Life Is Strange

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Life Is Strange
Kehittäjä Dontnod Entertainment
Julkaisija
Jakelija Steam, PlayStation Store, Humble Store, Microsoft Store, Google Play, App Store ja GOG.com
Ohjaaja
 • Raoul Barbet
 • Michel Koch
Tuottaja Luc Baghadoust
Suunnittelija
 • Baptiste Moisan
 • Sebastien Judit
 • Sebastien Gaillard
Käsikirjoittaja
 • Christian Divine
 • Jean-Luc Cano
Taiteilija
 • Michel Koch
 • Kenny Laurent
 • Amaury Balandier
Säveltäjä Jonathan Morali
Pelisarja Life Is Strange
Pelimoottori Unreal Engine
Julkaistu
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus
Alusta
Jakelumuoto Steam, digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Life Is Strange on Dontnod Entertainmentin kehittämä ja Square Enixin julkaisema seikkailupeli, joka on julkaistu vuonna 2015. Peli julkaistiin alun perin Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle, PlayStation 4:lle, Xbox 360:lle ja Xbox Onelle.[1][2] Se julkaistiin kesäkuussa 2016 OS X:lle,[3] heinäkuussa 2016 Linuxille,[4] joulukuussa 2017 iOS:lle sekä heinäkuussa 2018 Androidille.[5][6] Peli keskittyy Max Caulfieldiin, joka näkee näyn kotikaupunkiaan uhkaavasta myrskystä ja huomaa kykenevänsä kelaamaan aikaa taaksepäin.

Peli on julkaistu viitenä episodina, joista ensimmäinen on julkaistu tammikuussa 2015 ja viimeinen lokakuussa samana vuonna.[1][2]

Pelille on julkaistu vuonna 2017 esiosa nimeltä Life Is Strange: Before the Storm. Pelissä ohjataan Maxin ystävää Chloe Pricea sekä seurataan tämän elämää ennen Life Is Strangen tapahtumia.[7] Lisäksi vuonna 2018 ilmestyi jatko-osa Life Is Strange 2, jolla on eri hahmot ja eri tapahtumapaikka. Syyskuussa 2021 julkaistiin myös toinen jatko-osa Life Is Strange: True Colors. Remasteroitu versio pelistä julkaistaan osana Life Is Strange: Remastered Collection -pelikokoelmaa 1. helmikuuta 2022.[8]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Life Is Strange on graafinen seikkailu kolmannen persoonan näkökulmasta. Pelaaja ohjaa Max Caulfieldia, joka voi kelata aikaa taaksepäin estääkseen tiettyjä tapahtumia tai muuttaakseen tekemiään valintoja. Pelaaja voi myös tutkia esineitä tai ottaa niitä, ratkaista joitain pulmia ja tehdä pieniä muutoksia ympäristöön. Pelaajan tulee tehdä valintoja, jotka vaikuttavat myöhemmin pelin tarinaan. Kerätyt esineet pysyvät pelaajan käsissä jopa ajan taaksepäin kelaamisen jälkeen.

