloponnesolaissodassa Spartaa, ja tappio valtauksessa johti Alkibiadeen kuolemantuomioon. Tapahtumia itseään ei kuitenkaan juurikaan parodioida näytelmässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaarle Hirvosen esittely teoksessa Aristofanes: Kolme komediaa. Linnut, Naistenjuhla, Sammakot. Suomentanut Kaarle Hirvonen. Lahti: Ecapaino, 1972. ISBN 951-662-023-X. (s. 13)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.