Dynamiittityttö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dynamiittityttö
Dynamiittityttö DVD-kansi
Dynamiittityttö DVD-kansi
Ohjaaja Valentin Vaala
Käsikirjoittaja Tet
Lea Joutseno
Tuottaja Matti Schreck
Säveltäjä George de Godzinsky
Harry Bergström
Kuvaaja Uno Pihlström
Leikkaaja Valentin Vaala
Lavastaja Erkki Siitonen
Pääosat Lea Joutseno
William Markus
Tapio Nurkka
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Suomi-Filmi
Ensi-ilta 1. lokakuuta 1944
Kesto 73 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 2 429 443 vmk
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Dynamiittityttö on Valentin Vaalan ohjaama suomalainen mustavalkoinen komediaelokuva vuodelta 1944. Juoni rakentuu tekoajankohdalleen tyypillisesti väärille henkilöllisyyksille ja yhteiskuntaluokkien välisille eroille. Hienostoneiti Marja haluaa säpinää elämäänsä ja sekaantuu rikollisten puuhiin. Hän tosin uskoo olevansa tekemisissä vain rosvoiksi naamioituneiden valeroistojen kanssa. Dynamiittityttö esitettiin televisiossa ensi kerran 12. tammikuuta 1963.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reijosten huvilaa esittää Henry Nielsenin huvila Helsingin Kuusisaaressa. Elokuvaa kuvattiin myös silloisessa Kulosaaren huvilakaupungissa ja Kulosaaren Casinolla. Sivuosissa näyttelevät muun muassa Irja Elstelä, Tarmo Manni ja Arvi Tuomi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaperäiset dynamiittimiehet pitävät kaupunkia pelon vallassa. Myös johtaja Jorma Reijosen konttori joutuu tihutyön kohteeksi. Johtajan tytär Marja Reijonen kaipaa jännitystä tylsään elämäänsä ja innostuu ryöstöstä, ovathan dynamiittimiehet ”viimeinen huuto”! Reijosille neuvotteluun saapunut rikospäällikkö Esko Vuoristo kiinnostuu Marjasta ja saattaa hänet ravintolaan, jossa odottavat Marjan ystävät Lempi Rae ja taiteilija Kari Honka. Takaisin kaupunkiin Marjan puolestaan saattaa salaperäinen arkkitehti Taisto. Kari ei käsitä ihailemansa Marjan kiinnostusta rikoksiin, ja päättää antaa tytölle opetuksen; hän pyytää kavereitaan esittämään rosvoliigaa Marjalle.

Viikonloppuna Esko vierailee Reijosten huvilalla. Myös Lempi tupsahtaa paikalle ja paljastaa Karin juonen Marjalle. Paikalle saapuu myös Taisto, joka vahingossa pudottaa kirjelappusen eteisen lattialle. Marja poimii sen arvellen sen liittyvän Karin juoneen. Illalla Marja menee kirjeen neuvojen mukaisesti Rahkosen autokorjaamolle, jossa kohtaa oikeat rosvot, joita hän pitää valerosvoina. Rosvot taas luulevat Marjaa pomonsa ”Jehun” lähettämäksi avustajaksi. Seuraavana päivänä Marja ja Kari lounastavat ulkona, ja jälleen arkkitehti Taisto sattuu paikalle. Marja möläyttää isänsä arvopapereiden olevan huvilalla. Marjan poistuttua Kari kertoo juonensa Taistolle, joka ehdottaa sen toteuttamista Reijosten huvilalla.

Aamulla Reijosten kotiapulainen lukee sanomalehdestä dynamiittimiesten viimeisimmästä ryöstöstä. Marja on ollut siinä mukana, ja käsittää kauhukseen olleensa tekemisissä oikeiden rosvojen kanssa! Siltä seisomalta hän ryntää poliisiasemalle ja paljastaa kaiken Eskolle. Hieman vastentahtoisesti Esko hyväksyy Marjan osallistuvan vielä yhteen keikkaan. Kohteena on Reijosten huvila, jonne Esko lähettää poliisit etukäteen nappaamaan roistot. Poliisipa pidättääkin Karin lähettämät valerosvot ja vie heidät mukanaan. Sen jälkeen Marja tulee huvilalle oikeiden dynamiittimiesten kanssa ja kohtaa Karin, joka on jäänyt yksin haahuilemaan huvilan pihamaalle. Sisällä huvilassa on läsnä kotiapulainen Ulla, joka nukkuu sikeästi keittiön takahuoneessa. Marja järjestää rosvoille viihdettä sillä aikaa kun poliisit kiitävät takaisin. He saapuvat paikalle viime hetkellä. Taisto paljastuu Jehuksi ja Marja pyörtyy. Hän vannoo haluavansa vastedes viettää niin tylsää elämää kuin suinkin...rikospäällikkö Vuoriston kanssa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lea Joutseno  Marja Reijonen  
 Paavo Jännes  johtaja Jorma Reijonen  
 Tapio Nurkka  taiteilija Kari Honka  
 William Markus  rikospäällikkö Esko Vuoristo  
 Kaarlo Kytö  arkkitehti Taisto (Jehu)  
 Rauha Rentola  Lempi Rae  
 Matti Lehtelä  Jali, dynamiittimies  
 Veikko Huuskonen  Aape, dynamiittimies  
 Kaarlo Aavajoki  Unski, dynamiittimies  
 Kyösti Käyhkö  Yrkkä, dynamiittimies  
 Yrjö Haapanen  Otso  
 Joel Asikainen  Kalle  
 Usko Kantola  Eero  
 Tarmo Manni  Veikko  
 Irja Lautia  Tilda, Reijosten sisäkkö  
 Arvi Tuomi  Ritzin hovimestari  
 Urho Seppälä  1. komisario  
 Ensio Jouko  2. komisario  
 Lida Salin  Ulla, Reijosten sisäkkö  
 Lennart Vaikonpää  autonkuljettaja  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai marraskuussa järjestetyssä juhlassa 1945 kaksi Jussi-palkintoa:[1]

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden Suomen kriitikko arvioi elokuvan olleen ”tervetullut piristys keskelle ankeaa syksyä”. Helsingin Sanomissa kriitikko Paula Talaskivi kirjoitti: ”Suomi-Filmin uutuus on sellainen hyväntuulisuuden täysosuma, ettei meillä moniin aikoihin ole sen vertaista tehtykään. – – Mutta Tetillä ja Vaalalla on ollut tukenaan myös sellainen armoitettu komedienne kuin Lea Joutseno, jonka vertaista meillä ei tällä alalla kerta kaikkiaan ketään muuta olekaan.” Vuonna 1988 Tapani Maskula arvioi: ”William Markus ja aivan erityisesti Tapio Nurkka sopivat mainiosti eloisan Lea Joutsenon aisapareiksi. Nurkan kuivan niukka komiikka ei ole saanut meillä liiemmälti seuraajia.” Kansan Uutisissa Antti Lindqvist luonnehti Joutsenoa ”ratkipirteäksi – – jota ilman elokuvalla olisi varsin vähän annettavaa”.[2]

Televisioesityksen yhteydessäkin kritiikissä kiitetään Lea Joutsenoa "sotavuosien säkenöivimmäksi komedienneksi" (Arto Pajukallio, Helsingin Sanomat).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi-palkitut vuosina 1940–1949
  2. Arviot, Elonet.fi viitattu 11.7.2012
  3. Pajukallio, Arto: Elokuvat. Helsingin Sanomat 11.7.2012, s. B 15.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]