Hattusaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Lieksan Hattusaarta. Helsingin Hattusaaresta on eri artikkeli.

Hattusaari on kylä Lieksassa. Se sijaitsee Kolilta Pieliseen pistävässä niemessä sekä seitsemän kilometriä pitkässä Hattusaaressa. Kolin alueen vaaroista Rintasenvaara ja sen jyrkänne Mustarintanen sijaitsevat Hattusaaren alueella. Rintasenvaaralla on Loma-Kolin laskettelurinteitä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattusaari sai ensimmäiset vakituiset asukkaansa 1600-luvun loppupuolella. 1672 Olli Ryhänen perusti talonsa saaressa nykyisen Tietävälän paikalle. Mustosia muutti Hattusaareen 1748 ja sukua asuu vieläkin ainakin Ristolan ja Jänisvaaran tiloilla.

Vuonna 1860 Hattusaari oli elinvoimainen kylä, sillä asukkaita oli henkikirjoittajan mukaan 199. Laivaliikenne ja maatalouden kukoistus kesti vielä pitkälle 1900-luvulle. Hattusalmen takaisessa Hattusaaressa toimi 1947 vielä kansakoulu, jonka väliaikaisena opettajana toimi tuolloin Kolin koulun eläkkeellä oleva opettaja Antti Ryynänen. Opettaja kuoli välitunnilla saamaansa sydänkohtaukseen keväällä 1947. Saareen saatiin pengertie helpottamaan kulkua 1970-luvun alussa.

Osa-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattusaaressa on linna-alkuisia paikannimiä, kuten Linnansaari ja Linnanniemi, vaikka mitään linnaan liittyvää kalliota tai muuta vastaavaa alueelta ei löydy. Hattusaaren kylän mantereen puolella on paljon niini-nimisiä paikannimiä: esimerkiksi Niinilahti, Niinivaara, Niininiemi ja Niinipatama.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin loma-asuntojen vuokraus on kylässä tärkeä elinkeino. Hattusaaren kylässä on paljon vesialueita, joten siellä on myös paljon vapaa-ajan asuntoja. Runsas vapaa-ajan rakennusten rakentaminen 2000-luvulla on vilkastuttanut kylän elämää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]