Life Is Strange: Before the Storm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Life Is Strange: Before the Storm
Kehittäjä Deck Nine
Julkaisija
Jakelija Humble Store, Steam, Microsoft Store, PlayStation Store ja GOG.com
Ohjaaja
 • Webb Pickersgill
 • Chris Floyd
Tuottaja
 • David Lawrence Hein
 • Zoe Brown
Suunnittelija William Beacham
Käsikirjoittaja Zak Garriss
Taiteilija Andrew Weatherl
Säveltäjä Daughter
Pelisarja Life Is Strange
Pelimoottori Unity
Julkaistu
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus
Alusta
Jakelumuoto Steam, digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Life Is Strange: Before the Storm on Deck Ninen kehittämä ja Square Enixin julkaisema seikkailupeli, joka on julkaistu vuonna 2017. Peli on julkaistu Microsoft Windowsille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.[1] Se julkaistiin syyskuussa 2018 myös macOS:lle, Linuxille, iOS:lle ja Androidille.[2][3] Se on esiosa Life Is Strangelle ja julkaistiin kolmena episodina, joista ensimmäinen julkaistiin elokuussa 2017 ja viimeinen joulukuussa samana vuonna. Pelissä pelataan 16-vuotiaalla Chloe Pricella ja siinä keskitytään hänen ystävyyteensä Rachel Amberin kanssa. Maaliskuussa 2018 julkaistiin erikoisversio, joka sisältää uusien vaatteiden lisäksi yhden bonusepisodin, jossa pelataan emopelin päähenkilöllä, Max Caulfieldilla.

Remasteroitu versio pelistä julkaistaan osana Life Is Strange: Remastered Collection -pelikokoelmaa 1. helmikuuta 2022.[4]

Life Is Strange: Before the Storm on graafinen seikkailu kolmannen persoonan näkökulmasta. Pelaaja ohjaa Chloe Pricea, mutta toisin kuin alkuperäinen Life Is Strange, tähän peliin ei sisälly kykyä kelata aikaa taaksepäin. Before the Stormissa pelaajalla on kuitenkin kyky nimeltä ”takaisinpuhe” (engl. backtalk), jolla pelaaja voi yrittää auttaa Chloen pois epävarmoista tilanteista. Tietyt ”takaisinpuheen” valinnat voivat kuitenkin muuttaa tilanteet pahemmiksi. Pelaaja voi tutkia eri paikkoja ja kommunikoida ei-pelattavien hahmojen kanssa. Jotkut pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat myöhemmin pelin juoneen joko väliaikaisesti tai pysyvästi sen loppuun asti.

Peli sijoittuu vuoteen 2010, kolme vuotta ennen emopelin tapahtumia. 16-vuotias Chloe Price, Arcadia Bayn asukas ja Blackwellin oppilas, käy läpi hankalia aikoja isänsä Williamin kuoltua ja hyvän ystävänsä Maxine ”Max” Caulfieldin kadottua elämästään. Päihteitä käyttävä ja koulua laiminlyövä nuori nainen saa toruja äidiltään, tämän uudelta miesystävältä Davidilta sekä koulun rehtorilta eikä näy hyvässä valossa monenkaan oppilaan silmissä. Chloen elämä muuttuu kertoheitolla, kun hän ystävystyy Blackwellin suositun oppilaan Rachel Amberin kanssa.

