Lilly Leemann

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maria Martha Lilly Leemann-Lehtimäki (1. syyskuuta 1896 Bern18. toukokuuta 1973 Leningrad[1]) oli sveitsiläissyntyinen oopperalaulaja, joka oli äänialaltaan sopraano. Hän oli Suomen sisällissodan punaisten komentajiin kuuluneen lentäjän Verner Lehtimäen puoliso.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lilly Leemann oli vauraan berniläisen suvun tytär, joka tutustui 1920-luvun vaihteessa punaisten johtohahmoihin kuuluneeseen juristi Einari Laaksovirtaan. Tämä oli mukana Leninin Keski-Eurooppaan lähettämässä Neuvosto-Venäjän diplomaattivaltuuskunnassa, joka majoittui Bernissä Leemannin suvun kotitaloon. Varsinainen kytkös Leemannin perheen ja venäläisten bolševikkien välillä on tuntematon. Leemann rakastui salanimellä Karl Brandt esiintyneeseen Laaksovirtaan ja matkusti hänen seurassaan Pietariin.

Verner Lehtimäen Leemann tapasi keväällä 1921 ollessaan esiíntymässä Pietarin Astoria-hotellissa. Leemann ja Laaksovirta olivat tiettävästi kihloissa, mutta hän alkoi kuitenkin seurustella Lehtimäen kanssa. Pariskunta sai ainoan lapsensa Einon vuonna 1922 ja matkusti seuraavana vuonna Kiinaan. He menivät naimisiin Shanghaissa sijainneessa Suomen konsulaatissa. Avioliitto solmittiin viranomaisten harhauttamiseksi, jotta perhe saisi Suomen passit. Verner Lehtimäki oli maassa vain lyhyen aikaa, jatkaen pian matkaa Yhdysvaltoihin. Lilly puolestaan jäi kaupunkiin vuodeksi Eino-poikansa sekä Vernerin veljen Jalmar Lehtimäen ja tämän perheen kanssa. Hän esiintyi muun muassa Shanghain kaupunginorkesterin kanssa.[2]

Vuoden 1924 alussa Leemann ja Jalmar Lehtimäki perheineen seurasivat Verneriä Yhdysvaltoihin. He asettuivat aluksi San Franciscoon, jossa Verner työskenteli veljensä kanssa lentokoneteollisuudessa. Myöhemmin he muuttivat Kaliforniasta Chicagon kautta New Yorkiin. Veljesten toiminta Yhdysvalloissa liittyi ilmeisesti Neuvostoliiton antamaan tiedustelutehtävään. Takaisin Neuvostoliittoon Lehtimäet palasivat huhtikuussa 1932. Verner teloitettiin Stalinin vainoissa vuonna 1938, mutta Lilly ja Eino saivat jäädä asumaan Leningradiin.

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lilly Leemann levytti vuonna 1928 Yhdysvalloissa Victor-levy-yhtiölle viisi suomenkielistä kappaletta.[3] Niistä kahteen kertaan levytetty Kerjäläisen laulu on julkaistu myös vuonna 2013 ilmestyneellä kokoelma-albumilla Proletaarit nouskaa! – Amerikansuomalaisia työväenlauluja 1914–1930.[4] Leemann teki levytyksensä New Yorkissa sekä New Jerseyn Camdenissä sijaitsevassa kirkossa.[3]

Levytetyt kappaleet:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Viihdemusiikin vaikuttajien elinaikoja Viihdemusiikin Ystävien Seura ry. Viitattu 19.3.2014.
  2. Shanghai Municipal Orchestra (1923-24) Concert Programmes Arts & Humanities Research Council. Viitattu 19.3.2014.
  3. a b Lilly Leeman-Lehtimäki Encyclopedic Discography of Victor Recordings. Viitattu 19.3.2014.
  4. Proletaarit nouskaa! – Amerikansuomalaisia työväenlauluja 1914–1930 Artie Music. Viitattu 19.3.2014.