Pelaaja voi tutkia eri paikkoja ja kommunikoida ei-pelattavien hahmojen kanssa. Jos käydyn keskustelun jälkeen kelaa aikaa taaksepäin, keskusteluihin voi aueta uusia vaihtoehtoja, perustuen ennen ajan kelaamista saatuun tietoon. Jotkut pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat myöhemmin pelin juoneen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Joskus hyvältä lyhyellä aikavälillä vaikuttanut valinta voi osoittautua huonoksi tai päinvastoin.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu vuoteen 2013 ja kertoo 18-vuotiaasta Maxine ”Max” Caulfieldista. Max on hyväksytty pelin alussa opiskelemaan valokuvausta Oregonin osavaltiossa sijiatsevassa pikkukaupunki Arcadia Bayssä sijaitsevaan Blackwellin akatemiaan. Yksinäinen ja omissa maailmoissaan oleileva Max todistaa naistenhuoneessa vanhan ystävänsä Chloe Pricen tapon, huomaten voivansa kelata aikaa taaksepäin. Max korjaa tilanteen pelastamalla Chloen, joka on muuttunut paljon viime näkemisestä. Max kertoo Chloelle kyvystään, ja he käyttävät aikamatkailua hyväkseen selvittääkseen kadonneen Rachel Amberin tapauksen. Pian Max ja Chloe ystävystyvät uudestaan. Max joutuu pian vaikeuksiin koulun oppilaiden ja työntekijöiden sekä ulkopuolisten Arcadia Bayn asukkaiden kanssa, eikä tilannetta myöskään helpota nuorten naisten huumaus- ja katoamistapaukset, sekä Maxin näyt kylän tuhoavasta tornadosta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Maxine ”Max” Caulfield on pelin päähenkilö. Jokseenkin ”nynny” ja yksinäinen tyttö, joka huomaa osaavansa kelata aikaa taaksepäin sekä siirtyä valokuvien avulla ajasta toiseen.
 • Chloe Price on Maxin paras ystävä, johon tämä ei ole pitänyt yhteyttä pitkään aikaan. Muuttui kiltistä tytöstä vuosien saatossa rääväsuiseksi punkkariksi, joka ei menesty elämässään.
 • Mark Jefferson on yksi maailman parhaimmista valokuvaajista ja valokuvauksen opettaja Blackwellin akatemiassa. Paljastuu mielipuoleksi, joka huumaa ja kidnappaa tyttöjä valokuvatakseen näiden ”viattomuuden” ja tappaa heidät yliannostuksilla mikäli osoittautuvat huonoiksi kuvauskohteiksi. Manipuloi Nathan Prescottia ja tämän perhettä.
 • David Madsen on Blackwellin vihattu ja vainoharhainen koulun turvallisuuspäällikkö. Chloen isäpuoli, Joycen nykyinen aviomies ja sotaveteraani.
 • Raymond ”Ray” Wells on Blackwellin rehtori, joka yrittää tasapainoittaa välittämisensä oppilaidensa hyvinvoinnista koulun rahoittajien miellyttämisen kanssa. Hänellä on myös alkoholiongelma.
 • Warren Graham on tieteestä kiinnostunut poika. Ihastunut Maxiin ja pelaajan valinnoista riippuen tunne on molemminpuolista.
 • Joyce Price on Chloen äiti ja tarjoilija läheisessä Two Whales Diner -kuppilassa. Mennyt entisen miehensä ja Chloen isän Williamin kuoleman jälkeen naimisiin Davidin kanssa.
 • Kate Marsh on uskovainen ja hyväkäytöksinen oppilas. Maxin ystävä. Hänet huumataan koulun suosituimpien oppilaiden kerhon, Vortex Clubin, bileissä ja hänestä kuvataan nöyryyttävä video, jonka seurauksena hän päätyy yrittämään itsemurhaa.
 • Victoria Chase on Blackwellin suosituin oppilas, joka vihaa Katea ja Maxia. Tekee mitä vain ollakseen koko koulun suosiossa. Hänen parhaat ystävänsä ovat Courtney Wagner ja Taylor Christensen.
 • Nathan Joshua Prescott on Blackwellin akatemiaa rahoittavan perheen poika. Hän on henkisesti epävakaa ja koulun epämiellyttävin oppilas, joka vihaa Maxia ja Chloea ja on Jeffersonin manipuloinnin kohde. Käy huumekauppaa oppilaiden kanssa.
 • Frank Bowers on paikallinen huumediileri ja kadonneen Rachelin Amberin ystävä. Hänellä on koira nimeltä Pompidou.
 • William Price oli Chloen isä. Kuolee ennen pelin alkua auto-onnettomuudessa, murtaen Pricen perheen täysin. Max saa mahdollisuuden pelastaa tämän kyvyllään, mutta tajuaa että se muuttaa asiat pahemmiksi, joten hän antaa Williamin kuolla uudestaan.
 • Rachel Amber oli Chloen ystävä aikana, jona Max oli poissa Arcadia Baystä. Hän katosi kuusi kuukautta ennen pelin tapahtumia. Poliisi ja Rachelin vanhemmat olivat jo lopettaneet etsinnät, mutta Chloe ei antanut periksi. Lopulta paljastuu, että Nathan oli kidnapannut hänet ja vahingossa tappanut yliannostuksella huumeita.
 • Brooke Scott on Blackwellin oppilas, joka on Warrenin tavoin kiinnostunut tieteestä ja sen vuoksi ihastunut Warreniin.
 • Justin Williams on rullalautailusta pitävä Blackwellin oppilas ja Chloen ystävä.
 • Daniel DaCosta on introvertti Blackwellin oppilas, joka on taitava piirtämään, mutta joutuu usein koulukiusatuksi.
 • Dana Ward on Blackwellin oppilas ja cheerleader sekä Julietin huonetoveri. Vaikka hän ja Juliet ovat Vortex Clubin jäseniä, he suhtautuvat sen toimintaan kriittisesti.
 • Juliet Watson on Blackwellin oppilas ja sen lehden, Blackwell Totemin, toimittaja sekä Danan huonetoveri asuntolassa. Hänen poikaystävänsä oli Zachary Riggins, vaikka Victoria yrittää pilata heidän välinsä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi 1: Chrysalis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maxine ”Max” Caulfield näkee kesken Mark Jeffersonin pitämän valokuvausluennon näyn majakasta, jota lähestyy suuri tornado. Naistenhuoneessa hän näkee kuinka hänen luokkatoverinsa Nathan Prescott ampuu sinitukkaista tyttöä, joka paljastuu myöhemmin hänen entiseksi parhaaksi ystäväkseen Chloe Priceksi. Yhtäkkiä Max palaa ajassa takaisin hetkeen, jolloin oli juuri nähnyt näyn tornadosta, ymmärtäen omaavansa kyvyn kelata aikaa taaksepäin. Max ja Chloe tapaavat uudelleen ja alkavat viettää enemmän aikaa yhdessä. Kävelyllä majakan luona he epäilevät näyn olleen ennustus tulevasta: tornado tulee tuhoamaan Arcadia Bayn. Lisäksi he epäilevät Nathan Prescottin salaavan jotain ja aikovat ottaa asiasta selvää. Kaikkien yllätykseksi Arcadia Bayhyn ilmestyy hetkellinen lumisade.

