Life Is Strange: True Colors

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Life Is Strange: True Colors
Life Is Strange-True Colors.png
Kehittäjä Deck Nine
Julkaisija Square Enix
Jakelija PlayStation Store, Microsoft Store, Steam, Google Stadia ja Nintendo eShop
Ohjaaja Zak Garriss
Säveltäjä Angus & Julia Stone, Novo Amor ja Mxmtoon
Pelisarja Life Is Strange
Pelimoottori Unreal Engine 4
Julkaistu 10. syyskuuta 2021
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 16
Alusta
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu, Blu-ray-levy ja digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Life Is Strange: True Colors on Deck Ninen kehittämä ja Square Enixin julkaisema seikkailupeli, joka on julkaistu vuonna 2021. Peli julkaistiin PlayStation 4:lle, PlayStation 5:lle, Windowsille, Xbox Onelle ja Xbox Series X/S:lle 10. syyskuuta 2021.[1]

Peli on jatko-osa peleille Life Is Strange (2015) ja Life Is Strange 2 (2018). True Colorsin tarina koostuu viidestä luvusta, jotka julkaistaan yhtenä kokonaisuutena, toisin kuin aikaisempien Life Is Strange -pelisarjan pelien episodit.[1] Bonusluku Wavelengths julkaistiin ladattavaksi 30. syyskuuta 2021.