 • Chloe Elizabeth Price on pelin päähenkilö. 16-vuotias, hyvin hankala ja itsepäinen Chloe ei perusta juuri mistään mikä veisi elämässä eteenpäin, kuten koulu. Saa paljon toruja äidiltään ja rehtoriltaan. Suree paljon isänsä kuolemaa ja omaa paljon patoutumia, sekä vihaa äitinsä uutta poikaystävää Davidia. Tutustuu ja (pelaajan valinnoista riippuen) ihastuu Rachel Amberiin.
 • Maxine ”Max” Caulfield on Chloen entinen paras ystävä. Kaikkosi tämän elämästä muutettuaan perheensä kanssa Seattleen, josta Chloe on tälle vihainen. Max on luonteeltaan tunnollinen ja menestyvä, mutta ”nynny” eikä kovin suosittu. Chloe mainitsee Maxin muutaman kerran pääpelissä, mutta Max itse esiintyy bonusepisodissa.
 • Rachel Amber on koulun suosituimpia oppilaita, ja mukana näytelmäprojekteissa. Alkaa viettämään aikaa Chloen kanssa, ja ihastuu tähän.
 • Joyce Price on Chloen äiti, joka ei pidä tyttärensä elämäntyylistä.
 • David Madsen on Joycen uusi poikaystävä ja Chloen isäpuoli. Vaikka David on ankara eikä Chloe pidä hänestä, hän välittää Chloesta.
 • Frank Bowers on Chloen huumediileri.
 • Eliot Hampden on Blackwellin oppilas ja Chloen pitkäaikainen ystävä, joka on (pakkomielteisen) ihastunut Chloeen.
 • Steph Gingrich on Blackwellin oppilas, joka on kiinnostunut lautapeleistä. Steph on ihastunut Racheliin.
 • Drew North on Blackwellin oppilas. Kiusaa Nathania ja muita heikompiaan.
 • Nathan Joshua Prescott on koulun omistavien Prescottien poika.
 • Victoria Chase on Blackwellin suosituimpia oppilaita.
 • William Price on Chloen auto-onnettomuudessa kuollut isä. Nähdään takaumissa.
 • James Amber on Rachelin isä, jonka Rachel näki pettämässä äitiään Seran kanssa tietämättään totuutta. James selittää lopulta kaiken tyttärelleen.
 • Rose Amber on Rachelin ottoäiti.
 • Sera Gearhardt on Rachelin äiti. Kärsii huumeongelmista ja jätti Rachelin heitteille tämän ollessa vauva.

Episodi 1: Awake

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi alkaa Chloen saapuessa myllylle, jossa tämän lempiyhtye Firewalk soittaa. Chloe yrittää päästä sisään vartijan ohi lopulta onnistuen, ja sisällä tämä kohtaa t-paitoja myyvän miehen. Paidat maksavat liikaa, joten Chloe voi höynäyttää myyjää laskemalla tämän auton käsijarrun pois sen liukuessa ulos. Chloe varastaa paidan lisäksi valintojen mukaan tukun tämän rahoja, joka vaikuttaa pelin juoneen merkittävästi. Chloe yrittää tunkeutua yleisön läpi eturiviin katsomaan esitystä, mutta vahingossa kaataa oluet erään miehen päälle. Chloe pakenee uhoavaa miestä yläkertaan ja pääsee kuuntelemaan bändiä, kunnes mies tulee uhkailemaan tätä. Yhtäkkiä Blackwellin suosituimpiin oppilaisiin kuuluva Rachel Amber pelastaa Chloen tilanteesta ja vie tämän eturiviin, ja kaksi viettävät elämänsä illan.

Chloe herää huoneestaan, ja menee aamupalalle. Tämä käy sanaharkkaa äitinsä Joycen kanssa, joka pyytää Chloea olemaan ystävällinen tämän uudelle miesystävälle Davidille. David vie Chloen kouluun, ja unissaan Chloe näkee isänsä Williamin kuoleman. Chloe herää Davidin saapuessa koululle. Chloen ystävä, Eliot pyytää häntä katsomaan kanssaan koulun näytelmää. Chloe menee pyytämään ystävältään Stephiltä poltettua CD:tä, ja tämän jälkeen menee koulun oville, kunnes törmää kahteen oppilaaseen, Drewiin ja Nathaniin. Drew kiusaa Nathania, ja halutessaan Chloe voi astua heidän väliinsä. Chloe tapaa jälleen Rachelin joka pyytää tätä tulemaan kanssaan metsäretkelle.

Chloe ja Rachel kapuavat junan tavaravaunuun, ja pelaavat pelejä sekä kuuntelevat musiikkia. Kaksikko hyppää pois junasta, ja jatkaa matkaansa vuorille jossa on tähystyslaite. Ystävykset nauravat ja kommentoivat eri ihmisten tekemisiä laitteen läpi. Chloe huomaa puun alla suutelevan pariskunnan, ja Rachel menee yhtäkkiä hiljaiseksi. Tämä pyytää Chloea varastamaan viereisesltä piknik-pöydältä toisen pariskunnan viinipullon, ja Chloe tekee työtä käskettyä. Myöhemmin kaksikko siirtyy läheiselle kaatopaikalle jossa Rachel vetäytyy omiin oloihinsa. Chloe yrittää auttaa Rachelia joka ei halua puhua, ja Rachel on aikeissa poistua paikalta. Chloe tunnustaa Rachelille että on ystävystynyt/ihastunut tähän eikä halua pilata sitä. Rachel kertoo ettei voi vaikuttaa asiaan ja häipyy, jolloin Chloe suutuksissaan rikkoo kaatopaikan tavaroita ja kohtaa juuri saman auton, jossa tämän isä oli kuollessaan. Chloe saa raivokohtauksen ja lyyhistyy maahan itkemään.

