Kettu (tähdistö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kettu
Latinankielinen
nimi
Vulpecula
Lyhenne Vul
Genetiivi Vulpeculae
Symbologia Kettu (aikaisemmin hanhen kanssa)
Rektaskensio 20h
Deklinaatio +25°
Ala taivaasta 268 neliöastetta
Tähtien määrä
(magnitudi < 3)
0
Kirkkain tähti Anser, α Vul (+4,44 mag.)
Naapuri-
tähdistöt

Näkyy leveysasteiden +90° ja −-55° välillä
Näkyy Suomessa parhaiten syyskuussa

Kettu (latinaksi Vulpecula, genetiivi Vulpeculae) on himmeä tähdistö Joutsenen vasemman ”siiven” alla Delfiinin yläpuolella. Tähdistön poikki kulkee Linnunrata.

Tähtiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketun kirkkain tähti on Anser (α Vulpeculae), 297 valovuoden päässä oleva M0 III -tyypin punainen jättiläinen, jonka magnitudi on vaatimaton +4,44m. Se on myös kiikareilla erottuva optinen kaksoistähti.

Vuonna 1967 löydetty ensimmäinen pulsari PSR 1919+21 löydettiin Ketun tähdistöstä. PSR 1919+21 löydettiin vahingossa kun tähtitieteilijät Antony Hewish ja Jocelyn Bell etsivät kvasaareja. Pulsari sykki ja sykkii edelleen 1,3373 sekunnin välein ja sen kirkkaus on +8,22m. Aikaisemmin kohde tunnettiin merkinnällä CP 1919 (Cambridge Pulsar near Right ascension 19h 19m), nykyinen merkintä tulee sanasta Pulsar ja kohteen koordinaateista taivaalla (rektaskensio 19h 19 min ja deklinaatio +21 astetta).

Nostopainosumu vedyn ja hapen aallonpituuksilla kuvattuna.

Syvän taivaan kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketussa on yksi tunnetuimmista planetaarisista sumuista, Nostopainosumu M27, joka erottuu jo kiikareilla. Sen löysi 1764 ranskalainen tähtitieteilijä Charles Messier. Sumu on noin 3 000–4 000 vuotta vanha (toiset lähteet arvioivat iäksi jopa 48 000 vuotta) ja Maasta tuhannen valovuoden päässä, taivaalla sumun läpimitta on noin kahdeksan kaariminuuttia, kokonaisuudessaan noin 15 kaariminuuttia jos mukaan lasketaan sumua ympäröivä himmeä halo. Se on tähtitaivaan planetaarisista joukoista toiseksi kirkkain heti Vesimiehen Helix-sumun jälkeen. [1] Nostopainosumusta kaksi astetta länteen sijaitsee 20–30 tähden muodostama avoin tähtijoukko NGC 6830.

Cr 399 on pieni, noin yhden asteen läpimittainen tähtiasterismi Ketun tähdistön oikealla alareunalla. Se muistuttaa hieman nurin päin olevaa vaateripustinta. Per Collinder luokitteli kohteen avoimeksi joukoksi vuonna 1931, mutta 1970 tehty tutkimus osoitti että vain kuusi kirkkainta tähteä muodostavat joukon. Vuodesta 1998 lähtien on Hipparcos-satelliitin mittaustuloksiin nojaten päätelty ettei kohde ole ollenkaan avoin joukko vaan sattumalta samassa suunnassa olevia tähtiä. Kohteen kokonaiskirkkaus on +3,6m ja se on Maasta noin 420 valovuoden päässä.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketun tähdistön nimesi 1600-luvun lopulla Johannes Hevelius. Alkuperäiseltä nimeltään se oli vulpecula cum ansere (kettu hanhen kanssa) tai vulpecula et anser (kettu ja hanhi). Hanhi jäi myöhemmin elämään Anser-tähden nimessä. Vulpecula tarkoittaa kirjaimellisesti ”pientä kettua”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]