Härkä (tähdistö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tähdistöä nimeltä Härkä. Jos etsit tietoa härkäeläimistä, katso artikkeli nauta. Härkä on myös horoskooppimerkki.
Härkä
Latinankielinen
nimi
Taurus
Lyhenne Tau
Genetiivi Tauri
Symbologia Härkä
Rektaskensio 4h
Deklinaatio +15°
Ala taivaasta 797 neliöastetta
Tähtien määrä
(magnitudi < 3)
4
Kirkkain tähti Aldebaran (0,9 mag.)
Meteoriparvet Tauridit, Beta Tauridit
Naapuri-
tähdistöt
Ajomies, Perseus, Oinas, Valaskala, Eridanus, Orion, Kaksoset

Näkyy leveysasteiden +90° ja −65° välillä
Näkyy Suomessa parhaiten tammikuussa

Härkä (latinaksi Taurus, genetiivi Tauri, lyhenne Tau) on yksi eläinradan tähdistöistä. Sen tunnus on . Tähtikuvio on härän päätä muistuttava muodostelma, jossa kirkkain tähti Aldebaran (α Tauri) on härän silmä.

Härän tähdistön voi nähdä pohjoisella pallonpuoliskolla talvella ja keväällä ja eteläisellä pallonpuoliskolla kesällä ja syksyillä.[1] Pohjoisella taivaalla se sijaitsee Oinaan ja Kaksosten tähdistöjen välissä.[2]

Härän tähdistössä sijaitsevat Seulasten ja Hyadien avoimet tähtijoukot. Hyadit ovat Aldebaranin lähellä, mutta Aldebaran ei itse kuulu Hyadeihin.[3] Härän tähdistössä havaittiin vuonna 1054 tähtiräjähdys, supernova, jonka jäänne tunnetaan nykyisin Messierin kohteena M1 nimellä Rapusumu eli Äyriäissumu.[1]

Härkä on vanhimpia tunnettuja tähtikuvioita, ja Lascaux’n luolassa on tulkittu olevan 15 000 vuotta vanhoja Härkää esittäviä kalliopiiroksia.[4] Kreikkalaisessa mytologiassa prinsessa Europeen rakastaunut Zeus muuttui kultasarviseksi häräksi ja vei Europen pois Kreetalta.[5]

Tietoja Härän tähdistöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bruce McClure: Taurus? Here’s Your Constellation EarthSky. 5.2.2020. EarthSky Communications Inc. Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)
  2. Taurus Encyclopedia Britannica. 15.6.2021. Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)
  3. a b c Taurus Constellation Constellation Guide. Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)
  4. Carolyn Collins Petersen: How to Find the Taurus Constellation ThoughtCo. 6.11.2019. Dotdash. Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)
  5. Kim Ann Zimmermann: Taurus Constellation: Facts About the Bull Space.com. 8.11.2018. Future US Inc. Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)