Chloe näkee näyn isästään joka kertoo että Rachel tarvitsee tätä vaikka ei sitä myönnä. Chloen löytäessä Rachelin tämä kertoo että pariskunta joka suuteli puun alla olivat hänen isänsä ja vieras nainen. Chloe ja Rachel sopivat, että lähtevät pois yhdessä Arcadia Baysta. Rachel polttaa omistamansa valokuvan isästään, ja samalla saa aikaan maastopalon. Aamulla palo on saanut aikaan hämmennystä mediassa kuin Arcadia Bayn asukkaissa.

Episode 2: Brave New World

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chloe ja Rachel joutuvat puhutteluun rehtori Wellsin kanssa, jonka loppuuntulemana Rachel potkitaan näytelmästä ja Chloe saa potkut koulusta. Samaan aikaan hän saa kuulla äidiltään, että David on muuttamassa tämän luo, mikä saa hänet täysin pois tolaltaan. Hän suuntaa kaatopaikalle, ja alkaa työstämään sieltä löytynyttä autoa jotta saisi sen käyntiin. Pian Chloe saa puhelun Frankilta, joka haluaa velkansa. Chloe lupautuu auttamaan tätä varastamaan rahaa Drewiltä, joka on myös velkaa Frankille. Drewin huoneessa Drew että tämän pikkuveli saapuvat paikalle. Drew pyytää Chloe pitämään huolta veljestään, kun tämä lukitsee oven ja menee takaisin käytävään. Käytävässä Damon Merrick, Frankin työtoveri, pahoinpitelee Drewin pelaajan päätösten mukaan.

Myöhemmin, Chloe menee tapamaan Rachelia saadakseen tämän takaisin mukaan Tempest-näytökseen. Takahuoneessa alun perin Rachelin hahmoa (Prospero) esittävä Victoria Chase kyllästyy kaksikkoon ja häipyy paikalta, jolloin Rachel ottaa roolin haltuunsa. Selviää että erästä toista roolia (Ariel) esittävä Juliet on loukkaantunut, jolloin hahmon paikka jää auki. Rachel suostuttelee Chloen esittämään tätä osaa, vaikka Chloe ei ole niinkään varma asiasta. Chloe esittää osan mallikkaasti improvisoiden ja saa aplodit yleisöltä. Illemmalla Chloe ja Rachel suuntaavat Amberien kotiin keräämään tavaroitaan matkalleen, samalla iloiten. Pelaajan päätösten mukaan kaksikko päätyy suutelemaan tai pysymään ystävinä.

Ambereilla Chloe auttaa perhettä ruoanlaitossa. Ruokapöydässä Rachelin mitta täyttyy isänsä salailuista, ja tämä rikkoo pöydän vaatien tietää totuuden. James lopulta paljastaa mysteerisen naisen olevan Sera, Rachelin biologinen äiti.

Episode 3: Hell is Empty

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuultuaan uutiset Rachel kipuaa väsyneenä yläkertaan, Chloen seuratessa tätä. Chloe lupaa Rachelille, että hän järjestää kaiken, ja tämä tulee tapaamaan Seran, vaikka James ei haluaisi päästää Seraa lähellekään Rachelia, koska Sera kärsi huumeriippuvuudesta.

