Hipparcos

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hipparcos
Hipparcos aurinkosimulaattorissa.
Hipparcos aurinkosimulaattorissa.
Alkuperäinen nimi High Precision Parallax Collecting Satellite
COSPAR ID 1989-062B
Organisaatio ESA
Valmistaja Matra-Marconi Space
Tehtävätyyppi astronometria
Laukaisu 18.8.1989 Kourou
Laukaisualus Ariane 44LP
Loppu 17.8.1993
Massa 1140 kg
Teho 380 W
Kiertorata
Viitejärjestelmä Maakeskeinen
Eksentrisyys 0.99
Inklinaatio 6.80
Kiertoaika 628.900 min
Aiheesta muualla

Hipparcos (High Precision Parallax Collecting Satellite) oli Euroopan avaruusjärjestön satelliitti, jonka tehtävänä oli mitata tähtien parallakseja ja ominaisliikettä. Satelliitti sai nimensä antiikin Kreikassa eläneen tähtitieteilijän Hipparkhoksen mukaan. Hipparcos selvitti yli 2,5 miljoonan tähden etäisyyden ja tietojen pohjalta koottiin Hipparcos- ja Tycho-tähtiluettelot.

Satelliitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnitelma Hipparcoksen valmistamiseksi sai alkunsa vuonna 1980. Satelliitti painoi 1 140 kilogrammaa ja tuotti 380 wattia sähkötehoa. Sen rakensi Matra-Marconi Space, joka on nykyisin osa EADS Astrium-yhtiötä. Satelliitti laukaistiin Ariane 4 -kantoraketin mukana 18. elokuuta 1989. Alkuperäisenä tarkoituksena oli saattaa satelliitti geostationaariselle radalle, mutta vika vauhdinottoraketissa johti satelliitin joutumiseen hyvin elliptiselle radalle 500–35 700 kilometrin korkeudelle. Huolimatta vastoinkäymisestä kyettiin useimmat tavoitteet toteuttamaan Hipparcoksen toiminta-aikana, joka päättyi 17. elokuuta 1993, kun yhteys satelliittiin katkaistiin.

Mittaustuloksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hipparcoksen toimintaohjelma koostui kahdesta osasta: Hipparcos-kokeen aikana määritettiin 118 000 tähden rektaskensio, deklinaatio, parallaksi, ominaisliike ja säteisliike 2–4 millikaarisekunnin tarkkuudella. Tycho-kokeen aikana vielä 400 000 muun tähden väri-indeksi ja edellä mainitut astrometriset ominaisuudet mitattiin pienemmällä tarkkuudella. Lopullinen Tycho-luettelo käsittää yli miljoona tähteä. Luetteloiden pohjalta on luotu muun muassa Millennium Star Atlas.

On epäilty, että Hipparcos-satelliitin mittaustuloksissa on noin yhden millikaarisekunnin systemaattinen virhe ainakin tietyissä osissa taivasta. Satelliitin määrittämä etäisyys Plejadien tähtijoukolle on noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin Hubble-avaruusteleskoopin ja Palomarin observatorion saama tulos.