Alttari (tähdistö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alttari
Latinankielinen
nimi
Ara
Lyhenne Ara
Genetiivi Arae
Symbologia Alttari
Rektaskensio 17,39h
Deklinaatio -53,58°
Ala taivaasta 237 neliöastetta
Tähtien määrä
(magnitudi < 3)
1
Kirkkain tähti β Ara (2,9 mag.)
Meteoriparvet Ei ole
Naapuri-
tähdistöt

Näkyy leveysasteiden +25° ja −90° välillä

Alttari (lat. Ara) on himmeä eteläinen tähdistö Kentaurin ja Suden tähdistöjen välissä.

Huomattavia piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alttarin kirkkain tähti β Arae on näennäiseltä magnitudiltaan 2,9. Sen γ-tähti on kaksoistähti hieman etelään β:sta. Ainakin kolmen planeetan uskotaan kiertävän μ Araeta, joista yhden uskotaan olevan luonnoltaan kiinteä.

Huomattavia syväntaivaan kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alttarin luoteiskulma leikkaa Linnunrataa ja sisältää useita avoimia tähtiryhmittymiä ja tähtisumuja. Kirkkain tähtiryhmittymistä, NGC 6397, on 8 200 valovuoden päässä meidän aurinkokunnastamme ja saattaa olla lähin tämäntyyppinen tähtiryhmittymä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähdistö erotettiin Kentaurin ja Suden samalla kun Kulmaviivoitin luotiin, jonka loi Nicolas Louis de Lacaille vuonna 1790.

Mytologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alttari, yleensä ylösalaisin kuvattuna, mutta toisinaan oikein kuvattuna niin että näyttäisi kuin savua nousisi Linnunradalle, tunnistettiin täksi Kentaurin Chironista (alkuperäiseltä nimeltään tämä oli Ara Centauri). Sitä kutsuttiin toisinaan myös Dionysuksen alttariksi. Koska tähdistö on kuitenkin luotu 1700-luvulla, sen yhdistämisen mytologiaan on kuitenkin suorittanut tähdistön luoja ja on täten väärin olettaa että sillä olisi oikeasti mitään tekemistä Kreikan mytologian ja sen aikaisten ihmisten uskomusten kanssa.