Chloe ottaa yhteyttä Frankiin, ja tapaa tämän myöhemmin kaatopaikalla. Ennen lähtöään Chloe sopii asiansa (pelaajan päätösten mukaan) Davidin kanssa. Kaatopaikalla Chloe saa lopultakin auton käyntiin, ja kohtaa Rachelin. Frank ja yllättäen Damon saapuvat paikalle. Damon uhkailee Chloea veitsellä, mikäli tämä ei jätä Sera-asiaa rauhaan. Rachel pillastuu, ja lyö Damonia laudalla päähän. Chloe jähmettyy pelosta paikalleen, samalla kun Damon iskee Rachelia veitsellä rintaan. Frank pidättelee Damonia ja käskee kaksikon häipyä paikalta. Chloe raahaa Rachelin autoon ja ajaa vie läheiseen sairaalaan. Chloe murtautuu Jamesin työhuoneeseen, johon saapuu myös Eliot. Mustasukkainen Eliot syyttää Rachelia Chloen manipuloinnista ja vaatii Chloeta valitsemaan hänet Rachelin sijaan. Chloe saa selville Jamesin käskeneen Damonin tappaa Seran. Frank hyökkää Damonin kimppuun ja Sera vaatii Chloelle olemaan kertomatta Rachelille totuutta. Chloen palattua sairaalaan, pelaajan on päätettävä kertooko Rachelille kaiken vai suojeleeko häntä totuudelta.

Bonusepisodi sijoittuu aikaan, jolloin 13-vuotias Maxine ”Max” Caulfield epäröi kertoa Chloelle muutostaan perheensä kanssa Seattleen kolmen päivän kuluttua. He löytävät nauhoitteen, jonka he 8-vuotiaina tekivät leikkiessään merirosvoja ja mainitsevat siinä kartan sekä amuletin. Aarre oli heidän jättämänsä aikakapseli, mutta käy ilmi, että Chloen isä William oli siirtänyt aikakapselin ja oman nauhoitteensa säilöön jonnekin muualle. Pelaaja voi päättää, että kertooko tästä Chloelle, mutta tämän jälkeen Chloen äiti Joyce kertoo Williamin joutuneen onnettomuuteen ja kuolleen. Williamin hautajaisten jälkeen Max ja hänen perheensä lopulta lähtevät, mutta Max jätti lähdettyään Chloelle vielä yhden ääniviestin. Viestin sisältö riippuu siitä kertoiko pelaaja episodin alussa Chloelle muutosta Seattleen vai ei.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Rhianna DeVries  Chloe Price  
 Kylie Brown  Rachel Amber  
 Bootsie Park  Joyce Price  
 D. W. McCann  David Madsen, sivuäänet  
 Nick Apostolides  Frank Bowers  
 Cameron Quiseng  Eliot Hampden  
 Katy Bentz  Steph Gingrich  
 Dillon Winfrey  Mikey North  
 Trey Hutch  Drew North  
 Caleb Thomas  Nathan Prescott  
 Marcus Oliver  rehtori Raymond Wells  
 Michael Vasque  Rodney ”Thunder” Sears  
 Tanner Gould  Skip Matthews, sivuäänet  
 Casey Leach  Evan Harris  
 Emily Sargent  Taylor Christensen  
 Hailey Hayes  Samantha Myers  
 Theresa Croft  Victoria Chase  
 Gina Dobson  Michelle Grant  
 Chad Skiles  Justin Williams  
 Ike A  Hayden Jones  
 Steve Phelan  Travis Keaton  
 Maura Corsini  Dana Ward  
 Peter D. Michael  William Price  
 Matt VanKleeck  DJ Stan Stanwick  
 Kyle Williams  Damon Merrick  
 Patrick Finerty  James Amber  
 Kelly Handcock  Rose Amber  
 Krystina Tasker  Juliet Watson  
 Robert Omeara  Sean Prescott  
 Andrea Fletcher  Sera Gearhardt  
 Ashly Burch  Chloe Price (Farewell), Ann Rogers  
 Hannah Telle  Maxine ”Max” Caulfield  
 Joe Ochman  William Price (Farewell)  
 1. Sarkar, Samit: Life is Strange prequel Before the Storm debuts this summer (update) Polygon. 11.6.2017. Vox Media. Arkistoitu . (englanniksi)
 2. Madnani, Mikhail: ‘Life Is Strange: Before the Storm’ iOS and Android Release Date Announced TouchArcade. 7.9.2018. Viitattu 28.9.2018. (englanniksi)
 3. Nestor, Marius: Life is Strange: Before the Storm Is Out Now for Linux and macOS Softpedia News. 13.9.2018. Viitattu 28.9.2018. (englanniksi)
 4. Lyles, Taylor: Life Is Strange Remastered Collection Arrives This February IGN. 24.9.2021. Viitattu 8.2.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]