Koivu (Tervola)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koivun vanha rautatieasemarakennus.
Tämä artikkeli kertoo Tervolan kunnan kylästä. Rautatieliikennepaikasta kertoo artikkeli Koivun rautatieasema.

Koivu tai Koivukylä on kylä ja rautatieasema Tervolassa noin 20 kilometriä pohjoiseen kuntakeskuksesta. Koivu sijaitsee valtatien 4 sekä Kemin–Kelloselän rautatien varressa. Nykyisin Koivun kylä on muuttotappioaluetta. Koivun koulu lakkautettiin 2010-luvun puolessa välissä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän läpi kulkevat sekä valtatie 4 että Kemin ja Rovaniemen välinen rautatie. Myös kylän ohitse virtaava Kemijoki on aiemmin ollut tärkeä kulkuväylä.

Julkinen liikenne on nykyisin valtatietä kulkevien linja-autovuorojen varassa. Ennen kylästä lähti ja tuli useita linja-autovuoroja päivässä, niitä liikennöi Veljekset Salmela (aiemmin P.Nurminen). Rautateiden henkilöliikenteen pysähdykset lakkautettiin 31. toukokuuta 2003.

Koivun katsotaan jakautuneen maantieteellisesti molemmille puolen Kemijokea, joista runsaampi asutus on ollut länsipuolella. Itäpuolen tunnetuimpia paikkoja ovat Suukosken keidas ja Ryynäsenniemen karavaaranialue, joka levittäytyy kohti Kemijoen suistoa.

Koivun rautatieasema on ollut kuuluisa voileivistään, ternimaidosta tehdystä narisevastaselvennä juustosta sekä arkkitehtuuristaan. Vuonna 2005 asema mainittiin Ilta-Sanomien 50 merkittävimmän kansallisen nähtävyyden joukossa.lähde? Nykyisellään asemalla ei ole virallista toimintaa.

Koivua tunnetuksi ovat tehneet myös Silvolan Puukkotehdas sekä keihäänheittäjä Päivi Alafrantti. Kylässä oli vielä 1960-luvulla urheilukenttä. Kylässä ollut parhaimmillaan neljä kauppaa sekä tiilitehdas, joka tuhoutui tulipalossa 1960-luvulla. Vielä 1990-luvulla kylässä toimi leirintäalue, jonka toiminta loppui vuosikymmenen puolivälissä. Koivun kylään voidaan lukea myös Räihän leipomo, joka on tunnettu rieskapaikka nelostien varressa 50 kilometriä Rovaniemen eteläpuolella. Nelostien varrella toimii Peurassa oleva huoltoasema (ent. Esso, Teboil, nyk. St1).

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.