Jalmar Lehtimäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jalmari Valfrid Vilhelminpoika Lehtimäki (23. joulukuuta 1896 Vahto7. helmikuuta 1934 Moskova, Neuvostoliitto) oli turkulainen punapäällikkö Suomen sisällissodassa.

Hänen veljiään olivat punapäällikkö ja lentäjäsankari Verner Lehtimäki sekä kirjailija Konrad Lehtimäki. Hän otti osaa Suomen sisällissotaan Vilppulan rintamalla ja Tampereella. Sodan jälkeen hän pakeni Venäjälle, kävi merisotakoulun ja otti osaa Itämeren laivaston lentäjänä Kronstadtin kapinan kukistamiseen. Vuonna 1923 hän muutti veljensä Vernerin kanssa Kiinaan Shanghaihin ja sieltä 1924 Yhdysvaltoihin[1]. Hän palasi 1932 Venäjälle ja toi Yhdysvalloista mukanaan lentokoneita.

Virallisten tietojen mukaan Jalmar Lehtimäki kuoli vatsasyöpään Kremlin Botkinin sairaalassa. Jalmarin lapsenlapsen käsitys on, että Jalmarille aiheutettiin sairaalassa tarkoituksellisesti niin vaikeat vammat, että hän kuoli pian leikkauksen jälkeen. Toinen mahdollinen selitys kuolemalle on se, että hän kuoli Yhdysvalloista tuodun lentokonelastin purkamisen aikana tapahtuneen ampumisen jälkiseurauksiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lehtimäki, Kimmo: Verner Lehtimäki. Punapäällikkö. Jyväskylä: Revontuli, 2005. ISBN 952-5170-41-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtimäki, s. 254–256.
  2. Lehtimäki, s. 304.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.