Kostas Simitis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kostas Simitis
Konstantinos Simitis - Konferenz Hellas in der Krise (4).jpg
Kreikan pääministeri
22. tammikuuta 1996 – 10. maaliskuuta 2004
Presidentti Konstantinos Stefanopoulos
Edeltäjä Andreas Papandreu
Seuraaja Kostas Karamanlis
Tiedot
Syntynyt 23. kesäkuuta 1936 (ikä 79)
Pireus, Kreikka
Puolue PASOK
Puoliso Daphni Simitis

Kostas Simitis (kreikaksi Κώστας Σημίτης; s. 23. kesäkuuta 1936) on kreikkalainen poliitikko vasemmistolaisesta PASOK-puolueesta. Simitis toimi Kreikan pääministerinä ja puolueensa puheenjohtajana vuodesta 1996 vuoteen 2004.

Simitis opiskeli nuorena lakia Marburgin yliopistossa Saksassa ja taloutta London School of Economicsissa Britanniassa. Hän palasi Kreikkaan vuonna 1965 ja oli perustamassa entisen poliitikon Aleksandros Papanastasioun mukaan nimettyä tutkijaryhmää. Vuonna 1967 ryhmästä tuli Kreikan sotilashallintoa vastustava järjestö.

Simitis pakeni 1960-luvun lopulla ulkomaille välttääkseen vankilan ja hän liittyi vastarintaliike PAK:n jäseneksi ollessaan yliopistolehtorina Saksassa. Vuonna 1974 Simitis palasi Kreikkaan ja hän oli yksi vasemmistopuolue PASOKin perustajajäsenistä. Vuonna 1977 hän sai lehtorin paikan Panteionin yliopistosta.

Vaikkei Simitis ollut ehdolla vuoden 1981 parlamenttivaaleissa, hänet nimitettiin samana vuonna maatalousministeriksi ensimmäiseen PASOK-johtoiseen hallitukseen. Vuoden 1985 vaalien, joissa hänet valittiin ensimmäistä kertaa maan parlamenttiin, jälkeen Simitisistä tuli valtiovarainministeri. Hän ryhtyi valtiovarainministerinä ajamaan kansan keskuudessa epäsuosittua talouden vakauttamisohjelmaa, jonka tavoitteena oli inflaation kurissa pitäminen ja kansantalouden alijäämän vähentäminen; hän kuitenkin erosi hallituksesta vuonna 1987, koska ei saanut mielestään tarpeeksi tukea politiikalleen. Vuonna 1993 Simitis palasi hallitukseen, tällä kertaa kauppa- ja teollisuusministeriksi, mutta erosi vuonna 1995 tehtävästä pääministeri Andreas Papandreun kanssa olleiden erimielisyyksien vuoksi.

18. tammikuuta 1996, kun Papandreu joutui eroamaan pääministerin paikalta terveysongelmien vuoksi, Simitis valittiin uudeksi pääministeriksi puolueen parlamenttiryhmän sisällä käydyssä äänestyksessä; hän astui virkaansa 22. tammikuuta. Papandreu jatkoi kuitenkin vielä puolueen puheenjohtajana muutaman kuukauden, aina kuolemaansa 23. kesäkuuta 1996 saakka. Simitis tuli valituksi puolueen uudeksi puheenjohtajaksi 30. kesäkuuta äänestyksessä, jossa hänen vastaehdokkaanaan oli Akis Tsochatzopoulos.

Simitis johti PASOKin puheenjohtajana kahteen vaalivoittoon parlamenttivaaleissa, vuosina 1996 ja 2000. Simitisin pääministerikauden yhtenä suurimmista saavutuksista voidaan pitää maan liittymistä euroalueeseen vuoden 2001 alussa. Lisäksi Simitisin hallitukset modernisoivat Kreikkaa ja investoivat paljon maan infrastruktuurin kehittämiseen. Simitisin saavutuksia himmentää kuitenkin vuonna 2004 julkisuuteen tullut tieto, jonka mukaan hänen johtamansa hallitus oli aikanaan vääristellyt maan talouslukuja, jotta maa hyväksyttäisiin mukaan euroalueeseen; asia selvisi maan uuden konservatiivihallituksen suorittamassa tilintarkastuksessa.[1]

Simitis ilmoitti tammikuussa 2004 jättävänsä PASOKin puheenjohtajuuden ja sanoi myös, ettei ole enää ehdolla seuraavissa parlamenttivaaleissa. Uusi puheenjohtaja valittiin kuukausi myöhemmin; valituksi tuli kolmannen polven poliitikko Georgios Andreas Papandreou. Parlamenttivaalit pidettiin maaliskuussa 2004 ja PASOK hävisi niissä oikeistopuolue Uudelle demokratialle.

Simitis toimi yhtäjaksoisesti pääministerinä kahdeksan vuotta, mikä on pisin aika modernin Kreikan historiassa. Simitis on naimisissa Daphne Arcadioun kanssa ja heillä kaksi yhteistä lasta, Fiona ja Marilena.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]