Episodi 2: Out of Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavana päivänä Maxin luokkatoveri Kate Marsh joutuu kiusatuksi, koska hänestä oli levitetty internettiin video, jossa hän huumattuna suuteli lukuisia oppilaita suosituimpien oppilaiden kerhon, Vortex Clubin, bileissä. Max tapaa Chloen Two Whales Dinerissa, Chloen äidin, Joycen, omistamassa kuppilassa ja he päättävät kokeilla Maxin voimia sekä paikan päällä että Chloen piilopaikassa romuttamolla. Mutta Max alkaa kärsiä nenäverenvuodoista ja pyörtyy. Max palaa Blackwelliin, mutta kesken tunnin Kate menee koulun katolle ja yrittää itsemurhaa. Max yrittää useita kertoja kelata aikaa, kunnes tuleekin pysäyttäneeksi ajan. Katolla pelaaja voi yrittää suostutella Katen luopumaan itsemurha-aikeistaan. Tapahtuneen jälkeen Max päättää selvittää mitä Katelle oli tapahtunut sekä löytää Chloen kuukausia kateissa olleen ystävän Rachel Amberin. Samana iltana tapahtuu myös ennustamaton auringonpimennys.

Episodi 3: Chaos Theory[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Max ja Chloe murtautuvat yöllä Blackwelliin rehtori Raymond Wellsin toimiston sekä koulun uimajoukkueen altaaseen yrittäen vältellä koulun vainoharhaista turvallispäällikkö David Madsenia, joka on Chloen isäpuoli. Seuraavana aamuna lintuja ja valaita löytyy kuolleena ympäri Arcadia Baytä, Maxin ja Chloen murtautuessa Frank Bowersin, Chloen huumediilerin ja Rachelin ystävän, asuntovaunuun. Chloe saa tietää Rachelilla olleen suhde Frankin kanssa ja tuntee itsensä petetyksi. Max palaa asuntolaan ja löytää valokuvan itsestään ja Chloesta päivältä, jona Chloen isä William kuoli. Hän siirtää valokuvan kautta vahingossa kyseiseen päivään ja Max estää Williamin kuoleman auto-onnettomuudessa. Mutta palatessaan nykyhetkeen, hän on luonut vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa William on elossa ja Chloe neliraajahalvaantunut, koska oli joutunut onnettomuuteen omalla autollaan.

Episodi 4: Dark Room[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Max auttaa Chloea arkisissa askareissa, mutta päivän päätteeksi hidasta kuolemaa valmiiksi tekevä Chloe pyytää yliannostuksen lääkkeitä pelastaakseen vanhempansa rahapulalta. Max käyttää valokuvaansa peruakseen päätöksensä ja päästäkseen takaisin vanhaan aikajatkumoon. He tutkivat Prescottien omistaman hylätyn ladon ja löytävät maanalaisen bunkkerin. Bunkkeri oli täynnä valokuvia Katesta, Rachelista ja muista tytöistä huumattuina ja sidottuina. Valokuvien avulla Max ja Chloe löytävät Rachelin jäänteet ja Chloe vannoo kostoa pääepäillylleen, Nathanille. He menevät illalla Vortex Clubin bileisiin etsimään Nathania sekä varoittamaan Nathanin ystävää ja koulun suosituinta tyttöä Victoria Chasea, nähden taivaalla myös illuusion kahdesta täysikuusta. He saavat vain tekstiviestin, jossa Nathan vannoo tuhoavansa todisteet. Mutta kun Max ja Chloe palaavat Rachelin jäänteiden luokse, tekstiviestin todelliseksi lähettäjäksi paljastunut Jefferson huumaa Maxin ja ampuu Chloen.

