Kyösti Käyhkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kyösti Käyhkö (27. huhtikuuta 1912 Pietari[1]13. lokakuuta 1973)[2] oli suomalainen näyttelijä, sanoittaja ja järjestäjä.

Käyhkö näytteli työväenteattereissa Kajaanissa, Kotkassa ja Helsingissä[1] sekä kaikkiaan 44 elokuvassa. Elokuvaroolit olivat pieniä, muistettavimpia rooleja kahdessa Valentin Vaalan ohjaamassa elokuvassa: konnaroolit elokuvissa Dynamiittityttö (1944) ja Omena putoaa... (1952) sekä konttoripäällikkö Suonperän osa elokuvassa Yövartija vain... (1940). Hän toimi järjestäjänä muutamassa Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin elokuvassa. Hän kirjoitti myös laulunsanoituksia pakinoita ja kuunnelmia, ohjasi harrastajanäyttämöillä ja toimi Mustikkamaan kesäteatterin johtajana[1].

Kyösti Käyhkön isä oli junailija Juho Käyhkö, joka oli näyttelijä-teatterinjohtaja Aku Käyhkön veli. Kyöstin äiti oli Aina Lovisa (os. Palmros). Kyösti oli keskimmäinen kolmesta neljän vuoden välein Pietarissa syntyneestä veljeksestä. Vanhin 1908 syntynyt veli Kavo Käyhkö perusti Cultor Oy -nimisen rakennus- ja asfalttifirman. Nuorin veli, 1916 syntynyt Kauko Käyhkö oli Kipparikvartetin keulahahmona tunnettu laulaja-näyttelijä. Kauko Käyhkö teki myös pitkän uran elokuvissa ja teatterissa. Juho ja pojat muuttivat Helsinkiin alkuvuodesta 1917.

Kyösti Käyhkön vaimo oli Kaisu (os. Koivunen). Heillä on yksi poika Kimmo, jolle kummisetä Kauko teki 5-vuotissyntymäpäiväksi tunnetun lastenlaulun "Kimmon Puuhevonen".

Filmografia (näyttelijänä)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b c 50-vuotiaita: Näyttelijä Kyösti Käyhkö. Helsingin Sanomat, 27.4.1962, s. 12. Näköislehti (maksullinen).
  2. Kyösti Käyhkö Elonetissä.