Pelissä on uusi päähenkilö ja peli on pääsarjan ensimmäinen, joka ei ole Dontnod Entertainmentin kehittämä.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa vuodesta 2019 ja kertoo nuoresta 21-vuotiaasta naisesta aasialaisamerikkalaisesta Alex Chenistä, joka muuttaa Haven Springsiin, Coloradoon, isoveljensä Gaben luokse. Gaben kuoltua salaperäisessä onnettomuudesta, Alex alkaa tutkia asiaan liittyvää mysteeriä ja löytää itsestään yliluonnollisen kyvyn aistia toisten tunteita, jotka hän näkee värikkäinä auroina.[1] Nämä aistimiset ilmenevät muun muassa kykynä lukea ajatuksia, tutkia uhrien muistoja ja sekä kykynä imeä heidän tunnetilat pois. Useimmilla ei-pelattavista hahmoista on sisäiset traumat ja siirtymällä auranlukemiskyvyllään ”novatilaksi”, maailma Alexin ympärillä muuttuu vääristyneeksi, ja hän voi selvittää traumojen syyt sekä auttaa ihmisiä pääsemään niistä yli.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Alexandra ”Alex” Chen on pelin 21-vuotias päähenkilö. Hän muuttaa Haven Springsiin veljensä Gaben luokse ja alkaa työskennellä paikallisessa Black Lantern -baarissa. Hänellä on salaa kyky lukea ihmisten tunteita värikkäinä auroina, ja veljensä kuoltua onnettomuudessa, hän alkaa käyttää voimiaan selvittääkseen totuuden onnettomuudesta.
 • Gabe Chen on Alexin 25-vuotias isoveli. Äitinsä Wendyn kuoltua syöpään ja isänsä Johnin lähdettyä, hän joutui nuorisovankilaan autovarkaudesta, ja muutti vapauduttuaan Haven Springsiin. Kun Alex muuttaa itsekin sinne, Gabe kuolee samana iltana kaivosräjäytystöiden aiheuttamaan maanvyöryyn.
 • Stephanie ”Steph” Gingrich on Arcadia Baystä alun perin kotoisin oleva nainen, joka on nykyään Rocky Mountain Record Traders -levykaupan omistaja sekä radiojuontaja.
 • Ryan Lucan on puistonvartija ja Gaben paras ystävä jo vuosien ajan. Hän osallistuu toisinaan Stephin radio-ohjelmiin.
 • Charlotte Harmon on yksinhuoltajaäiti, apteekkari ja taiteilija. Hän on myös Gaben tyttöystävä.
 • Diane Jacobs on geologi ja kansainvälisen Typhon Mining -yhtiön uraanikaivostoiminnan prosessijohtaja Haven Springsissä. Hän ei hyväksy työnantajiensa moraalittomia toimintatapojia, mutta ei uskalla paljastaa totuutta tai omaa osuuttaan niihin.
 • Eleanor Lethe on Lethe Flowers -kukkakaupan omistaja. Hän salaa kuitenkin Haven Springsin muilta asukkailta sitä, että hänellä on dementia, ja pelkää jatkuvasti muistinsa menettämistä.
 • Ethan Lambert on Charlotten 10-vuotias poika, joka pitää kovasti sarjakuvista ja myy jopa itsepiirtämiään sarjakuvia Rocky Mountain Record Tradersin kautta. Leiriytyy pelin alussa vuorille tutkiakseen Typhonin uraanikaivosta, ja hänen pelastusoperaationsa tapahtuu juuri ennen Gaben kuolemaa.
 • Jason Pike on Haven Springsin kevytmielinen šeriffi.
 • Jed Lucan on Ryanin isä, Gaben mentori ja Black Lantern -baarin omistaja. Hän oli entinen kaivostyöntekijä ja häntä pidetään kaupungin sankarina, mutta todellisuudessa hän itse oli syyllinen kaivosonnettomuuteen, joka tapahtui 11 vuotta ennen pelin tapahtumia.
 • John ”Mac” McCormick Loudon on Typhonin kaivoksen turvallisuuspäällikkö, jolla oli aluksi parisuhdeongelmia tyttöystävänsä Riley Lethen kanssa, ja joutui myöhemmin Gaben kuoleman jälkeen esimiestensä uhkailun kohteeksi.
 • Riley Lethe on Eleanorin lapsenlapsi, Macin tyttöystävä ja Lethe Flowersin työntekijä. Hän on epävarma siitä haluaako hän ottaa vastaan opiskelupaikan Haven Springin ulkopuolelta vai jäädä isoäitinsä luokse. Avautuessaan ongelmastaan Gabelle, vainoharhainen Mac epäili hetken aikaa näiden pettäneen häntä.
 • Reginald ”Duckie” McAllister III on Korean sodan veteraani ja Haven Springsin vanhimpia sekä ystävällisimpiä asukkaita. Hänen vaimonsa Tabitha Baker on kuitenkin kuollut ja hänen tyttärensä Mabel on etääntynyt hänestä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luku 1: Side A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alex Chen muuttaa Helping Hands -sijaiskodista isoveljensä Gaben luokse Haven Springsiin, Coloradoon. Hänellä on salaa kyky lukea ihmisten tunteita värikkäinä auroina. Gabe antaa kodin ja työpaikan Black Lantern -baarista ja Alex tutustuu levykaupan omistaja Steph Gingrichiin sekä puistonvartija Ryan Lucaniin, jonka isä Jed omisti Black Lanternin. Kykynsä avulla Alex voi lukea Haven Springsin asukkaiden tunnetiloja ja salaisuuksia sekä valita, että puuttuuko asioihin tai kertooko hän niistä muille. Mutta joutuessaan keskelle Gaben sekä vainoharhaisen Mac Loudonin välistä riitaa, Alex menettää kykyjensä hallinnan ja imee Macin raivon itseensä, pahoinpidellen Macin ja lyöden vahingossa myös Gabeä. Hän tekee baarissa ensimmäisen työvuoronsa ja voi halutessaan kertoa Gaben ja Macin riidasta Macin tyttöystävälle Riley Lethelle. Aamulla Alex kertoo kyvystään Gabelle, ja kuultuaan hänen tyttöystävänsä Charlotte Harmonin pojan, Ethan Lambertin, lähteneen yksin vuorille, he lähtevät Ryanin kanssa etsimään häntä. Gabe pyytää, että lähellä sijaitsevan Typhon Mining -yhtiön uraanikaivoksen työntekijät keskeyttäisivät räjäytystyönsä Ethanin etsinnän ajaksi. Mutta kun Ethan löytyy ja pelastuu, kaivostyöntekijät räjäyttävät kallion keskeytyspyynnöstä huolimatta, ja Gabe putoaa sen seurauksena kuolemaan.