Episodi 5: Polarized[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Max herää bunkkerista, jonne Jefferson oli huumannut ja kidnapannut Blackwellin tyttöopiskelijoita valokuvatakseen näiden ”viattomuuden” ennen kuin se ehtisi ”turmeltua”. Jefferson oli ottanut Nathanin oppipojakseen Prescottien rahoitettua hänen bunkkerinsa. Nathan oli aikoinaan tappanut Rachelin antamalla vahingossa yliaonnostuksen. Nyt Jefferson oli tappanut Nathanin ja aikoi tehdä saman Maxille kunhan hänestä otetut kuvat olisivat valmiit. Max pääsee kelaamaan aikaa pöydällä olevista valokuvista ja ajautuu aikajanaan, jossa hän varoittaa Davidia Jeffersonista ja Nathanista, järjestäen nämä vankilaan, sekä voittaa valokuvakilpailun, päästen esittelemään kuvaansa San Franciscoon. Mutta tornadon saapuessa Arcadia Bayhyn tästä huolimatta, hän palaa ajassa taaksepäin peruakseen osallistumisensa kilpailuun. Mutta tulee rikkoneeksi aikajatkumon ja ystävänsä Warren Grahamin avulla tajuaa aiheuttaneensa itse tornadon sekä kaikki aiemmat selittämättömät ilmiöt voimiensa käytöllä. Max palaa Warrenilla olevan kuvan avulla vielä kerran menneisyyteen pelastaakseen Chloen hengen ja näkee jälkeenpäin kaikki vaihtoehtoiset todellisuudet muodostuneena painajaismaiseksi näyksi. Näyn jälkeen Max ja Chloe seisovat majakan luona tornadon lähestyessä ja tajuavat, että Maxin ainut keino sen pysättämiseksi olisi palata hetkeen, jolloin otti valokuvan naistenhuoneessa ja antaa Chloen kuolla Nathanin luotiin. Pelaajan on päätettävä uhraako Chloen pelastaakseen Arcadia Bayn tuholta vai uhraako Arcadia Bayn pelastaakseen Chloen kuolemalta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hannah Telle  Maxine ”Max” Caulfield, Courtney Wagner  
 Ashly Burch  Chloe Price, Stella Hill, Taylor Christensen, Sarah  
 Derek Phillips  Mark Jefferson, Samuel Taylor, Zachary Riggins  
 Don McManus  David Madsen, Hayden Jones, Logan Robertson, konstaapeli Anderson Berry  
 Eric Morgan Stuart  rehtori Raymond ”Ray” Wells  
 Carlos Luna  Warren Graham, Justin Williams, Evan Harris  
 Cissy Jones  Joyce Price  
 Dayeanne Hutton  Kate Marsh, Alyssa Anderson, Juliet Watson  
 Dani Knights  Victoria Chase, Dana Ward, Brooke Scott  
 Nik Shriner  Nathan Prescott, Daniel DaCosta, Trevor Yard, Luke Parker  
 Daniel Bonjour  Frank Bowers  
 Joe Ochman  William Price  
 PaSean Wilson  Michelle Grant  
 Christian Divine  sivuäänet  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodit ovat saaneet vaihtelevia arvioita. GameSpot on antanut kahdelle ensimmäiselle osalle arvosanaksi 7/10, kolmannelle 8/10 ja kahdelle viimeiselle 6/10.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Copeland, Wesley: Life is Strange Gets a Release Date and Pricing Info IGN. 17.12.2014. Viitattu 21.8.2018. (englanniksi)
 2. a b Boccher, Mike: Life is Strange Episode 5 release date revealed in new trailer GameZone. 7.10.2015. Viitattu 21.8.2018. (englanniksi)
 3. Life is Strange – out now on the Mac App Store The critically acclaimed Life is Strange is now available on the Mac App Store! Life is Strange is a unique five-part adventure that explores complex issues with an innovative take on story-based Gamasutra. 16.6.2016. Viitattu 16 June 2016. (englanniksi)
 4. Life Is Strange is out now on Steam for Mac and Linux, with the first episode available for free! Gamasutra. 21.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.8.2018. (englanniksi)
 5. Minotti, Mike: Life is Strange will launch for iOS on December 14 GamesBeat. 12.12.2017. Viitattu 21.8.2018. (englanniksi)
 6. LeFebvre, Rob: 'Life is Strange' comes to iPhone and iPad December 14th Engadget. 12.12.2017. Viitattu 21.8.2018. (englanniksi)
 7. Life is Strange: Before the Storm store.steampowered.com. Viitattu 19.7.2017.
 8. Lyles, Taylor: Life Is Strange Remastered Collection Arrives This February IGN. 24.9.2021. Viitattu 8.2.2022. (englanniksi)
 9. Life is Strange GameSpot. Viitattu 19.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Life Is Strange.