Etelän risti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Etelän risti
Crux constellation map.png
Latinankielinen
nimi
Crux
Lyhenne Cru
Genetiivi Crucis
Rektaskensio 12,5 h
Deklinaatio -60°
Ala taivaasta 68 neliöastetta
Tähtien määrä
(magnitudi < 3)
4
Kirkkain tähti Acrux (0,87 mag.)
Meteoriparvet Crucids
Naapuri-
tähdistöt
Kentauri, Kärpänen

Näkyy leveysasteiden +20° ja −90° välillä

Etelän risti (lat. Crux, genetiivi Crucis, lyh. Cru ja Crux) on pieni mutta kirkas ja helposti tunnistettava, ristin muotoinen tähdistö eteläisellä taivaalla. Tähdistö sijaitsee keskellä Linnunradan tiheitä tähtipilviä, ja sen alueella on tummana alueena erottuva tähtienvälinen kaasupilvi, Hiilisäkkisumu.

Koska eteläisellä taivaankannella ei ole Pohjantähteä vastaavaa napatähteä, Etelän ristin kahta tähteä (Alfa ja Gamma) on käytetty navigoinnissa eteläsuunnan osoittajina. Näiden kahden tähden välisen janan jatke noin neljä kertaa niiden välimatkan päässä osoittaa suunnilleen eteläisen taivaannavan paikan. Etelän ristin kolme kirkkainta tähteä ovat Acrux (α Crucis), Mimosa (β Crucis) ja Gacrux (γ Crucis).

Monesti merkitään myös Acruxin ja Decruxin välissä ristin sisällä oleva Epsilon Crucis. Etelän Risti on pienin 88 tähdistöstä,lähde? mutta kirkastähtinen ja tunnettu. Antiikin kreikkalaiset tähtitieteilijät tunsivat tämän tähdistön ja liittivät sen osaksi Kentauria. Vuonna 1000 eaa. tähdistö näkyi matalalla Ateenan leveysasteilla. Maan akselin prekession takia Etelän risti siirtyi vähitellen alemmas kohti horisonttia ja vuonna 400 jaa. tähdistöstä näkyi enää vain pieni osa.

Etelän ristin nimeäjäksi on usein sanottu ranskalaista tähtitieteilijää Augustin Royeriä vuonna 1679, mutta tähtikuvion selkeästi erottuva muoto on tunnettu aiemmin. Etelän risti esiintyy monissa Tyynenmeren ja Eteläisen pallonpuoliskon alueen valtiolipuissa, muun muassa Australian, Brasilian, Papua-Uuden-Guinean, Samoan ja Uuden-Seelannin lipuissa.

Kaikki neljä Etelän ristin kirkasta tähteä ovat tärkeitä navigaatiotähtiä. Purjelaivojen aikakaudella sen sanottiin olleen suomalaisten merimiesten rakkain tähdistö Etelämerellä.lähde?

Numerotietoja Etelän rististä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 55°—60° eteläistä leveyttä, näkyy silloin kokonaan vielä 20° pohjoista leveyttä.
  • 68 neliöastetta, pienin tähtikuvio

Tähtiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luettelo Etelän ristin tähdistön tähdistä

Etelän ristin tähtiä nimineen:

Tähtiä Bayerin nimillä:

ε Cru 3,59; ζ Cru 4,06; θ1 Cru 4,32; θ2 Cru 4,72; η Cru 4,14; ι Cru 4,69; κ Cru 5,89; λ Cru 4,62; μ1 Cru 4,03; μ2 Cru 5,08

Muita merkittäviä tähtiä:

Väärä risti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väärä risti eli Valeristi on neljän tähden ryhmä, joka nousee ennen Etelän ristiä ja jota on joskus luultu Etelän ristiksi.

Väärä risti sijaitsee Etelän ristin ja Canopuksen välimaastossa, Linnunradalla. Se koostuu Purjeen ja Kölin tähdistöissä olevista, noin magnitudin 2 tähdistä ja on hieman Etelän ristiä suurempi. Väärän ristin tähdet ovat Epsilon Carinae, Iota Carinae eli Tureis, Delta Velorum sekä Kappa Velorum. Iota Carinaen lähellä Väärän ristin sisässä on viides tähti, a Carinae.