Luku 2: Lanterns[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaivoksen turvallisuuspäällikkönä työskennellyt Mac väittää, ettei koskaan saanut Gabelta pyyntöä keskeyttää räjäytystyöt, mutta Ryan ei usko tätä. Alex oppii käyttämään ”novatilaa”, joka muuttaa todellisuutta ja antaa hänen tutkia ihmisten muistoja paremmin. Tämän avulla hän lohduttaa Stephiä ja Ryania, ja saa nämä avautumaan heidän omista muistoistaan Gaben kanssa. Autettuaan myös dementiaan sairastunutta Lethe Flowers -kukkakaupan omistajaa, Eleanor Letheä, Alex etsii Macin käsiinsä ja saa novatilassa hänet tunnustamaan, että Typhon oli kieltäytynyt keskeyttämästä räjäytystöitä, ja siten antanut Gaben kuolla. Yhtiö oli myös painostanut Macia olemaan kertomatta kenellekään. Alex voi myös päättää auttaako Macia rauhoittumaan, mistä rippuu myös osallistuuko Mac Gaben muistotilaisuuteen. Alex kertoo Ryanille kyvystään, ja päättää myös auttaa Stephiä toteuttamaan Gaben keskeneräisen suunnitelman Ethanin keksimiin hahmoihin keskittyvän live-roolipelitapahtuman järjestämisestä. Alex suhtautuu myös epäilyttävästi Typhonin kaivoksen prosessijohtaja Diane Jacobsiin, huomatessaan, että Gaben muistotilaisuuden aikana hänen auransa oli violetti, kun taas muilla se oli keltainen.

Luku 3: Monster or Mortal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alex kertoo kyvyistään myös Stephille ja pyytää hänet ja Ryanin mukaansa suunnitelmaan saada Dianen hallusta todisteita Typhonia vastaan. Alex huomaa Dianen tavaroiden joukossa USB-muistitikun ja varastaa sen, Stephin hämätessä Dianea. Tiedostot ovat kuitenkin suojattuja, joten Ryan pyytää Rileylta apua. Myöhemmin, live-roolipelitapahtumassa, Ethan esittää sankari Thaynoria, ja Alex hänen apurinaan toimivaa bardia, jotka etsivät kolmea ”sielujalokiveä” ja kohtaavat viimeisessä taistelussa Jedin näyttelemän kuningas Taborin, Alexin kokiessa kyseinen taistelu novatilassa. Tiedustelessaan välissä Rileylta muistitikun sisällöstä, Alex voi samalla päättää kertooko hänelle Eleanorin dementiasta. Tapahtuman päätyttyä Alex saa novatilan avulla selville, että Charlotte syytti Ethania Gaben kuolemasta, ja voi päättää poistaako Charlotten vihantunteen vaiko ei. Tämän valinta vaikuttaa myös siihen jatkavatko Steph ja Ryan Alexin auttamista vaiko eivät. Lopulta Dianen muistitikulta paljastuu, että Gaben kuoleman aiheuttanut räjähdys oli osa Rhea-projektia, jonka tarkoitus oli toteuttaa salaa toinen samanaikainen räjähdys hautamaan vuonna 2008 tapahtuneeseen kaivosonnettomuuteen liittyvä salaisuus.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Erika Mori  Alex Chen (puhe)  
 mxmtoon  Alex Chen (laulu)  
 Han Soto  Gabe Chen  
 Katy Bentz  Steph Gingrich  
 Eric Emery  Ryan Lucan  
 Exzinia Scott  Charlotte Harmon  
 Anastasia Davidson  Diane Jacobs  
 Karen Slack  Eleanor Lethe  
 Ignacio Garcia-Canteli  Ethan Lambert  
 Code Lyman  Jason Pike  
 Stephen F. Austin  Jed Lucan  
 Swight Braswell  Mac Loudon  
 Danielle Renee Vivarttas  Riley Lethe  
 Jim Hunt  Reginald ”Duckie” McAllister III  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 9/10.[3]

Julkaisun jälkeen peli joutui kiinalaisten netinkäyttäjien arvostelupommituksen kohteeksi, koska siinä näkyy Tiibetin lippu.[4] Hyökkääjien mukaan Tiibet kuuluu Kiinaan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c McWhertor, Michael: Life is Strange: True Colors stars an Asian American lead in an all-new adventure Polygon. Viitattu 27.3.2021. (englanniksi)
 2. Kimberley Wallace: The Making Of Life Is Strange: True Colors gameinformer.com. 11.9.2021. Viitattu 21.10.2021. (englanniksi)
 3. Taylor Lyles: Life is Strange: True Colors Review ign.com. 8.9.2021. Viitattu 19.9.2021. (englanniksi)
 4. a b Life is Strange: True Colors is the latest game to be review-bombed on Steam eurogamer.net. 12.9.2021. Viitattu 16.9.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]