Koululainen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koululaiseksi kutsutaan myös peruskoulua käyvää nuorta.
Koululainen
Kustantaja Otavamedia
Levikki 26 394 (2014)[1]
Perustettu 1944
Päätoimittaja Emma Koivula
Kotimaa Suomi
Sivukoko A4
Kieli suomi
Kotisivu koululainen.fi

Koululainen on suomalainen lapsille ja varhaisnuorille suunnattu lehti, joka käsittelee muun muassa koulunkäyntiä, musiikkia, kirjoja, eläimiä ja urheilua. Lehti on perustettu 1944. Vuoden 2009 tammikuussa päätoimittajana aloitti Ville Kormilainen ja vuoden 2012 lokakuussa Elli Mäkilä. Elokuussa 2015 päätoimittajana aloitti Emma Koivula. Ennen heitä päätoimittajana on ollut muun muassa Sirkku Kuusava.

Vuodesta 2015 alkaen on lehti ilmestynyt 16 kertaa vuodessa. Neljä uutta numeroa ovat eläinaiheisia Lemmikki-Koululaisia. Koululaisessa on artikkelien lisäksi runsaasti erilaisia kilpailuja. Yksi vakiokilpailuista oli pitkään ”Sulon lelu kateissa”. Syksyllä 2014 tehdyssä lehtiuudistuksessa kilpailun nimeksi tuli "Pätkän pallo". Kesäisin ilmestyy tavallista paksumpi erikoisnumero. Koululaisessa on myös vitsejä, peliesittelyitä ja elokuva-arvosteluja. Lisäksi siinä on erilaisia palstoja, kuten ”Koneen henki”, ”Helppis” ja lukijapalsta. Lehdessä on myös sarjakuvia, kuten Peräsmiehen poika, Elli ja Emma sekä lukijoiden itse tekemiä sarjakuvia.

Koululaisen nettisivuilla kävijät voivat perustaa omia kerhojaan sekä keskustella nopeasti Välkkä-nimisellä alueella. Sivuston kävijät ovat noin 7–17-vuotiaita lapsia ja nuoria ympäri Suomea ja myös ulkomailta. Koululainen.fi:ssä on myös erilaisia pelejä ja testejä, muun muassa Kullankaivaja-peli ja Mikä harrastus sopii sinulle? -testi.

Koululainen järjestää joka syksy Reilu luokka -kisan. Keväisin lehti on järjestänyt Tähti-kisaa. Viimeinen Tähti-kisa järjestettiin keväällä 2013.

Reilu luokka -kisa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reilu luokka -kisan tarkoituksena on parantaa alakoululuokkien ryhmähenkeä ja vähentää koulukiusaamista. Syksyllä 2012 kisa järjestetään seitsemättä kertaa.

Ensimmäinen Reilu luokka -kisa järjestettiin vuonna 2006. Kisan voitti Vuosaaren 4C, joka sai palkinnoksi Sunrise Avenuen koulun bileisiin.

Vuonna 2007 kisaan osallistui 164 luokkaa ympäri Suomen. Kisan voitti Vantaan Länsimäen alakoulun 5A. Luokka voitti Sturm und Drangin kouluunsa esiintymään sekä muita palkintoja. Kisassa arvottiin myös kolme välipalkintoa: Kanan koulukäynti. Voittajaluokasta ja heidän bileistään tehtiin ohjelma MTV3:lle ja Juniori-kanavalle.

Vuonna 2008 kisan voitti Hyökännummen koulun 4. luokka. Palkinnoksi luokka sai mm. Tea Hiillosteen kouluunsa esiintymään.

Vuonna 2009 kisa järjestettiin neljättä kertaa. Kisan teemana oli mediakasvatus. Kisa järjestettiin yhteistyössä mm. Aikakausmedian kanssa. Kisan voitti Salon Kirkonkylän koulun 6B -luokka, joka sai palkinnoksi luokkaretken Helsinkiin.[2]

Tähti-kisa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koululaisen Tähti-kisa on Suomen ensimmäinen ja ainoa kykykisa alakouluikäisille. Siihen voivat osallistua kaikki alakouluikäiset lapset. Laji on vapaa.

Kisaan osallistutaan lähettämällä Koululaisen toimitukseen video taidostaan. Toimitus tekee esivalinnan ja laittaa videot Koululaisen nettisivuille kävijöiden äänestettäväksi. Eniten ääniä saaneet pääsevät esiintymään kisan finaaliin huhtikuussa 2010.

Ensimmäinen Tähti-kisa järjestettiin vuonna 2008. Tähti-gaalassa Huimalassa esiintyi 12 finalistia. Kisan voitti 7-vuotias Yasmin Janatuinen hiphop-tanssiesityksellään. Yleisöäänestyksen voitti Sonja Kokkonen rytmisellä voimistelulla. Ikimuistoisen esityksen veti myös mm. Iiris Uusitalo, joka lauloi suu kiinni. Tähti-gaalan juonsi Janne Kataja. Raadissa istui Haloo Helsinki -yhtyeen Elli, opettaja Satu Ekuri, Risto Räppääjä eli Niilo Sipilä ja Koululaisen silloinen päätoimittaja Sirkku Kuusava.

Järjestyksessään toinen Tähti-kisa käynnistyi tammikuussa 2009. Voittajiksi valittiin hämeenlinnalaiset akrobaatit Iida Vuorinen ja Emma Mollberg. Tilaisuuden juonsi Janne Kataja. Raadissa olivat Duudsoneiden HP Parviainen, Sara Säkkinen (Salatut elämät -sarjan Peppi), laulaja Kristiina Wheeler ja Koululaisen päätoimittaja Ville Kormilainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]