Kuorajärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuorajärvi on Lieksaan kuuluva kylä, joka sijaitsee noin 38 kilometriä Lieksan keskustasta etelään. Kylä rajautuu pohjoisessa Jaakonvaran kylään, etelässä ja idässä Ilomantsin kuntaan sekä lännessä Vuonislahden kylään. Lisäksi kylän alueella sijaitsee kolmen kunnan (Lieksan, Ilomantsin ja Enon) yhteinen rajapyykki.

Kylä on saanut nimensä karjalan kielen kalaa tarkoittavasta sanasta kuore.

Kylä perustettiin 1670-luvulla jolloin se kuului vielä Vuonislahteen. Vuonna 1683 Kuorajärvi on kuitenkin jo esiintynyt omana kylänään. Talvisodan aikana koko kylä evakuoitiin läheisen itärajan vuoksi. Pääosa evakoista siirrettiin Keski-Suomeen ja Pohjois-Savoon. Jatkosodan aikana kylää ravisteli neuvostopartisaanien terrori: mm. Sormivaarassa ammuttiin 13 siviiliä, mukana naisia ja lapsia. Myös pienempiä kahakoita ja väijytyksiä tapahtui kylän alueella. Sormivaarassa on siviiliuhrien kunniaksi pystytetty muistomerkki.

Elinkeinoihin kuului ennen maatalouden ohella metsästys, kalastus ja keräilytalous. Riistaisat vaaramaisemat, järvi ja useat lammet takasivat toimeentulon. Myös puun uittaminen Kuorajokea pitkin Koitereeseen työllisti paikallista ja vierailevaa väestöä. Nykyään kylällä toimii yksi lypsykarjatila. Järven ympäristössä on useita kesämökkejä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.